Izraeliek a jégen – Irány a téli olimpia!

Hailey Kops -Jevgeni Krasznopolski páros

Forró tengerparti homok, izzó kősivatag…

Az izraeliek legtöbbje csak a poharában látott jeget…

Egy maroknyi sportember – a téli sportok szerelmesei – mégsem adják fel, hogy Izrael is ott lehessen a téli olimpiákon. Most éppen Peking a cél. A COVID-káosz, a Kína elleni emberjogi tiltakozások, sikeres és peches kvalifikációs versenyek után végre itt a 2022-es Pekingi Téli Olimpiára induló izraeli csapat.

  • Hailey Kops-Jevgenij Krasznopolski páros – műkorcsolya
  • Alekszej Bycsenko – műkorcsolya
  • Vladiszlav Bykanov – rövid pályás gyorskorcsolya
  • Noa Szőllős, Barnabás Szőllős – aplesi sí

Vegyük sorba a versenyzőinket, most először a “jegeseket”.

A négy sportoló közül három „veterán” olimpikon, akiknek Peking a harmadik olimpiája lesz.

Az újonccal elfogult leszek, az ő történetét hosszabban mesélem el.

Jevgenyij Krasznopolskit nem kell bemutatni azoknak, akik követték az izraeli sportolók szereplését az elmúlt olimpiákon. A 33 éves, ukrajnai születésű sportoló háromévesen szüleivel alijázott Izraelbe, A pekingi már a harmadik olimpiája lesz. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy harmadik alkalommal képviselhetem Izraelt” – mondta a múlt héten a holoni jégpályán tartott sajtótájékoztatón. “Ugyanaz az érzés, akárhányszor is kvalifikálja magát egy sportoló az olimpiára. Ugyanazt érzem, mint az elsőnél. Ez az izgalom soha nem múlik el.”

Partnere viszont olimpiai újonc.

Izrael legújabb olimpiai reménysége a 19 éves Hailey Kops műkorcsolyázó, egy tini New Jersey-ből. Kops egy ortodox családban nőtt fel, de szinte a jégen született. Szülei – Lisa és Steven Kops – is sportolók voltak. Lisa műkorcsolyázóként, Steven pedig jégkorongozóként versenyzett fiatalkorában. A gyerekek zsidó iskolába jártak, de a szülők biztatták őket, hogy mellette korcsolyázzanak. Hailey volt közülük az, aki belevágott a versenysportba. 14 évesen már – az izraeli Artem Tsoglinnal párban – Izraelt képviselte 2017-es és a 2018-as junior világbajnokságon, és a 2019-es Európa-bajnokságon. Kopsnak nem volt mindig könnyű a hagyományos zsidó életmódot fenntartani a versenysportolók rendkívül megterhelő időbeosztása mellett, rendszeres edzésekkel és nemzetközi versenyekkel.

Steven, a papa így mesél erről: „Lisa és én megengedtük a gyerekeinknek, hogy szombaton sportoljanak. A nehéz feladat az volt, hogy eljussunk a különböző sporteseményekre, mert szombaton nem vezetünk, és nem használjuk a telefonunkat. Mindenki másképp gyakorolja vallását. Hailey csendesen és a maga módján élte meg azt, mit jelent modern ortodox zsidónak lenni, aki elit szinten versenyez. Nem repült szombaton és az ünnepek idején, és minden tőle telhetőt megtett, hogy megérkezzen a helyszínre szombat előtt, és csak elsétáljon a jégpályára.“

Kops már néhány éve izraeli állampolgár, és számos nemzetközi versenyen indult Izrael színeiben. Két éve úgy döntött, hogy szünetet tart a sportban, és befejezi a középiskolát. Megvált az első partnerétől, Tsoglintól, és az érettségi után még egy félévet a jeruzsálemi Midreshet Amit szemináriumban töltött. A Tórát és a Talmudot tanulmányozta. „Egy modern ortodox családban nőttem fel, tudni akartam, hogy miért teszem, amit teszek, új barátságokat kötöttem, és megtanultam, hogyan dolgozzak magamon.”

