Hamasz-delegáció indult Moszkvába orosz vezetőkkel tárgyalni

A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamasz terrorszervezet tárgyalódelegációja Moszkvába indult, hogy találkozzék orosz külügyminisztériumi vezetőkkel – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál.

A Hamaszhoz közeli Szafa című palesztin hírportál értesülése szerint a Hamasz-küldöttség azért indult Moszkvába, hogy ott az orosz külügyminisztérium tisztviselőivel találkozzék.

A delegáció tagjai a Hamasz Gázai övezeten kívül élő vezetői, akiket a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapja szerint Musza Mohammed Abu Marzuk elnökhelyettes vezet.

A Hamasz kapcsolatai az elmúlt években javultak Oroszországgal. A múlt hónapban a Hamasz vezetője, Iszmail Hanije telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

- Hirdetés -

A Walla című izraeli hírportál szerda délelőtt azt közölte, hogy a Hamasz magas rangú vezetőiből álló delegáció a jeruzsálemi Templom-hegyen történt, izraeli rendőrök és palesztin szélsőséges iszlamisták közötti, az elmúlt ramadán böjti hónap idején kitört összetűzések megvitatását tervezi Moszkvában az orosz tisztségviselőkkel.

A Templom-hegyet április 22-e óta zárva tartják a zsidó látogatók számára, de csütörtökön, Izrael függetlenségi napján, várhatóan ismét megnyitják a nem muzulmán turisták előtt.  

Abdel Latif Al-Kanu, a Hamasz szóvivője kijelentette: zsidók belépése erre a területre új konfrontációt robbanthat ki.  

Az érvényben lévő megállapodások szerint a Jordániától 1967-ben elfoglalt Templom-hegyet a muszlimok felügyelik, de a biztonsági kérdésekért az izraeli rendőrség felel. A Templom-hegyen állt a hagyomány szerint Salamon Temploma, majd az időszámítás szerint 70-ben a rómaiak által lerombolt második templom is. A megállapodások értelmében zsidók is látogathatják a Templom-hegyet, de nem imádkozhatnak és semmilyen vallási szertartást nem mutathatnak be ott.

A Jeruzsálem óvárosában lévő Templom-hegyet, ahol két mecset – az Al-Aksza és a Sziklamecset található – a judaizmus mellett az iszlám is szent helyként tiszteli.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.