Musk Netanjahunak: mindenki számára fizetős lesz az X

Netanjahu és Musk – Fotó: Avi Ohion / GPO

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekről, illetve veszélyekről beszélgetett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn Elon Musk amerikai milliárdos üzletemberrel, a korábban Twitterként ismert X közösségi platform tulajdonosával a kaliforniai San Joséban hétfőn.

Az izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a mesterséges intelligencia (MI) egyszerre lehet „áldás és átok is”, s az emberiség válaszúthoz érkezett, ahol döntenie kell a két lehetőség között. „Feltehetőleg már csak pár évünk van, hogy alkalmazkodjunk az MI-forradalomhoz” – hangsúlyozta Netanjahu.

Mint mondta, a mesterséges intelligencia előnyei kézenfekvők, a veszélyek pedig „a demokrácia lerombolásában, a gondolkozás manipulációjában, a bűnszervezetekben és a mesterséges intelligencia által gerjesztett háborúkban rejlenek”. Félő, hogy „gépek fogják az embereket irányítani és nem fordítva” – tette hozzá.

Musk Netanjahuhoz hasonlóan ellenőrzési mechanizmusokat sürgetett. Az üzletember úgy fogalmazott, hogy a mesterséges intelligencia „jelentheti a legnagyobb veszélyt a civilizációra”.

Musk mindenki számára fizetőssé tenné az X-re átnevezett Twittert

Az X összes felhasználójának fizetnie kell majd a közösségi platformhoz való hozzáférésért – mondta a beszélgetés során Musk, szerinte ugyanis a fizetési rendszer az egyetlen módja a káros, köztük antiszemita tartalmakat terjesztő úgynevezett botok (illetve névtelen felhasználók, „hamis fiókok”) elleni küzdelemnek.

Átállunk egy kis havi fizetésre a rendszer használatáért – mondta a világ leggazdagabb embere, aki egyben a Tesla és a SpaceX főnöke is. Musk most azt ígéri, hogy a Twitter/X az összes felhasználónak „csak kis pénzbe” kerülne, ezen dolgoznak, azonban elismerte, hogy terve hosszabb vitát válthat ki, és azzal is számol, hogy elveszítheti a felhasználók nagy részét, így azonban az ő reklámbevételei is jelentősen csökkenhetnek. A Twitter/X üzemeltetői egyelőre nem adtak nyilatkozatot az ügyben, így egyelőre nem világos, hogy a fizetős platformnak már kész tervei vannak, vagy ez csak egy elképzelés.

Musk az X antiszemitizmusát is érintette. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) korábban azzal vádolta meg a platformot, hogy nem tesz eleget az antiszemita tartalom megállítására. A beszélgetés során a milliárdos megismételte, hogy “az antiszemitizmus ellen van”.

Netanjahu elismerte, hogy a szólásszabadság és a tartalom moderálása közötti egyensúly kihívást jelent, de sürgette Muskot, hogy találja meg az egyensúlyt.

Netanjahu látogatása alatt tüntetés volt Kaliforniában az izraeli igazságügyi rendszer átalakítása ellen. A Muskkal folytatott beszélgetésben az izraeli kormányfő azzal indokolta kormánya lépéseit, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság túl nagy hatalommal bír, s a kabinet erőegyensúlyra törekszik.

Netanjahu az ENSZ Közgyűlésének kedden kezdődő csúcsszintű hetén találkozik Joe Biden amerikai elnökkel is New Yorkban, továbbá megbeszélést tervez Olaf Scholz német kancellárral, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Recep Tayyip Erdogan török államfővel is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI, BBC