Bennett az egyiptomi elnökkel és az emírségek vezetőjével tárgyal

A hármas csúcstalálkozó. Bennett regionális szövetséget akar Irán ellen – Fotó: Egyiptom elnökének hivatala

Az egyiptomi elnök, Abdel-Fattah esz-Sziszi Naftali Bennett izraeli kormányfővel és Mohamed bin Zajid Al Nahajan trónörökössel, az Egyesült Arab Emírségek vezetőjével tárgyal Sarm es-Sejkben az iráni nukleáris egyezmény esetleges újjászületéséről és az ukrajnai háború következményeiről – jelentették hírügynökségek és a helyi médiumok. 

Az első alkalommal megrendezett háromoldalú találkozón számos nemzetközi és regionális kérdésről egyeztettek, a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerint vélhetően a Bécsben elakadt, az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokról is. 

Egyiptomi tisztségviselők azt nyilatkozták a Jediot Aharonot című izraeli újság hírportáljának, a ynetnek, hogy a csúcstalálkozón megvitatták a nemzetközi változások következményeit is, különösen az energiaellátás, a piaci stabilitás és az élelmezés-biztonság szempontjából.

Sziszi hivatalának szóvivője kiadott a három vezetőről egy fotót, melyen jól látható az izraeli zászló az egyiptomi és az emírségek zászlói mellett. A megbeszélésre néhány nappal azután került sor, hogy Izrael bejelentette új repülőjárat indítását a Ben Gurion repülőtér és a Sínai-félszigeten lévő üdülőváros, Sarm es-Sejk között.

A légijáratok várhatóan már a jövő hónapban, a húsvéti ünnepek idején megkezdődnek. Az izraeli médiában sok szó esett róla, de Egyiptomban alig említették meg ezt a változást. 

Naftali Bennett legutóbb tavaly szeptemberben találkozott Sziszivel, miután több mint egy évtized eltelt a legutóbbi hasonló csúcstalálkozó óta az izraeli és az egyiptomi vezetők között. Az izraeli kormányfő tavaly decemberben már folytatott megbeszéléseket az emírségek vezetőjével is, amikor első izraeli miniszterelnökként ellátogatott az Öböl-menti országba. Izrael és az Egyesült Arab Emírségek az Egyesült Államok közvetítésével 2020-ban rendezte diplomáciai viszonyát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.