Az Egyesült Államok minden részéről érkeznek Netanjahu ellen tüntetők New Yorkba: “A mi nyomásgyakorlásunk elengedhetetlen a küzdelemhez”

Amir Tivon írása a Haaretzben

Tüntetés Netanjahu tegnapi Kaliforniában, Elon Muskkal való találkozása előtt. “Érdekel, hogy mi történik Izraelben, nem tehetem meg, hogy ne menjek ezekre a tüntetésekre” – mondta az egyik résztvevő. – Fotó: Carlos Barria / Reuters

Liat Philadelphiából, Guy Észak-Karolinából, Ben San Franciscóból és Barbara Bostonból érkezik. Hozzájuk hasonlóan sok izraeli és amerikai zsidó érkezik majd New Yorkba az elkövetkező napokban, hogy tiltakozzanak Netanjahu ENSZ-látogatása során. „Ez egy lehetőség a szolidaritás kimutatására azokkal, akik hétről hétre tiltakoznak” – mondta Justin. „Elképesztő a mozgósítás, nem láttam ehhez hasonlót.” – Amir Tivon írása a Haaretzben

A Philadelphiában élő izraeli Liat Schrift úgy tervezi, hogy pénteken 5:30-kor indul el otthonról, hogy reggel 8 óra körül megérkezzen az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i székházához, ahol az izraeli puccstörvények ellen demonstrálnak majd. A tüntetés a tervek szerint egybeesik Benjamin Netanjahu miniszterelnök beszédével, az ENSZ 2023-as közgyűlésének utolsó napján, amikor a világ vezetőinek többsége egyébként már hazautazik és nem lesz jelen. Várhatóan több száz izraeli és amerikai zsidó vesz részt a tiltakozáson az üléstermen kívül, mialatt Netanjahu elmondja beszédét, melyet elsősorban az izraeli nézőknek szán.

Ugyanabban az órában Guy Waxman hazafelé tart majd Észak-Karolinába, több ezer mérföldre New Yorktól. Waxman, a molekuláris genetika doktora azt tervezi, hogy ezen a héten szerdán érkezik New Yorkba, hogy Netanjahu ellen demonstráljon azalatt az idő alatt, amíg a városban tartózkodik, és csütörtökről péntekre virradó éjszaka tér vissza otthonába. Egy napi munkáját adja fel ezért, de a New York-i tüntetéseken való részvételt állampolgári kötelességnek tekinti, szülőként egyben nevelő üzenetnek is.

“A szüleim és a testvérem rendszeresen tiltakoznak Izraelben, ezen a héten én tüntetek New Yorkban. Mindenki megteszi, amit tud ebben a küzdelemben”

– mondta.

Az Alcatraz börtön falára vetített üzenet várta Netanjahut – Fotó: UnXeptable

Waxman és Schrift olyan izraelieket és amerikai zsidók széles skáláját képviselik, akik a héten kimondottan azért mennek el New Yorkba, hogy demonstráljanak. Netanjahu e heti ENSZ-közgyűlési látogatása miatt a város a puccs elleni tiltakozás középpontjába kerül, és az aktivisták minden nap más-más helyszínen fognak tüntetni. A tiltakozás már tegnap este megkezdődött, amikor is Netanjahu Kaliforniába érkezett és várhatóan folytatódik a miniszterelnök útját követve, ami korábbi amerikai látogatásaihoz képest példátlan méretű lesz majd. Ma tiltakozó nagygyűlést tartanak a Times Square-en, holnap tüntetést tartanak az ENSZ székháza előtt Netanjahu Joe Biden amerikai elnökkel folytatott találkozója alatt, csütörtökön a tiltakozó aktivisták demonstrációt terveznek a szálloda előtt, ahol a miniszterelnök tartózkodik Manhattanben, pénteken pedig az ENSZ üléstermén kívül, ahol elmondja beszédét.

A miniszterelnök napirendje az ENSZ Közgyűlésén (New York-i idő szerint)

kedd

  • 12:45-11:45 – Találkozás Németország kancellárjával
  • 13:30-14:15 – Találkozó Paraguay elnökével
  • 15:25-15:55 – Találkozó Ukrajna elnökével
  • 17:00-16:00 – Találkozó Törökország elnökével

szerda

  • 10:15-11:15 – Találkozó az Egyesült Államok elnökével
  • 15:25-15:35 – Találkozó az ENSZ főtitkárával
  • 16:00-16:30 – Találkozó Dél-Korea elnökével

péntek

  • 09:15 – Miniszterelnöki beszéd az ENSZ Közgyűlésén

szombat

  • 21:00 – Indulás New Yorkból Izraelbe

vasárnap

  • 14:55 – Leszállás Izraelben

A Haaretz izraeli újság több olyan amerikai demonstrálót is megszólaltatott, akik a hét folyamán kifejezetten azért utaznak New Yorkba, hogy Netanjahu ellen tüntessenek. Ben Linder például hétfő éjszaka kimondottan a tüntetés kedvéért repült ide San Franciscóból, az USA másik végéről.

