Jeruzsálem szépségkirálynője – a legendás izraeli sorozat végre a Netflixen

Közel egy éve mutatták be Izraelben a „Jeruzsálem szépségkirálynője” című izraeli sorozatot, amelyben többek között a szívtipró Michael Aloni is szerepel a „Shtiselből”. Az izraeli filmek szerelmesei már nagyon várták a sorozat nemzetközi megjelenéséről szóló híreket. Most végre kijelenthetjük, hogy hamarosan világszerte streamelhető lesz – május 20-án debütál a Netflixen. Halleluja! – írja Lior Zaltzman a Kveller zsidó digitális magazinban.

Azok számára, akik még nem hallottak erről a rendkívül izgalmas korszakbeli melodrámáról, a „Jeruzsálem szépségkirálynője” című filmet a Yes Studios, a nagy sikerű Shtisel és a Fauda sorozatok mögött álló produkciós ház készítette. A melodráma a szefárd Ermoza család történetét követi, ahol a lányok arra vannak kárhoztatva, hogy olyan férfiakhoz menjenek férjhez, akik nem szeretik őket. A sorozat a Sarit Ishai-Levi azonos című regényén alapul, a szerző – a könyv szereplőihez hasonlóan – egy jeruzsálemi ősi szefárd család tagja.

A film címe Luna Ermozára, a város legszebb nőjére utal, akit az eddig szinte ismeretlen Swell Ariel Or alakít. Tragédiáktól sújtott családjának történetét követhetjük több évtizeden keresztül, 1917-től – a Balfour-nyilatkozat aláírásának évétől, amelyben a britek támogatásukról biztosították a „zsidó nép nemzeti otthon” létrehozását. Az első évad a városban játszódik az oszmán uralomtól a brit megszállásig.

A történet Luna szülei, Gabriel (Aloni) és Rosa (a kirobbanó Hila Saada a „Szépség és a pék” izraeli romantikus-vígjáték sorozatból) szerelem nélkül kötött házasságával kezdődik. Gabriel egy askenázi nőbe, Rochelbe szerelmes, akit Yuval Scharf („McMafia”) alakít. Ám anyja Mercada (Irit Caplan), hallani sem akar Gabriel azon szándékáról, hogy egy nem szefárd nővel éljen együtt, ráveszi őt, hogy apja halála után a „csúnya” Rosát vegye el.

Szenvedély nélküli házasságot kötnek egymással, mivel Gabriel ragaszkodása még mindig máshol van, de Rosának három lánya születik – Luna, Rachelika és Rebecca, akiknek Gabriel elkötelezett. Különösen Luna a szeme fénye, aki heves és magabiztos, és teljesen tisztában van varázsával – anyja szöges ellentéte.

Amellett, hogy a sorozat egy melodramatikus történetet mesél el bonyolult családi dinamikával, egyben betekintést nyújt a régió történetébe. Az államalapítás előtti Jeruzsálemben a zsidó, az arab és a keresztény lakosok közötti dinamikára összpontosít – héber, angol, arab, és még ladino nyelvű párbeszéddel is, ami ritkaság az izraeli tévében.

Ugyancsak követi a zsidó ellenállási mozgalmak harcosainak tevékenységét. A sorozat szereplői pedig csatlakoznak az Irgunhoz vagy az Etzelhez – Erec Izrael Nemzeti Katonai Szervezetéhez.

A sorozatot olyan történelmi helyszíneken forgatták, mint például Cfat és Jeruzsálem. Már négy izraeli TV-akadémia díjat nyert, köztük a legjobb dráma díját is elnyerte.

Az első évad 10 epizódos, az első rész május 20-án kerül adásba, a második pedig július 29-én.

Érdemes – mint minden izraeli filmet – eredeti héber nyelven, felirattal nézni, de jó hír annak, aki nem így tenné, hogy Michael Aloni tulajdonképpen saját maga mondja fel karakterének angol szinkronját.

A második évad forgatása júniusban kezdődik Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.