Állami díjak átadásával köszöntötték Izrael függetlensége kikiáltásának 74. évfordulóját

A bibliai vetélkedő két győztese Herzog elnökkel, Bennett miniszterelnökkel és Sasa-Biton oktatási miniszterrel – Fotó: Kobi Gideon / GPO

A függetlenség napján Naftali Bennett miniszterelnök és a Jichák Hercog államelnök, valamint a legfőbb állami méltóságok kézfogásával átadták a hagyományok szerint a legmagasabb kitüntetést, az Izrael-díjat több tudományos és művészeti ág kiváló képviselőjének, valamint az orvoslás és az újságírás legkiemelkedőbb szakembereinek.

Mellettük életműdíjat kapott egy olyan üzletember, aki az ország északi perifériáján sport-, és iskolai keretek teremtésével segítette az ott élő fiatalokat, és egy tel-avivi nő, aki a családi fészekből kiesett, utcára került kamaszoknak menedékhelyet, új otthont teremtett, és évtizedek óta segítséget nyújt társadalomba illeszkedésükhöz.

Korábban megrendezték a gyermekek tóra vetélkedőjének döntőjét, amelyen két fiatal egyformán tökéletesen tudta a válaszokat, így 2013 óta először két győztest hirdettek.  

Délelőtt a több évtizedes szokások szerint Jichák Hercog jeruzsálemi államelnöki rezidenciáján átadták a százhúsz legkiválóbb katonának  a kitüntetéseket, és légi parádét tartottak az izraeli városok és a falvak fölött a légierő harci gépei.     

Szerda este a rendezvényeket megnyitó jeruzsálemi, Herzl-hegyi gálaünnepségen idén az ország egysége, és a szolidaritás volt a központi motívum. 12 fáklyát gyújtottak meg a 12 zsidó törzs emlékére olyanok, akik kiemelkedő tetteikkel felhívták magukra a figyelmet.

Fáklyát gyújtott többek között a terrorellenes kommandó kapitánya, akit csak nevének kezdőbetűjével jelöltek meg, és arcát eltakaró maszkot viselt, Rita, a népszerű énekesnő, aki kislányként Iránból érkezett családjával Izraelbe, a hadsereg mozgássérültjeit támogató, valamint a fogyatékkal élőket segítő civil szervezeteinek vezetői, állami gondozásba vett kisbabák ideiglenes nevelőanyukája, valamint a nemi erőszak áldozatait segítő szervezet megalapítója, és egy ukrán zsidó nő is, aki több mint 150 zsidót mentett ki a háború sújtotta térségből az elmúlt hónapokban.

Idén először zajos petárdák helyett csak “csendes”, fényjátékkal jelzett tűzijátékot tartottak a legtöbb városban, mert a tűzijátékok petárdáinak robaja súlyos gondot jelent a háborús traumák miatt szenvedőknek, sokuknál felidézi az átélt háborús borzalmakat.  

Szerda estétől a települések központjában országszerte felállított színpadokon ismert előadóművészek koncertjein, valamint házibulikon ünnepelték az izraeliek az “ország születésnapját”, majd csütörtökön össznépi baráti-családi hússütéseket, piknikeket rendeztek.  

Izrael függetlenségét 1948. május 14-én kiáltották ki a Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezésével és aláírásával, de a zsidó naptárhoz igazodva az évforduló ebben az évben csütörtökre, illetve az ünnep előestéjére, szerdára esett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.