Négy új bírót választottak a Legfelsőbb Bíróságba – először mizrachi nő, először muszlim

Az izraeli legfelsőbb bíróság épületének belső udvara – Fotó: Wikimedia

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

A legfelsőbb bírák kinevezésével megbízott bizottság tagjai jóváhagyták Khaled Kabuv, Gila Kanfei-Steinitz, Ruth Ronen bírák, és Yechiel Kasher ügyvéd kinevezését az izraeli Legfelsőbb Bíróság testületébe. 

A bizottság kilenc tagjából hétnek kell megegyezésre jutnia a legfelsőbb bírósági bírók személyében, emiatt a szavazást már többször el kellett halasztani. A bizottság összetétele: az igazságügyi miniszter (Gideon Saar), a belügyminiszter (Ayelet Shaked), két Kneszet képviselő (Efrat Rayten és Simcha Rottman), a Legfelsőbb Bíróság elnöke (Esther Hayut) és további két bírája (Uzi Fogelman és Ichak Amit), az Ügyvédi Kamara két küldöttje (Ilana Sacker és Muhamad Naamana).

A négy kinevezett legfelsőbb bíró között az ország történetében először van muszlim származású, Khaled Kabuv személyében. Kabuv egy jaffói arab családból származik, hét gyermek apja (mindannyian ügyvédek), jelenleg a Tel-Avivi Fellebviteli Bíróság bírája. További “rekord” a jelenlegi kinevezésben, hogy Gila Kanfei-Steinitz az első mizrachi (szefárd) felmenőkkel rendelkező nő a legfelsőbb bírók testületében. Kanfei-Steinitz jelenleg a Jeruzsálemi Fellebbviteli Bíróságon szolgál, Yuval Steinitz (Likud) képviselő felesége.

“A Választási Bizottságnak először is komoly felelőssége van az izraeli bírák kiválasztásában, de különösen az a Legfelsőbb Bíróság arculatának kialakításában” – nyilatkozta Gideon Saar igazságügyi miniszter, aki egyben a Választási Bizottság elnöke is, és aki mind a négy megválasztott jelölt kinevezését támogatta. “A jelenlegi kinevezés tükrözi az általam helyesnek tartott mindhárom tulajdonságot: ezek a kiválóság, az egyensúly és a sokszínűség.”

- Hirdetés -

Khaled Kabuv és Ruth Ronen liberális bíráknak számítanak, két társukat, Kanfei-Steinitz és Yechiel Kasher frissen kinevezett bírókat a mérsékelten konzervatív felfogásúak közé sorolják.