Választások, konstruktív bizalmatlanság vagy kisebbségi kormányzás jön?

Ganz és Lapid Szilman bejelentése után – Fotó: GPO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Miután Idit Silman, a kormánykoalíció elnöke szerda reggel bejelentette, hogy ezentúl nem támogatja a koalíciót és az ellenzék soraihoz csatlakozik, az izraeli politikai rendszernek a helyi média szerint jelenleg három lehetősége van: 

Az első az újabb választások kiírása – feltételezések szerint ezt a verziót részesíti előnyben  Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető és a Likud.

A parlamenti választásokra akkor lesz lehetőség, ha – a Kneszet feloszlatásához szükséges 61 képviselős többség elérése érdekében – Silmant legalább egy másik távozó követi a Jamina (Jobbra) pártból, aki ezzel lehetővé teszi, hogy őt és a korábban távozó Amichai Shiklit külön frakcióvá nyilvánítsák szankciók nélkül és a Kneszet által számukra biztosított finanszírozással. Az ellenzék nagy nyomást gyakorol Nir Orbachra és Avir Karára a Jamina pártból, hogy kövesse Szilmant. Sok képviselő azonban visszariadhat az idő előtti választásoktól, mert attól tarthat, hogy az véget vet politikai pályafutásának. Ráadásul az elmúlt négy választási kampányban nem sikerült többséget szerezni a Netanjahut támogató tömbnek, és nincs garancia arra, hogy a következő választáson meglesz az ilyen többség.

Ha nem lesz még egy Kneszet tag, aki hamarosan lemond, lehetővé téve ezzel a Jamina frakció szakadását, és Silman elkezd a koalíció ellen szavazni, akkor Shiklivel együtt szakadárnak nyilváníthatják, és nem indulhat a Likud vagy Vallási Cionisták színeiben a következő választásokon.

- Hirdetés -

A Kneszet feloszlatására irányuló javaslat benyújtásához 61 kneszettag támogatása szükséges. Ehhez Silmanon kívül csak egy képviselőre lesz szükség. 

Egy másik lehetőség a konstruktív bizalmatlanság – ami egy másik kormány alakítását teszi lehetővé a jelenlegi Kneszetben. Beni Ganz védelmi miniszterrel és a Kék-Fehér párt képviselőivel együtt ez egy lehetséges és Ganz által előnyben részesített változat, aki így azonnal a Miniszterelnöki Hivatalba juthat.

Ahhoz, hogy a meglévő Kneszetben alternatív kormányt állíthassanak fel, 61 Kneszet tag támogatása szükséges egy bizalmatlansági indítványhoz. Feltéve , hogy a Közös Lista nem teszi lehetővé a Benjamin Netanjahu vezette kormány megalakulását, az ellenzéknek további hét parlamenti képviselőt kell beszerveznie a koalícióból. Egyelőre kicsinek tűnik ennek a valószínűsége.

A harmadik lehetőség az, hogy a jelenlegi kormány szűk többséggel vagy kisebbséggel folytatja a kormányzást. Ennek csekély az esélye, és csak akkor valósulhat meg, ha mások csatlakoznak a koalícióhoz. Erre szinte semmi kilátás sincs, hiszen az ellenzék egyik képviselője sem talál igazi okot arra, hogy éppen a teljes politikai átrendeződés során stabilizálja a Bennett-Lapid kormányt, aminek a megbuktatására már hónapok óta vártak.

Szerinted minek van a legnagyobb esélye?

Szavazás eredménye

Betöltés ... Betöltés ...