Világsztárok és ritka csemegék, Pészah előtt

Április 10. VASÁRNAP

Egy kolumbiai raggaeton sztár érkezik Izraelbe a hét elején.

10 éve még csak néhány elvetemült latinzene-fanatikus tudta mi az a raggaeton. Aztán egy-két jól promózott sztár 2017 táján betört a világpiacra, és azóta az urbano műfajok minden népszerűségi rekordot levernek. A dancehall, a dembow, az urban champeta, a spanyol raggae, a funk carioca, a latin hip-hop és a latin trap, de különösen a reggaeton. Puerto Rico, Kolumbia, Kuba, Dominika, El Salvador, Panama, Venezuela és Brazília helyi sztárjai azóta világ körüli turnékat nyomnak zsúfolt stadionokban, csarnokokban. 

Az éppen legnépszerűbbek egyike Juan Luis Londoño Arias most, a világ körüli turnéján útba ejti majd Izraelt is. De ez a polgári neve. A raggaeton rajongók úgy ismerik Maluma.

Na, megvan?

Tel Aviv, a Menóra Csarnok a helyszín vasárnap és másnap…

Április 11. HÉTFŐ

hétfőn is.

A szigorú szinte minimalista kompozíció és az improvizatív muzsikálás nem zárja ki egymást, sőt meditatív, vagy akár extatikus zene is születhet így. A Castle in Time Orchestra éppen erre vállalkozik a koncertjein.

Soundpainting  című új élőben komponált darabjuk bemutatója a Levontin 7 ben lesz.

Kiváló alkalom a kortárs zenékkel való barátkozáshoz, mert hiába írtam ilyen szofisztikált dolgokat, a Castle in Time Orchestra szinte popzene.

Yonatan Daskal – zongora, szintetizátor

Yeonathan Shachar és  Yaniv Mintzer – elektromos gitárok

Shalev Ne’eman – elektromos dobok, víz

Haggai Fershtman – dob

Mariona Godia – theremin 

Soundpainter: Matan Daskal

Beit HaYotzerben (בית היוצר), a tel-avivi kikötő 22-es hangárjában:

Omer Schneider Band

Improvizatív zene. Zárjuk rövidre: jazzrock. A műfaj nagy gitárhéroszainak nyomdokain haladó zene kicsit megérintve az orient dallamvilágot is.

Pszihedelikus repülés a villanygitár égbe: Electric Sky a koncert címe.

Hétfő, Beit HaYotzer

Április 12. KEDD

Nomke Kuli Almaban.

A new wave idején a 80-as években több zenekarnak bejött az a trükk, hogy úgy csináltak mintha szembefordulnának, fityiszt mutatnának a popnak, és ezzel a dacos kontrával beültettek a fülünkbe egy új pop-slágert, ami azóta is ott van. 

Ez Nomke-dalairól jutott eszembe. Élőben a Kuliban (Kuli Alma) lehet majd megtapasztalni, hogy működik a régi trükk.

https://fb.watch/c2M3Yv2jbX/

Haifa “helyi” jazz-zenekara a Falkor Trio a múlt héten írtam róluk: “Furcsa mikor egy zongoristának egy gitáros állít emléket. Evgenyij Shabelzon gitáros és a Falkor Trio egy Bill Evans számaira  épülő koncerttel áll elő.”

Azóta csak a helyszín változott, most kedden a Rodeoban lépnek majd fel.

Evgeny Shavelzon – gitár

Zeev Zilberman – bőgő

Rotem Yellin – drums

Egy vendég szólistát is bevettek a buliba aznapra: 

Yair Loewenson – bőgő

Április 13. SZERDA

A múltból feltámadt zenekarok helyett, végre egy eleven, mai zenét játszó csapat váltott repülőjegyet Izraelbe!

A Balthazar friss mai anyag Belgiumból, a független listák élvonalából. Végre egy indie zenekar, amit ha hallgatok nincs dezsavűm, hogy ezt már untam valamikor. Kicsit sötétebb és érdesebb annál, hogy azt lehessen mondani popzene. Kicsit spleenes, de mégis inkább rockzene. A tempói kicsit lassabbak a 80-as évek hasonló bandáinál, de ezek is nagyon jó dalok.

