Virágnyelv

Fotó: Gergo Schwajda

A növényeivel beszélgető ember a filmek kedvelt szereplőábrázolása: magányos, reménytelen helyzetben lévő szereplő, kezében locsolókannával, társalog a fikusszal. De mi van, ha a fikusz válaszol? Nem, nem gondolatban, hanem a valóságban? Például azt mondja: kiszáradok, ne csak állj azzal a kannával, hanem locsolj meg!

Nem, nem egy újabb okkult baromságot igyekszem a kedves olvasó számára fogyaszthatóvá tenni, nem is a manapság oly divatos, mindent megoldó TikTok videók egy újabb gyöngyszemét ajánlom figyelmükbe, mert amiről én írok, az színtiszta tudomány. A Tel-Avivi Egyetem kutatói ugyanis arra jutottak, hogy a növények, ha bajuk van, igenis szólnak. Nem emberi nyelven, hanem növényül, de igazi kommunikáció zajlik. A kísérletben részt vevő egyedek (paradicsomok és dohánynövények), ha nem locsolták őket, pattogó hangokkal jelezték a külvilágnak, hogy ideje lenne egy kis vízhez jutniuk. Minél nagyobb a stressz, annál többször: amikor minden rendben, a föld is elég nedves, elég a fény is, a növények elégedettek, óránként egy hangot adnak – egy pattanó valamit. Ha a helyzet fokozódik, a tulajdonos csak áll azzal a kannával és nem jön a víz, vagy van képe mással foglalkozni, akkor a pattogás sűrűsödik, harminc, majd ötven kattogó hangot hallatnak a növények óránként. Nem is halkat: a pattogás hangereje olyan, mint az emberi beszédé – csak a frekvenciája olyan magas, 40 és 80 kHz közötti, hogy az emberi fül számára nem hallható. Mi a 20 Hz és 20 kHz közötti hangokat halljuk (ideális esetben), ami efelett van, ultrahangnak hívják. Ezt viszont a lepkék, kisemlősök, köztük az egerek és a denevérek észlelik, így az sem kizárt, hogy a szomjazó növények és a hangjaikat halló állatok között valamilyen kapcsolat van. A kutatók most arra fókuszálnak, hogy ezt megértsék, és megtalálják, a vízért kiáltó paradicsomra hogyan reagálnak az állatok.

A végére hagytam a horrorrészt: a növények akkor is stresszüzenetet küldenek, ha megsértik őket, mondjuk ha egy metszőollóval levágnak belőlük egy darabot.

Én meg paradicsomot reggeliztem a vajaskenyeremhez.

Ha tudtam volna…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.