A rakétákra válaszul: ideiglenesen nem dolgozhatnak a gázai palesztinok Izraelben

Izrael szombaton megtorló intézkedésként bejelentette: vasárnaptól megtiltja a gázai palesztinoknak, hogy izraeli területen dolgozzanak, miután újabb rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre.

Az erezi határátkelő lezárása több millió gázai palesztin életét befolyásolja, mivel ez az egyetlen gyalogos átkelőhely a fenti két terület között.

A Gázai övezet izraeli blokádját 15 éve rendelte el Izrael. A mintegy 2,3 millió lakosú Gázai övezet és Egyiptom közötti déli rafahi átkelőhelyen kívül Izrael ellenőrzi az enklávé minden be- és kilépési pontját. – A pénteki rakétatámadásokat követően vasárnaptól a gázai kereskedőknek és munkásoknak nem engedélyezzük az erezi határátkelőhely átlépését. Az esetleges újranyitásról szóló döntést a biztonsági helyzet alapos értékelését követően hozzuk meg – jelentette be a Cogat, az izraeli védelmi minisztérium palesztin területek polgári tevékenységét felügyelő szerve.

Péntek este és szombaton három rakétát lőttek ki a Hamász iszlamista terrorszervezet által irányított Gázai övezetből Izrael déli részére.

Hétfő óta már több rakétát lőttek ki a palesztin területről, de ezek nem szedtek áldozatokat, és túlnyomó részüket elfogta a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer. A korábbi rakétakilövések nyomán Izrael megtorló légitámadásokat hajtott végre a Gázai övezetben, amelyeknek nem volt halálos áldozatuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.