Az iráni nukleáris fegyverkezés megakadályozásáról tárgyalt Jeruzsálemben Lapid és Baerbock

Az iráni nukleáris fegyverkezés megakadályozásáról tárgyalt Jeruzsálemben Jair Lapid izraeli és Annalena Baerbock német külügyminiszter – jelentette a Kan izraeli közszolgálati rádió csütörtökön.

Lapid Jeruzsálemben Annalena Baerbock német külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatójukon elmondta, hogy megbeszéléseiken foglalkoztak az iráni nukleáris fegyverkezésről folyó bécsi tárgyalásokkal, s hangsúlyozták, hogy az iráni atom nem csak Izraelt, hanem az egész világot veszélyezteti.

Az európai országoknak a tárgyalásokon a nukleáris megállapodáson túl foglalkozniuk kell a további iráni fenyegetésekkel is – vélekedett Lapid. “Északon a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet, délen a gázai Hamász. Irán terrort exportál Jementől Buenos Airesig” – hangsúlyozta az izraeli külügyminiszter.

“Izrael és Németország barátsága azon alapul, hogy nem tagadjuk a múltat, és nem teszünk úgy, mintha nem történt volna meg. Foglalkozunk vele, feldolgozzuk. Az erős és büszke Izrael léte a ‘Soha többé’ garanciája” – jelentette ki Lapid, utalva Németország második világháborús szerepére.

“Izrael megbízhat a németek szolidaritásában, Németország garantálja Izrael biztonságát” – felelte Lapid szavaira a német külügyminiszternő, de a palesztin-izraeli viszályról szólva síkra szállt Izrael ciszjordániai terjeszkedésével szemben, elítélve az izraeli települések létrehozását ezen az 1967-ben Jordániától elfoglalt területen.

Annalena Baerbock első izraeli látogatásán Lapiddal folytatott megbeszélései előtt ellátogatott a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumba, ahol koszorút helyezett el a náci Németország által a második világháborúban meggyilkolt hatmillió zsidó emlékére, és megfogadta, hogy tiszteletben tartja a holokauszt áldozatainak emlékét.

“Két lánygyermek édesanyjaként elakad a lélegzetem, ha a meggyilkolt, a szüleiktől elvett, magára hagyott, rémült gyerekek millióira gondolok” – írta a Twitteren, a Jad Vasemben készült képének kíséretében a német külügyminiszternő.

“Kötelességünk életben tartani a holokauszt emlékét, felelősségünk, hogy felemeljük szavunkat az antiszemitizmus, a gyűlölet, a gyűlöletbeszéd, a kirekesztés és az erőszak ellen. Hogy soha többé ne ismétlődhessék meg emberiség elleni bűncselekmény, és hogy a földön minden gyermeknek legyen jövője” – tette hozzá.

A vezető német diplomata Jair Lapid külügyminiszter után megbeszélést folytat Naftali Bennett miniszterelnökkel is, majd továbbutazik a Jeruzsálemtől néhány kilométerre fekvő Ramallahba, ahol a palesztin vezetők, köztük Mahmud Abbasz palesztin elnök és Rijad al-Maliki palesztin külügyminiszter fogadja.

Baerbock pénteken Jordániában, majd szombaton Egyiptomban folytatja közel-keleti tárgyalásait.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.