Háromnapos izraeli színházi fesztivált szervez a Maladype Színház

Maayan Kilchevsky: Színpadon (nem) így sétálunk

Az Isra-Drama Budapest 2022 elnevezésű izraeli színházi fesztivált a Maladype Színház Crossroads/Keresztutak programsorozatában rendezik meg március 17. és 19. között az Eötvös10 Művelődési Házban.

A fesztivál célja, hogy megismertesse a magyarországi közönséget és a szakma képviselőit a modern Izrael drámairodalmával és színházművészetével, valamint lehetőséget biztosítson számukra az alkotókkal való közvetlen találkozásra – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, az Izraelben 2005-ben alapított és azóta évenként megvalósuló Isra-Drama színházi showcase-nek nemcsak Tel Aviv-Jaffa, az ország kulturális fővárosa ad otthont, hanem Haifa, Jeruzsálem, Beér-Seva is. A fesztiválprogram részeként az izraeli és a külföldi vendégek panelbeszélgetéseken és szakmai vitákon vehetnek részt.

A Maladype szervezésében Budapesten megvalósuló háromnapos színházi fesztivál március 17-i nyitó előadása a társulat új bemutatója: Roy Chen, izraeli drámaíró Valaki, mint én című alkotása lesz, Balázs Zoltán rendezésében. Roy Chen, a jaffai Gesher Színház állandó szerzőjének legújabb darabja a pszichiátriai zavarokat érintő, napjainkban is tabuként kezelt témákat őszinte vallomás formájában tolmácsolja, egyszerre teremtve szereplőinek nyers és humoros színpadi valóságot – áll a darab ismertetőjében.

Mint írják, az alkotás betekintést ad nemcsak a betegek és az orvosok, de a szülők lelkivilágába is.

Március 18-án Maayan Kilchevsky izraeli színésznő személyes vallomásán alapuló Színpadon (nem) így sétálunk című monodrámáját tekintheti meg a közönség. Az előadás a fiatal művész életének azon küzdelmeiről szól, amelyeket veleszületett betegsége kapcsán saját testével, környezetével, szerelmeivel vívott. Március 19-én a színésznőből lett neves drámaíró, Hadar Galron Fütty – Anyám Mengele titkárnője volt című egyszemélyes előadása lesz látható.

A közleményben kiemelik, hogy az izraeli alkotó neve nem ismeretlen a magyar nézők előtt, hiszen első színpadi művét, a Mikvét (2004) Michal Docekal rendezésében 2010-ben nagy sikerrel mutatták be a Pesti Színházban, a darabot a világ számos pontján azóta is játsszák. A Fütty című alkotást Galron Jacob Buchan izraeli kortárs író elbeszélése alapján írta, akinek édesanyja négy évig Mengele személyi tolmácsa és titkárnője volt.

Az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete és a Maladype Színház közös programjának a fesztivál kiemelt partnere, az Eötvös10 Művelődési Ház ad otthont. A rendezvény fővédnöke Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete és Soproni Tamás VI. kerületi polgármester.

A Maladype Színház 2011-ben indította útjára Crossroads/Keresztutak elnevezésű programsorozatát, amelynek keretében olyan román, szlovén, olasz, lengyel és szerb színházi társulatokat látott már vendégül, akik igényesen felépített repertoárjukkal és magas esztétikai minőséget képviselő előadásaikkal jól illeszkednek a színházi alkotóműhely szellemiségéhez.

A Maladype művészi törekvéseinek egyik fontos célja, hogy megismertesse közönségét a világszínház eseményeivel, bemutassa a feltörekvő színházi nemzedékeket és a kortárs drámairodalom kiemelkedő képviselőit.

Mint írják, a szakmai kísérőprogram az Izraeli Kulturális Intézettel együttműködve valósul meg, ahol a kerekasztal-beszélgetés során a magyar közönségnek lehetősége lesz személyesen is találkozni a fesztivál izraeli vendégeivel: Shimrit Ronnal, az Izraeli Drámairodalom Hanoch Levin Intézete igazgatójával, Sigal Cohennel, az Isra-Drama fesztivál producerével, Hana Vazana-Grunwald, Ealeal Semel, Itay Plaut rendezővel, valamint Hadar Galron, Maayan Kilchevsky és Roy Chen drámaíróval. A beszélgetést Nagy András drámaíró és egyetemi oktató vezeti. Az előadások magyar és angol nyelven hangzanak el, a szervezők a helyszínen szinkrontolmácsolást biztosítanak.

További információ a programokról ezen a linken érhető el.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.