Az izraeli kormányfő boldog ünnepet és rendszerváltozást kívánt az iráni népnek a perzsa újév alkalmából

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök boldog ünnepet és rendszerváltozást kívánt az iráni népnek a perzsa újév (noruz) alkalmából közzétett videoüzenetében.

A Twitterre feltöltött videoüzenetben az Iránban és szerte a nagyvilágban élő irániaknak boldog, békés és sikeres évet kívánt. “Noruz szó szerint új napot jelent” – mondta a kormányfő. “És azt kívánom Önöknek, hogy láthassák az új napot, a megszabadulás napját a durva iráni rezsim alól, amikor tiszta vizet ihatnak, szabadon beszélhetnek és méltóságban élhetnek” – kívánta Bennett utalva az iráni vízellátási nehézségekre, valamint a szólásszabadság korlátozására.

“Az izraeli és az iráni nép között rengeteg a közös, mindketten életerős nép vagyunk ősi történelemmel és gazdag kultúrával, mely a jobb jövőt keresi” – hangsúlyozta a kormányfő.

“II. Kürosz perzsa király engedte vissza népünket Izrael földjére a babiloni fogságból, amiért mindannyian hálásak vagyunk” – emlékeztetett Bennett. “Mindketten közös fenyegetéssel nézünk szembe: a brutális, elnyomó iráni rezsimmel” – tette hozzá.

“Tudjuk, hogy az iráni rezsim nem képviseli Önöket, és továbbra is megtagadják Önöktől a megérdemelt szabadságot. Reméljük, megszabadítják magukat ettől a durva és könyörtelen rendszertől, és elérik a valódi szabadságot” – kívánta az izraeli miniszterelnök az irániaknak.

“Remélem a következő év megszabadítja az iráni népet az iráni rendszer elnyomásának bilincsétől, s életszeretetük legyőzi a zsarnokságot és a terrort. Nagyon várom a napot, melyen ismét barátok lehetünk, ahogy régen voltunk” – zárta szavait Bennett.

A noruz hagyománya az iszlám előtti időszakra nyúlik vissza, és Iránon kívül is ünneplik az iráni népek szerte a világon Indiától Törökországig.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.