Barby-ban lesz, míg el nem felejtem.

Keressetek rá, rengeg daluk fenn van a 18 év terméséből! Nekem ez tetszett:

Levontin 7ben pont két napja jártunk, de ez is kihagyhatatlan.

Egy elvetemült csaj-zenekar borzolja majd ott a kedélyeket szerdán. Nem punk, mert annyira nem durvák, nem garage, mert annál meg eszementebb az egész. Bocs lányok! Nálam ez dicséret.

Deaf Chonky 

Lódítottam, hogy a világhír felé kacsingató Tamir Grinberg ritkán jár Izraelben. Azóta kéthetente felbukkan itt az ajánlóban. A hetvenes évek amerikai souljából olyan sikeresen gyúr mai, friss, minőségi popzenét, hogy nem tudunk betelni vele. 

Itt a szabadtéri szezon: nincs már hideg és nincs még forróság.

Szerdán gyerünk a Zappa Kfar Shuni Amfiteátrumába, Tamir Grinberg buliba!

Április 14. CSÜTÖRTÖK

Great Gehenna Choir

Ezt nehezen fogom műfaj-kockába gyömöszölni. Leginkább, mert nagyon kerek. Körben állva a nézők között énekelnek, mintha a közös éneklés valami rituálé, ima lenne. Ehhez képest a szövegek gyakran szürreálisak, vagy politikusak. Olyan hallgatni őket, mintha mi is el tudnánk énekelni a dalaikat. A bonyolult kompozíciók, egyszerű közösen dúdolható dallamokra épülnek. Előadásaik pedig interakciók a közönséggel. Ebben rejtőzik a Nagy Gyehenna gondolata: a varázslatos hangok, saját darabok és feldolgozások, valamint sok zenei humor és szóvicc héberül, érintés közelben.Teljes kontrasztban a hivatásos kórusok szigorúan szerkesztett koncertjeivel.

A jaffói Kelet-Nyugat Ház terme tökéletes lesz a tavaszünnephez, amit csütörtökre ígér a Great Gehenna Choir.

A baráti körömben az egyetlen olyan zene, amit mindenki elfogad az Infected Mushroom. A technósok, naná, de a rockerek is vígan hadbangerelnek rá. Nem testidegen egy orient buliban sem, és a dallamos dünnyögést kedvelők szerint is inkább ez, mint más, mert itt legalább az intrók és a főtémák melodikusak.Nem akartam elhinni, hogy 25 éves már a banda. A fertőzött gomba nagyon friss ma is! Több száz telt házas külföldi buli után, végre újra itthon Izraelben.

Yarkon Park szabadtéri szinpadán, Tel-Avivban, 10 kedvenc vendég-muzsikusuk gazdagítja majd a Infected Mushroom jubileumi menüjét, olyanok például, mint Bemet.

Április 15. PÉNTEK

Peszah, széder este…

Április 16. SZOMBAT

…de másnap este…

Az Artctic Monkeys is már húsz éves és hiába játszanak alter-posztpunk-garázs-rockot, és hiába aktívak ma is, nekik is van már tribute-zenekaruk. Méghozzá itt, Izraelben: az Arctic Kartiv, vagy csak egyszerűen Arctic Monkeys Israel Tribute.

Aki a pészahi vacsorát a sarkvidéki majmok dalaira akarja leugrálni azoknak szombat este irány a Zóna (the Zone)!

Tribútoljunk tovább a pészahi szombat estében Modiinig, a Gray klubbig.

Nekem a Rockville a Pink Floyd estjével karcolta be magát, de megtribútoltak ők egy tucat zenekart a Queentől a U2-n, a Coldplay-en át az Abbáig. Most a válogatott legjobb copy-kat szedték össze egy csokorba a hét végére. Gray-Modiin

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.