Izrael kibervédelmi Vaskupolát épít

Fotó: Aleksandar Malivuk / Shutterstock

Izrael újraírja a vállalatokra vonatkozó kíbervédelmi szabályokat. 

Az izraeli kormány hétfőn arra utasította a kommunikációs cégeket, hogy fokozzák kiberbiztonsági erőfeszítéseiket a megszaporodott hackertámadások miatt, melyek egyre jobban veszélyeztetik a kritikus infrastruktúrák zavartalan működését, írja a Reuters. 

Jelenleg új szabályok bevezetésén dolgoznak, amelyek értelmében a vállalatoknak kötelezően alkalmazandó egységes szabványoknak kell megfelelniük a kibervédelem területén – közölte az izraeli kommunikációs minisztérium és a Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság (Israel National Cyber Directorate – INCD).

Az új szabályok szerint a cégeknek pontos terveket kell készíteniük arról, hogyan védik meg kommunikációs hálózataikat. Minden ilyen tervnek tartalmaznia kell egy monitoringra és egy ellenőrzési mechanizmusokra vonatkozó részt, hogy az adott szervezetnek naprakész képe legyen a kibervédelméről. Mindezt azonban úgy kell megoldani, hogy közben a magánélet védelme is biztosított legyen.

Yoaz Hendel kommunikációs miniszter a tervet az izraeli légvédelmi rendszerhez, a Vaskupolához hasonlította. Szerinte az egységes védelmi szabványok bevezetése csökkenti a kibertámadásokkal járó kockázatokat. Az ország informatikai és kommunikációs infrastruktúráját évente több ezer támadás éri – mondta.

Mint a miniszter kifejtette, azért van szükség az összehangoltabb védekezésre, mert a digitalizáció fokozódásával párhuzamosan a kiberkockázatok is nőnek. “A kommunikációs hálózatok egyre vonzóbb célpontokká válnak az ellenséges elemek támadásai számára” – mondta Hendel. Szerinte a szolgáltatások akadozása, leállása vagy a digitálisan tárolt információk kiszivárgása egyaránt komoly veszélyeket hordoz.

A Check Point kiberbiztonsági cég statisztikái szerint 2022 első három hónapjában éves szinten 137%-kal nőtt az izraeli vállalatok elleni átlagos heti támadások száma, ami közel heti 1500 incidenst jelent.

Gaby Portnoy, az INCD főigazgatója elmondta, hogy csak az elmúlt hónapban meredeken emelkedett a webhelyek lebénítását célzó támadások száma – tette hozzá.

A főigazgató egy olyan, a távközlési szolgáltatókon keresztül múlt hónapban indult szolgáltatásmegtagadási (DoS) támadásról is beszámolt, amelynek célja a kormányzati oldalak leállítása volt, de végül kudarcot vallott. A főigazgató szerint a támadások jelentős része mögött iráni hackerek állhattak.

A főigazgató megjegyezte, hogy az izraeli távközlési cégek alapból nagyon jó kiberbiztonsággal rendelkeznek, de az új szabályozás, amely magasabb szintű felügyeletet tartalmaz, előrelépést jelent.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSReuters