Az ukrán menekültek zsidó telepekre költöztetése ellen emelt szót a palesztin miniszterelnök

A Palesztin Hatóság miniszterelnöke óva intette az izraeli vezetést, hogy az Izraelbe érkező ukrán menekülteket a ciszjordániai zsidó telepekre költöztesse – jelentette kedden az as-Sark al-Avszat című, londoni székhelyű pánarab napilap.

Mohammed Stajje a palesztin kabinet ülésén tett felszólalásában azt vetette Izrael szemére, hogy “kihasználja az ukrajnai háborút” azért, hogy a menekültek személyében új telepeseket toborozzon, egyúttal azzal vádolta meg a nemzetközi közösséget, hogy “kettős mércét alkalmaz” a palesztinokkal és az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben az izraeli hatóságok több, a harcok elől elmenekült ukrán családot szállítottak a ciszjordániai zsidó telepere, köztük a Nablusztól délre eső Jichárra ahonnan többször támadtak palesztinokra és rongáltak meg palesztin tulajdonokat – emlékeztetett a lap.

Joszi Dagan, a ciszjordániai telepekért felelős regionális tanács vezetője nemrég azt mondta, a “megnyitják szívüket és kapuikat az ukrajnai zsidók előtt”.

- Hirdetés -

“Izrael, amely meggyilkolja, letartóztatja és megfélemlíti népünket, nem alkalmas arra, hogy a világbékéről beszéljen, miközben erővel tartja megszállás alatt a földünket” – fogalmazott Stajje.

A miniszterelnök mindazonáltal üdvözölte az Egyesült Államok külügyminisztériumának a kétállami megoldáshoz nyújtott elvi támogatását, valamint a palesztinoknak nyújtandó újabb segélyekről szóló döntését, ám hangsúlyozta: a szavakat tetteknek kell követniük.

Beszéde további részében a kormányfő kitért a március 26-án tartandó palesztin helyhatósági választásokra, amelyeket a demokrácia fontos részének nevezett.

- Hirdetés -