Amikor júniusban visszatért New Jersey-be, Boris Chait – az Izraeli Jégkorcsolya Szövetség vezetője – felhívta, hogy csatlakozzon Krasnopolskihoz. Édesapjának, Steve Kopsnak egyetlen kikötése volt mielőtt beleegyeztek: „Hailey ne eddzen és ne gyakoroljon szombaton”.

Mindössze három hónapos közös edzés után Kops és Krasnopolski kvalifikálta magát a pekingi téli olimpiára, mivel összetettben ötödikek lettek a 2021-es Nebelhorn Trophy-n, Németországban.

„Zsidó vagyok, így mindig is kötődtem Izraelhez. Mindig tudtam, hogy ezt az országot akarom képviselni, akár itt élek, akár nem. Ez több világversennyel a hátam mögött már valóság, nem álom. Az álom az olimpia volt, de most ez is megvalósul. Őrület ez, egy csodálatos lehetőség. Hálás vagyok a csapatomnak, hogy megadták nekem ezt a lehetőséget.”

Kops és Krasznopolszki mellett az olimpiai műkorcsolya-csapat harmadik tagja Pekingben a 34 éves Alekszej Bycsenko lesz. Ő is Ukrajnában született, és 2009-ig ott is versenyzett. Akkor alijázott, és azóta Izraelt képviseli. A 2016-os műkorcsolya Európa-bajnokság ezüstérmeseként ő az első izraeli műkorcsolyázó, aki érmet szerzett világversenyen. A 2018-as világbajnokságon negyedik helyezést ért el. Bychenko versenyzett a 2014-es és 2018-as téli olimpiákon is.

A negyedik “jeges” Vladiszlav Bykanov, aki szintén harmadszor lép jégre olimpián, a férfi rövid pályás gyorskorcsolyában. Ő is veteránnak számít a 33 évével, és két olimpiai szereplésével. 3000 méteren két Európa-bajnoki címe van a 2015-ös és a 2018-as Európa-bajnokságról.

Galit Chait – az egykori izraeli olimpiai jégtáncos –, jelenleg az izraeli műkorcsolyázók vezetőedzője felügyeli az edzéseket, a New Jersey-i Montclair State University jégarénájában. Chait szerint az olimpiai kvalifikációs hely megszerzése komoly eredmény: „Mindenki nagyon sokat dolgozott azért, hogy kijusson az olimpiai játékokra. Csapatként is keményen dolgoztunk, pici team, de ez nem von le minőségéből, szóval nagyon büszke vagyok a sportolóimra.”

Izrael még soha nem nyert érmet a téli olimpiai játékokon. Az elemzők közül kevesen számítanak arra, hogy ez az idén megváltozik. “Magasak az elvárásaink, de ez nem feltétlenül az érmek megszerzését jelenti. Remélem, hogy bejutnak a döntőbe” – mondta Chait Kopsról, Krasznopolszkijról és Bycsenkóról.

A nem éppen télies időjárásáról ismert Izraelnek még hosszú utat kell megtennie a téli sportolók neveléséhez szükséges infrastruktúra kialakítása és támogatása terén. Az izraeli korcsolyázók hazai jégpályái – például a holoni – fele akkorák, mint az a létesítmény, ahol az olimpikonjaink most edzenek New Jersey-ben. „Nagy, NHL-méretű vagy olimpiai jégpályára volna szükségünk, mert az mindent megváltoztatna. Nemzetközi versenyeket hozhatnánk ide, és ez a támogatást is fellendítené” – mondta Galit Chait.

Boris Chait – Galit apja – az Izraeli Korcsolya Szövetség elnöke szerint Izrael hatalmas utat tett meg 1994 óta, mikor egyetlen sportolóval vett részt a Lillehamerben a téli olimpián. “Akkor Izraelben senki sem tudta igazán, mi az a korcsolyázás… Ma már helyünk van a világon. Ma már mindenki tudja, hogy Izrael jön, és Izrael versenyezni fog.”


Az írás megjelent a Mazsihisz oldalán is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.