Fotó: A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Külképviseleti Megfigyelője


Tel-Avivban körültekintően és szabályosan zajlott a szavazás. 

A szavazás megkezdésekor a külképviseleti megfigyelőnek nem kell aláírnia a jegyzőkönyvet. Tel-Avivban a nagykövet azonban javasolta, hogy a megfigyelő írja alá az első szavazat leadásával a jegyzőkönyvet az urna szavazás eleji lezárásához. A nagykövetség dolgozói viszonylag korán szavaztak, miközben kiderült, hogy a borítékok nem jól zárnak, ezért az urnák mellett ragasztószalagot biztosítottak a szavazóknak.

A szavazók informálása a szavazólapokról és a szavazás menetéről érthetően, mondhatni szájbarágósan zajlott. 

Két szavazófülke mindig rendelkezésre állt, senki nem szavazott a fülkéken kívül.

A visszautasított szavazókat jegyzékbe veszik, de hézagosan azonosítják a külképviseleten, tekintve, hogy a jegyzékbe nevet és címet kell beírni, mely utóbbi nem egyértelmű, hogy a helyi vagy a magyarországi cím, illetve a visszautasítás okát. Valaki nem kapott visszajelzést a regisztrációról és annak ellenére megjelent a szavazáson. Valaki másolatot hozott a magyar igazolványáról, mert az eredetit otthon hagyta, de azt nem fogadták el. A tel-avivi nagykövetség az útlevélszámot is beíratta a nem vagy rosszul regisztráltakkal, akik megjelentek, de nem tudtak szavazni. 

Tel-Avivban 260 szavazó regisztrált, 234 jelent meg, 692 levélszavazatot küldtek el postán, a nagykövetségre 57 jött vissza az elmúlt két hétben és 37 április 3-án. 10 visszautasított szavazó volt, rontott szavazólapok és rendkívüli esemény nem volt. Azonban a levélszavazatokat számos izraeli magyar szavazó nem kapta meg.

A szavazatokat a megfigyelő jelenlétében megszámolták, urnába tették, szabályosan lezártak és biztosították, hogy a megfigyelő aláírhassa azokat. A megfigyelő kapott információt az urnák Magyarországra történő szállításáról: a Titkos Ügyiratkezelő Helyiségbe teszi a TÜK titkár az urnákat és a borítékot, majd a Nemzeti Választási Iroda által kiküldött képviselő, aki a Külgazdasági és Külügyminisztérium alkalmazottja, a Külképviseleti Választási Iroda nagykövetségi képviselőjével együtt az április 4-i esti El Al járat business osztályán szállítja a Liszt Ferenc repülőtérre, ahonnan taxival továbbviszik az NVI-be.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.