Először adott ki hivatalos nyilatkozatot Izrael: támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, de nem említi Oroszországot

Michael Brodsky Izrael ukrajnai nagykövete – Fotó: Izraeli nagykövetség Ukrajnában

Izrael támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, közölte a külügyminisztérium szerdán a Kijev és Moszkva közötti válságról szóló első hivatalos nyilatkozatában, de nem említette Oroszországot.

“Izrael osztja a nemzetközi közösség aggodalmát a kelet-ukrajnai lépésekkel és a helyzet súlyos eszkalációjával kapcsolatban” – olvasható az izraeli külügyminisztérium nyilatkozatában.

“Izrael a megbékéléshez vezető diplomáciai megoldásban reménykedik, és kész segítséget nyújtani, ha arra kérik.

Izrael támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitását. Izrael aggódik az Ukrajnában élő több ezer izraeli állampolgár jóléte és az országban élő nagy zsidó közösség jóléte miatt.

Izrael kész és hajlandó haladéktalanul humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának szükségleteinek megfelelően, és az ügyben kapcsolatban van az ukrán hatóságokkal.

Izrael továbbra is párbeszédet folytat partnereivel a diplomáciai erőfeszítések visszaállításának lehetőségéről.”

A nyilatkozat közzététele előtt Naftali Bennett izraeli miniszterelnök megbeszélést folytatott Jair Lapid külügyminiszterrel, Beni Ganz védelmi miniszterrel és Avigdor Liberman pénzügyminiszterrel az ukrajnai orosz invázióra adott izraeli válasszal kapcsolatban.

Az Új Kelet live teljes cikke itt olvasható:

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.