Iránról, Ukrajnáról és az arab államokkal kötött Ábrahám-egyezményekről tárgyalt Bennett és Blinken

Bennett és Linken találkozójukon a jeruzsálemi Miniszterelnöki Hivatalban, 2022. március 27. – Fotó: Kobi Gideon / GPO

Iránról, Ukrajnáról és az arab államokkal 2020 őszén amerikai közvetítéssel megkötött Ábrahám-egyezményekről tárgyalt Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Jeruzsálemben – jelentette a ynet.

A megbeszélések után a miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón Bennett kritikus kérdésnek nevezte annak tervét, hogy esetleg levennék az iráni Forradalmi Gárdát a terrorszervezetek listájáról, és reményét fejezte ki Blinkennek, hogy megőrzik terrorszervezet státuszát. Kérését az Iránból támogatott, jemeni húszi lázadók Szaúd-Arábia ellen elkövetett hétvégi támadásával támasztotta alá.

“A viharos világban Izrael a béke, a jólét, a stabilitás és a jó cselekedetek ereje, de sajnos vannak más, erőszakos és pusztító erők is a térségben” – utalt az izraeli kormányfő elsősorban Iránra. 

“Egyezménnyel vagy anélkül, de együttműködünk Izraellel Irán ellenében” – ígérte Blinken a Bécsben elakadt, Iránnal folytatott atomalku-tárgyalásokra utalva, melyekkel megpróbálják megakadályozni az iráni nukleáris fegyverkezést.

- Hirdetés -

Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael Ukrajna mellett áll, és felidézte, hogy tábori kórházat létesítettek Lviv térségében. “Izraeli orvosok és nővérek kockáztatják az életüket, hogy megmentsék a rászorulók életét, eddig több mint 500 beteget láttak el” – mondta el Bennett.

“Természetesen megteszünk minden tőlünk telhetőt, amikor felkérnek bennünket, hogy hozzájáruljunk a tragikus háború befejezésére tett erőfeszítésekhez” – utalt közvetítői szerepére.

Bennett kijelentette, hogy Izrael a palesztinok életkörülményeinek javításán dolgozik, és ennek érdekében éppen vasárnap jóváhagytak újabb 20 ezer izraeli munkavállalási engedélyt a Gázai övezet lakói számára, és 38 millió sékelből (mintegy 4 milliárd forintból) felújítják az Izrael és a Gázai övezet közötti átkelőhelyeket a zökkenőmentes közlekedés érdekében.

Bennett üdvözölte és történelminek nevezte a négy arab ország részvételével vasárnap estére tervezett “Negev csúcstalálkozót”, és köszönetet mondott Blinkennek és Jair Lapid külügyminiszternek a szervezésért.

“A Közel-Kelet jó irányba változik” – mondta az izraeli kormányfő. “Ápoljuk a régi kapcsolatokat, és új hidakat építünk. Megújítjuk a régi békét, és új energiával töltjük fel az Ábrahám-egyezményeket. Azon dolgozunk együtt, hogy legyőzzük a sötétség régi erőit, egy új jövőt építsünk, amely jobb, ragyogóbb és csodálatosan ígéretes” – hangsúlyozta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.