Mar Szaba (arabul Dir Mar Szaba) egy görög ortodox kolostor, amelyet egy sziklán építettek a Kidron folyó lejtőjén, a Júdeai sivatag északi részén, ami Ciszjordánia C terület-éhez tartozik, de a hozzá vezető autóút a Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozó A területen halad át, Abidia palesztin faluban (izraelieknek tilos a belépés). A kolostor gyalog/kerékpárral/terepjáróval érhető el a Hirkania völgyben lévő útról (a hadsereg engedélye szükséges).

A kolostor alapítójáról, Sabas szerzetesről kapta a nevét, és mintegy 1500 éve szinte folyamatosan működik. Sabas, aki körülbelül 50 évig dolgozott missziók és kolostorok létrehozásán Izraelben, a bizánci kori sivatagi szerzetesek legfontosabb személyisége volt, és I. Justinianus bizánci császárra is nagy hatást gyakorolt.

A komplexum ma 20 szerzetesnek ad otthont. A világ egyik legrégebben lakott kolostorának tartják, és sok ősi hagyományát továbbra is fenntartja.
Szerdán és pénteken (a hét böjti napjain) zárva tart a látogatók előtt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mar_Saba

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.