Egy damaszkuszi támadásra válaszul kilőtt szíriai légvédelmi rakéta Izrael egén robbant; az IDF újabb támadással válaszolt

Az izraeli légicsapásokat követően Umm al-Fachem térségében és Ciszjordánia északi részén megszólaltak a riasztószirénák egy szír légvédelmi rakéta miatt, Dzsenin térségében pedig repeszek landoltak. Szíriai jelentés szerint az izraeli támadásban egy szír katona életét vesztette, öten pedig megsebesültek.

Szíria egy légvédelmi rakétát lőtt ki, amely szerda hajnalban hatolt be Izrael területére, majd a levegőben felrobbant. Ez – a szíriai jelentések szerint – válasz volt egy Damaszkusz térségében végrehajtott izraeli támadásra.

A Dzsenin mellett lezuhant egyik rakétatöredék

Umm al-Fachem körzetében és Ciszjordánia északi részén működésbe léptek a szirénák, Jenin térségében pedig rakétatöredékek csapódtak be.

Erre válaszul az IDF számos célpontot támadott a szíriai hadsereg föld-levegő rakétaállásaiban, köztük radar- és légelhárító ütegeket, amelyek rakétákat lőttek ki a légierő repülőgépeire.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség jelentése szerint az izraeli támadásban egy szír katona meghalt, öt másik pedig megsebesült. Az IDF közölte, hogy nem volt szükség a Szíria által indított, SA5 típusú légvédelmi rakéta elfogására, és hangsúlyozta, hogy “továbbra is megvédi Izrael egét és biztonságát”.

A múlt héten Szíria hivatalos hírügynöksége arról számolt be, hogy az izraeli légierő rakétasorozatot lőtt ki Damaszkusz környékére, és a légvédelmi rendszerek elfogták a rakéták egy részét. Decemberben Szíria közölte, hogy az izraeli légierő kétszer támadott két különböző alkalommal Latakia kikötőjénél, az ország nyugati részén. A jelentés szerint vadászgépek rakétákkal támadták a kikötőben lévő konténerkomplexumot. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.