Bennett koronavírusos; “Jól érzi magát, otthonról folytatja a napirendjét”

Bennett és Blinken a közös sajtótájékoztatón Jeruzsálemben, 2022. március 27. – Fotó: Omar Miron / GPO

Naftali Bennett miniszterelnök hétfő reggeli koronavírus-tesztje pozitív lett. Hivatala szerint a miniszterelnök “jól érzi magát, és otthonából a tervek szerint folytatja napirendjét”.

Tegnap Bennettnek volt egy sor találkozója. Délelőtt részt vett a kormányülésen, majd találkozott Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel a Miniszterelnöki Hivatalban. Az esti órákban Bennett a haderai terrortámadás helyszínére érkezett, és felkereste a város rendőrőrsét. Ma délelőtt a merénylet miatt várhatóan helyzetértékelést tart a honvédelmi miniszter, a belbiztonsági miniszter, a vezérkari főnök, a Sabak vezetőjének, a rendőrkapitány és más biztonsági vezetők részvételével.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint több mint 41 ezer teszt elvégzésével 9857 új vírushordozót azonosítottak, 23,77 százalékos pozitivitási aránnyal. Jelenleg 71 575 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Izraelben, mellettük 31 122-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek.

A tárca vasárnapi adatai szerint jelenleg a kórházakban fekvő 792 beteg közül 287-nek súlyos az állapota, 116-an lélegeztetőgép segítségére szorulnak, és 19-en műtüdővel lélegeznek.

Izraelben a fertőzési együttható (R) több hetes folyamatos emelkedés után ismét csökkenni kezdett vasárnap pedig 1,36-ot számítottak, noha néhány napja még 1,43 volt. Ez azt jelenti, hogy  100 vírushordozó 136 embernek adja át a fertőzést.

A koronavírus-járvány kezdete óta 3 864 155 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok a mintegy 9,4 millió lakosú országban.

Izraelben jelenleg 161 település továbbra is az “erősen fertőzött” kategóriában van, 20 helység minősül közepesen, 40 pedig enyhén fertőzöttnek, és 59 települést soroltak a járvány által jelenleg alig vagy egyáltalán nem érintett kategóriába.

Tavaly december vége óta 6 702 346, ötévesnél idősebb embert – az ország lakosságának 72,06 százalékát – oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. Három oltást 4 474 186-an kaptak, és 750 575-en adatták be maguknak a negyedik – azaz a második emlékeztető – oltást is. Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 10 485-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben a járvány öt hullámában 2020 februárja óta. Az elmúlt hét napban 33-an vesztették életüket, ami 36,5 százalékos csökkenést jelent az előző hét naphoz képest.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI