Hercog újabb országok csatlakozását várja az Ábrahám-egyezményekhez

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Dubaji látogatásán Jichák Hercog izraeli államelnök reményét fejezte ki, hogy újabb országok fognak csatlakozni az Izrael és több arab állam kapcsolatait rendező, másfél éve megkötött Ábrahám-egyezményekhez – jelentette a ynet hírportál hétfőn.

Noha éjszaka az Irán támogatta jemeni síita vallású huti erők rakétákat lőttek az Egyesült Arab Emírségek felé, melyeket az Emírségek rakétavédelmi egységei elfogtak, a főként protokolláris feladatokat ellátó izraeli államfő hétfőn tovább folytatta vasárnap kezdődött kétnapos hivatalos dubaji látogatását az Expo 2020 izraeli pavilonjának megtekintésével.

“Remélem és hiszem, hogy hamarosan egyre több nemzet fogja követni az Egyesült Arab Emírségeket, és csatlakozik az Ábrahám-egyezményekhez” – mondta Hercog a szokásosnál szigorúbb biztonsági készültség közepette megtartott vizitjén a világkiállításon, az első izraeli államelnöki út során. Hangsúlyozta, hogy az Ábrahám-egyezmények “olyan döntés volt, amely újrarajzolja az Emírségek, Izrael és az egész térség jövőjét”.

“Kereskedelmi kapcsolataink volumene meghaladta az 1 milliárd dollárt, több mint 120 üzleti megállapodást írtunk alá, és 100 millió dolláros kutatási és fejlesztési alapot hoztunk létre a közelmúltban” – méltatta az izraeli politikus a szerződést, miután felvonták az Egyesült Arab Emírségek és Izrael zászlaját, és eljátszották mindkét ország himnuszát.

- Hirdetés -

Hercog emlékeztetett rá, hogy a normalizálás óta már több, mint negyedmillió izraeli látogatott el az Egyesült Arab Emírségekbe, és reményét fejezte ki, hogy a koronavírus-járvány után az Emirátusból is viszonozzák majd az utazásokat.  

Az elnöki vizit idején, éjfél után 20 perccel az Egyesült Arab Emírségek bejelentette egy ballisztikus rakéta elfogását, amelyet a jemeni huszi felkelő csoport indított útnak. Az elmúlt két hétben ez már a harmadik ilyen támadás volt az Egyesült Államokkal szövetséges Emírségek ellen.    

Jichák Hercog vasárnap érkezett az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Abu Dzabiba, ahol még aznap biztonsági kérdésekről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Mohamed bin Zájid Ál Nahajan koronaherceggel, az ország de facto vezetőjével.

Az Emírségek volt 2020-ban az első Öböl-menti állam, amely  normalizálta kapcsolatait Izraellel az akkori amerikai elnök, Donald Trump által közvetített, és “Ábrahám-egyezményeknek” elnevezett megállapodásban. Lépését másodikként a szomszédos Bahrein követte.

Az Egyesült Arab Emírségek és Izrael osztoznak Iránnal és annak regionális szövetségeseivel kapcsolatos aggodalmaikban, és gazdasági előnyöket is remélnek az Ábrahám-egyezményektől. Naftali Bennett izraeli miniszterelnök decemberben látogatott el az Emírségekbe.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?