“Amerikai zsidó vagyok, akit érdekel, hogy mi történik Izraelben, nem tehetem meg, hogy nem jelenek meg ezeken a tüntetéseken”

– magyarázta Linder, aki megjegyezte, hogy rajta kívül tíz másik embert ismer, akik San Francisco környékéről jönnek ezzel a céllal. “Elképesztő a mozgósítás. Nem emlékszem semmi ehhez hasonlóra.”

Több száz tüntető tegnap Kaliforniában. “Izrael büszkeség forrása volt gyermekeink számára. A jelenlegi kormány ezt veszélyezteti” – mondta az egyik aktivista. – Fotó: Noah Berger / AP

Schrift becslése szerint több tucat tüntető érkezik Philadelphia környékéről, ami több mint két órányi távolságra van New Yorktól. Ő maga busszal tervezi az odautazást, mások autóval vagy vonattal érkeznek majd.

„Azért jövünk, hogy üzenetet közvetítsünk a világ legfontosabb nemzetközi színtere előtt: nem hagyjuk, hogy Netanjahu lerombolja a demokráciát”

– mondta a Haaretznek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a philadelphiai tüntetők már sikert értek el az Arthur Donchik, a városon kívül élő zsidó milliárdos elleni harcban, aki egészen a közelmúltig a Kohelet Fórum (a bírósági reformot támogató egyik legfontosabb think-thank) fő adományozója volt, és az izraeliek és az amerikai zsidók által a városban tartott kitartó tiltakozás után abbahagyta a szervezetnek való adományozást.

Csütörtökön New Yorkba érkezik Justin David rabbi, bostoni lakos is. Péntek délelőtt sacharitot imádkozik az ENSZ székháza előtt az emberi jogok védelme mellett elkötelezett rabbikat tömörítő T’ruah szervezettel közösen.

“Amerikai zsidóként mélyen elkötelezett vagyok Izrael iránt, mely egy demokratikus elvekre és igazságosságra alapított ország, Izrael prófétáinak szellemében.

Szolidaritásomat akarom kifejezni azokkal az izraeliekkel, akik hétről hétre demonstrálnak, és most lehetőségem van erre” – mondta. „Ez fontos számomra emberként, de rabbiként is. Úgy gondolom, hogy rabbikként tetteink szimbolikus jelentőséggel bírnak.”

David hozzátette, hogy a tervezett ENSZ-tüntetésről csak egy hete, a zsidó újévet megelőzően hallott, és azonnal úgy döntött, hogy ezen neki is részt kell vennie. Szerinte közvetlen kapcsolat van az Izraelben zajló események és azon politikai folyamatok között, amelyek az elmúlt években zajlanak az Egyesült Államokban, különös tekintettel a szélsőjobboldal térnyerésére. “Rabbiként és társadalmi aktivistaként igyekszem olyan emberek közé tartozni, akik megpróbálnak változtatni a világon. Ezt látom ezeken a tüntetéseken.”

Barbara Gaffin, bostoni lakos azt tervezi, hogy csütörtökön érkezik New Yorkba, és a kanapén alszik majd olyan izraeliek otthonában, akik felajánlották, hogy befogadják a tüntetőket. Nem ismeri a házigazda házaspárt, és izgatottnak tűnik az esemény miatt. „Csütörtökön Bibi szállodája előtt demonstrálok, pénteken pedig az ENSZ-székház előtt. Két nagyon fontos tüntetés” – mondta. Az ENSZ épülete előtti tüntetésen várhatóan felszólal a közgazdasági Nobel-díjas Daniel Kahneman professzor, és az Izrael következetes támogatójaként ismert Elliot Cosgrove rabbi, az Egyesült Államok konzervatív zsidóságának kiemelkedő rabbija, aki nemrégiben támogatását fejezte ki a tiltakozással kapcsolatban.

Gaffin becslése szerint az út Bostonból New Yorkba legalább három órát vesz igénybe. Számára ez a legkevesebb, amit tehet az izraeli tüntetők támogatásáért. “Azok számára, akiknek nem mindegy, hogy mi történik Izraelben, ezek a tüntetések az egyik legfontosabb dolog, amit most tehetünk” – magyarázta. “Erős és demokratikus Izraelre van szükségünk, ez az Egyesült Államok és különösen az amerikai zsidó közösség érdeke. Izrael sok amerikai zsidónak adott okot arra, hogy büszke lehessen zsidóságára. Izrael büszkeség forrása volt a gyermekeink számára is . A jelenlegi kormány ezt veszélyezteti. Ha a jelenlegi vonalat folytatja, lehetetlen lesz többé Izraelről, mint a Közel-Kelet egyetlen demokráciájáról beszélni.”

A San Franciscóban élő izraeli Gershon Diner is New Yorkba érkezik, miután már tegnap is tüntetett Netanjahu nyugati parti látogatása során. “Nem hagyhatjuk, hogy Bibi és miniszterei a valóságtól elrugaszkodott történeteket meséljenek külföldön, le kell rántani róluk a maszkot” – magyarázta. Úgy véli,

“az amerikai kormányra és a zsidó szervezetekre gyakorolt nyomás elengedhetetlen a diktatúra elleni harc sikeréhez.”

Különös jelentőséget lát az izraeli tiltakozások vezetői és az amerikai tüntetések szervezői közötti szoros kapcsolatban is. “Minden eszközzel támogatni kell egymást, beleértve a fizikai jelenlétet is.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz