Hanuka közeledtével Izraelben az országos cukrászda-hálózatok séfjei már az új, a tavalyinál és a konkurenciáénál is szebb, látványosabb, különlegesebben díszített hanukai fánkokon törik a fejüket. A Hilton Tel-Aviv Conditorei sem akar lemaradni a versenyben. Bekéredzkedtem a cukrászatba meglesni, milyen extra szufganiákat kínál a hotel idén az ünnepi asztalokra.

A hanuka-fánk – héberül szufgania – tésztája szinte semmiben nem különbözik a hétköznapi fánkétól. Laza, így könnyen tölthető. Szinte végtelen a krémek, lekvárok sora, ami ilyenkor szóba jöhet. Tovább nő a variációk sora, a külső máz és a díszítő anyagok kiválasztásával. A kis cukrászdáknak specialitásai vannak, amiért a hanukát megelőző napokban sorok állnak majd a boltok előtt.

A Hiltonnak is megvannak a sztenderd fánktípusai, ezek várják majd a vendégeket a szobákban.

De minden évben készül egy extra kollekció is, az ínyencek már alig várják, mit süt ki az idén a cukrászat séfje, Idan Hadad.

– Nem baj, hogy most leleplezem a titkaitokat?

– Dehogy. Ezek az extra fánkok csak hanukára készülnek. Jövőre úgyis új kreációk kellenek majd. Olyan ez, mint egy divatbemutató.

Akkor hát jöjjön az idei hat csoda-szufgania!

Édes kukoricakrémet rejt, kívül karamelles popkorn és pörkölt kukoricaszemek borítják, és parmezán sajt rajta a szórás.

A fehér csokiforgácsok rendetlen halomban a tetején almás krémet rejtenek.

Édes szezámmagkrém a töltelék. A kalapján krémdísz, tetején mézes szezámmag lapocskával és ehető arany flitterrel.

Csokimáz, csokikrém, csokikorona, cukorlabdák.

Sóskaramell krémet rejtenek a karamell mázra ragasztott aranyosan csillogó kekszlapocskák.

És az idei sztár: eperszemek és az édes krémoszlopok között eperlekvár és eperdarabok.

Epres máz a kalapján.

Fotók: Silló Sándor / Izraelinfo

Az írás megjelent a Mazsihisz honlapján is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.