A Hamasz nyerte meg a palesztin Birzeit Egyetem hallgatói önkormányzati választását

Az iszlamista Hamasz terrorszervezethez kötődő iszlám blokk nyerte meg a Palesztin Nemzeti Hatóság ciszjordániai területén kormányzó Fatah frakcióval szemben a palesztin Birzeit Egyetem hallgatói önkormányzati választását – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság hírportálja csütörtökön.

A Hamasz elsöprő győzelmet aratott, az iszlám blokk 28 képviselői helyet szerzett az 51 tagú diáktanácsban, míg a Mártír Jasszer Arafat Blokk nevű, a mérsékeltnek tekintett Fatahhoz kötődő szerveződés csak 18 helyet kapott a ciszjordániai palesztin egyetemistáktól.

Nem az első esetben győzték le a radikális Hamasz jelöltjei a Ramallahtól északra található egyetemen a fatahos indulókat. A 78 százalékos részvétellel megrendezett szerdai választásokon, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért frakcióhoz tartozó lista öt mandátumot szerzett.

A lap szerint a választások eredménye nem okozott meglepetést, a Hamasz növekvő ciszjordániai népszerűsége jelének tekintik. A voksolás előestéjén az izraeli biztonságiak letartóztattak hét, a Hamasz listáján induló diákot, és ez a lépés hozzájárulhatott a szélsőségesek győzelméhez.

- Hirdetés -

Tavaly Mahmud Abbasz palesztin elnök arra hivatkozva törölte a tervezett parlamenti és elnökválasztást, hogy Izrael állítólag megtiltotta a szavazást Kelet-Jeruzsálemben. Abbasz bírálói szerint viszont valójában azért, mert attól tartott, hogy a Hamasz nyeri meg a parlamenti szavazást, ahogy 2006-ban is történt.

“Ez az egyértelmű győzelem újabb megerősítése annak, hogy a palesztinok az ellenállás lehetőségét támogatják” – állította az eredmények kihirdetése után kiadott közleményében a Hamasz, amely a 2007-es fegyveres puccs óta egyedül irányítja a Gázai-övezetet.

Dzsibril Radzsub, a Fatah központi bizottságának főtitkára szerint a Hamasz egyetemi győzelme a palesztinok akaratát és törekvéseit is tükrözte, frakciója pedig “megfizet a palesztin hatóság által elkövetett hibákért”.

A Mahmud Abbasz vezette Fatah párt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ), a palesztin pártok ernyőszervezetének legnagyobb frakciója, és a párt irányítói vezető funkciókat töltenek be a palesztin hatóság polgári és biztonsági intézményeiben.

Radzsub, a Fatah veterán tisztviselője és a PH volt biztonsági főnöke szerint pártjának le kell vonnia a következtetéseket az egyetemi vereségből, és a palesztin hatóság és a Fatah közötti kapcsolatok felülvizsgálatát sürgette.

A szerda esti eredményhirdetés után a palesztinok Júdea és Szamária több részén az utcára vonultak, hogy megünnepeljék a Hamasz győzelmét. Egyes helyeken a palesztin hatóság biztonsági tisztjei ellenőrzőpontokat állítottak fel, és lefoglalták a Hamasz transzparenseit.

- Hirdetés -