Kapjátok be

Zsidó program világiak számára

Szombati kalács - fotó: Aviv Hod / Wikipedia
Szombati kalács - fotó: Aviv Hod / Wikipedia

A vallásügyi minisztérium állami támogatásban tervez részesíteni olyan vallásos párokat, akik világiakat látnának vendégül házukban péntek esti vacsorára és vallásos jellegű tevékenységekre. Az állami keret a résztvevő „zsidó házak” rezsijét fedezné (lakbér, helyi adó, víz- és csatornadíj, villanyszámla, közös költség), és az események kiadásait (előadások, ünnepi étkezések, csoportos tanulás).

A Haaretzben megjelent hír alapján a „Zsidó házak” program a Zsidó Identitás Iroda kezdeményezése, kifejezetten a világi közönség számára. A célközönség az a 18-50 éves korosztály, amely nem az állami-vallásos, vagy bármely más vallásos beállítottságú oktatási rendszerben végzett.

A programnak helyet adó magánházaknak a zsidó identitás témakörében hetente legalább 15 órás elfoglaltságot kell kínálniuk a délutáni és az esti órákban. A vendéglátók kizárólag a zsidó vallási törvények szerint házas férfiak és nők lehetnek.

A tevékenység a zsidó forrásokhoz és a zsidó nemzeti hagyományokhoz való pozitív hozzáállással fog zajlani. A témakörök: zsidó hagyomány és kultúra, a Tóra és a Midrás tanulása, a zsidó család és a zsidó nevelés értékei, zsidó öntudat, zsidó párkapcsolat és házasság, Izrael helye a zsidó identitásban stb. Csoportos és egyéni foglalkozásokat terveznek, 2-6 fős csoportokban tanulást, kulturális előadásokat, vagy vendéglátást a szombat és más ünnepnapok alkalmával tartandó ünnepi étkezéseken, feltéve, ha az legalább három órát vesz igénybe.

A zsidó házak egyesületek kereteiben fognak működni. Az állami támogatás egyik feltétele, hogy a kérvényező egyesületek legalább 100 ezer sékeles befektetést szenteltek magánházakban tartott, a zsidó identitás témakörében folytatott tevékenységnek az utóbbi két évben. Ez a feltétel nagyon meg fogja nehezíteni a nem ortodox szervezetek számára a programra való jelentkezést, noha nekik szánták a keret 15%-át. Elképzelhető, hogy a Habad izraeli embereinek is lehetőségük nyílik a programban való részvételre.

A Zsidó Identitás Irodát Naftali Bennett hozta létre az előző kadenciában. Az Iroda projektjeinek nagy része a haBait haJehudi párttal azonosítható egyesületek és tóramagok neve alatt fut. A vallásügyi minisztérium még nem határozta meg a programra szánt anyagi keretet. A Zsidó Identitás Irodának 2017-ben 28 millió sékel áll rendelkezésére, ez az összeg 2018-ban 33 millió sékel lesz. A tapasztalat szerint ezek az összegek nem tartalmazzák az év közben átutalt további állami juttatásokat.

A Reformmozgalom jogi osztálya éles hangvételű levelet küldött a vallásügyi minisztériumnak: „Először van szó állami támogatásról, s benne magánházak kiadásaiban való részvételről azok számára, akik házukat használják arra, hogy ‘megmutassák a fényt’ a világiaknak, szombati étkezés, vagy ünnep révén, melyeket ettől függetlenül is megtartanak. A részvétel feltételei a korrupció lehetőségének széles skálájával szolgálnak. Elmossák a privát és a közösségi tevékenység közötti határokat, és nem teszik lehetővé a pénz elosztásának komoly és szakmai felügyeletét, sőt lehetővé teszik pénzek átutalását a kormányhoz közel álló szervezeteknek. Olyan előadások, melyek a zsidó hagyományok kritikus vizsgálatával foglalkoznak, nem tartoznak a támogatott témák közé. A világnézetek teljes köre, melyek a zsidóság sokféle arcát mutatják, szintén nem számíthatnak a programban való jelenlétre. Úgy tűnik, hogy egyedül a tóramagok felelnek meg a kritériumoknak. A vallásügyi minisztérium álláspontja szerint kizárólag ortodox ház tekinthető igazi zsidó otthonnak. A dologban rejlő gőgön és durvaságon túl ez egyértelmű példa arra is, hogy a vallásügyi minisztérium és a rabbinátus szép szavakkal beszélnek a közeledésről, de a gyakorlatban kitaszító és elidegenítő érzelmeket keltenek a társadalom széles rétegeiben.”

A Világi Fórum reakciója: „Ez a program egy újabb bizonyíték arra, hogy az állam lenézi a világi társadalmat, és újra akarja nevelni. Rámutat a vallásosok és a világiak közötti aszimmetriára, hiszen egyértelmű, hogy a vendéglátás mindig egyoldalú lesz. Az az ötlet, hogy a világiaknak meg kell változtatniuk életformájukat, annyira elképesztő és igazságtalan, hogy két lábbal tiporja az egymás tiszteletén alapuló közös élet és egyenlőség létrehozásának minden lehetőségét. Ha az állam bele akar avatkozni a szabadidő eltöltésének kultúrájába, olyan formában kell azt tennie, hogy minden réteg élvezhesse a rá szánt keretet, hite és értékei szerint. A kritériumok alapján misszionárius programról van szó, ami megnöveli a vallásos-nemzeti szervezetek számára átutalt közösségi pénzek mennyiségét, más csoportok hátrányos megkülönböztetése mellett.”

A vallásügyi minisztérium nem válaszolt a Reformmozgalom levelére. Véleményük szerint a programot érő kritika árnyékot vet az azt megfogalmazó szervezetek szándékaira.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.