Az izraeli lehallgatási botrány – rendőrségi túlkapás?

A Calcalist lap feltárása alapján Izraelben a rendőrség is felhasználta az NSO szoftverjét, és ez alapján olyan lehallgatott és megfigyelt személyek hosszú névsora gyűlt össze, akik nem voltak sem terrorista-gyanúsak sem bűnözők: Netanjahu pertanúja, tüntetések szervezői, Netanjahu egyik fia, minisztériumi igazgatók, polgármesterek, és még sokan mások.

Azon kívül, hogy a botránynak Izraelben sokkal nagyobb a politikai visszhangja, mint a magyarországinak, úgy tűnik, az óhazától eltérően Izraelben nincs politikai indíttatása a lehallgatási eseteknek: valószínűbbnek látszik, hogy rendőrségi túlkapásról van szó. A rendőrök itt “minden irányba lőttek”, nem csak jobb- vagy baloldali áldozatai voltak a megfigyelésnek, hanem lényegében bárkit lehallgattak, akinél úgy gondolták, hogy ez segíthet adatok, bizonyítékok gyűjtésében. Ezért lényegében a teljes jelenlegi kormány azt követeli, hogy független állami vizsgálóbizottság ellenőrizze a botrány minden részletét, hogy ki, hogyan, mikor döntött ezekről a megfigyelésekről.

A törvénytelen megfigyelések legnagyobb része a Netanjahu-kormány idejére esik. A rendőrség 2013-ban vásárolta meg a Pegasus szoftvert, melynek használata összeköthető azzal is, hogy a rendőrség akkori parancsnoka, illetve a különleges technológiai osztály vezetője is a 8200-as katonai kiber-egységből érkezett, ahol az ilyen szoftverek használata teljesen mindennapos. Valószínű, hogy ők kevésbé mérlegelték az ilyen akciók civil következményeit, azt, hogy más a katonaságnál, biztonsági célból használni egy ilyen kémprogramot, és más a rendőrségnél – izraeli civilek ellen.

Izraelben bírói engedély szükséges a lehallgatásokhoz, és Székely Róbert munkatársunk szerint – aki a múltban egyébként szintén dolgozott a rendőrségen ilyen területen – a kémprogram használatának kezdetén megvoltak a bírói engedélyek, később, sürgősnek tűnő megfigyelési esetekben utólag engedélyeztették őket, majd lassan mindenféle engedélyeztetési procedúráról “leszoktak”.

Munkatársunk a Klubrádió hétfői Esti gyors című műsorában beszélt az Izraelben “földrengésszerűnek” nevezett botrányról.

Klubrádió mikrofon Izraelinfo1

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.