A kormány jóváhagyta további kilenc közösségi bíróság létrehozását 2024 végéig

A kormány jóváhagyta további kilenc közösségi bíróság létrehozását Izraelben, a jelenleg országszerte működő hat mellett. A kormány döntése értelmében az új bíróságok közül kettő 2022 folyamán jön létre Akkóban és Kfar Szaban. A Jeruzsálemben működő közösségi bíróság kibővítéséről is döntöttek, így 50%-kal nő az ott elbírálandó ügyek száma.

Zoabi meggondolta magát: “Visszatérek a koalícióba”
Jida Rinawi-Zoabi bejelentette, hogy visszavonja kilépését a koalícióból, miután délben találkozott Jair Lapid külügyminiszterrel és miniszterelnök-helyettessel. Elmondása szerint az arab önkormányzatok vezetői által rá gyakorolt ​​nyomás miatt egyezett bele a találkozó megtartására. “Mivel azért jöttem, hogy a helyi önkormányzatokat szolgáljam, és eredményeket hozzak az arab társadalom szükségletei szerint, támogatni fogom a koalíciót” – mondta. “Tisztában vagyok vele, és megértem, hogy a kormány alternatívája az, ha a következő rendőrminiszter Ben Gvir lesz, és ezt az alternatívát meg akarom akadályozni” – mondta a három nappal korábban a koalícióból kilépő Merec képviselő. Előzőleg találkozott Lapiddal, aki azt mondta: “Ezt a vitát magunk mögött hagytuk, és visszatérünk a kormányzati munkához.”

Bennett: “Úgy tűnik, hogy Zoabi visszatér a koalícióba, minden válságot átvészelünk”
Naftali Bennett miniszterelnök a kormányülésen azt mondta, hogy a koalícióból kilépő Jida Rinawi-Zoabi “visszatér”. “Nagyok a repedések az ellenzékben, jó esély van arra, hogy ott törés lesz.” Bennett hozzátette: “ha a baloldali Kneszet tagok úgy érzik, hogy a kormány túlságosan jobboldali, a jobboldali Kneszet tagok pedig túlságosan baloldalinak érzik a kormányt, az annak a jele, hogy a kormány jó helyen van, vagyis középen.” Arra szólította fel a koalíciós tagokat, hogy “az ország javát helyezzék a szűk ágazati érdekek fölé… “Biztos vagyok benne, hogy ha továbbra is mindannyian jóakaratról teszünk tanúbizonyságot, a kormány minden válságon túljut”.

A törvény, ami miatt Lapid elsírta magát a kormányülésen
“Semmi, amit csináltok, nem olyan fontos, mint ez.” A kormány törvényt szorgalmaz a fogyatékkal élők jogainak kiterjesztésére és két milliárd sékel elkülönítésére a társadalomba való beilleszkedésükre – ami a megbeszélésen könnyekig meghatotta a külügyminisztert, akinek Jael lánya autista. Mikor sírva fakadt, a miniszterek felkeltek, hogy megöleljék. Bennett dicsérte: “Lobog benne ez az ügy, nagyszerű dolgot csinálunk”.

Öt év börtönbüntetésre ítélték a Gilboa börtönből megszökő hat palesztin foglyot
A názáreti táblabíróság ma (vasárnap) további öt év börtönbüntetésre, nyolc hónap feltételes szabadságvesztésre és 5000 sékel pénzbírságra ítélte azt a hat biztonsági foglyot, akik szeptemberben szöktek meg a Gilboa börtönből. A hat szökevény mellett a bíróság négy másik rabot is elítélt a szökésben való közreműködés miatt. Négy év tényleges és hat hónap feltételes szabadságvesztésre ítélték őket.

A majomhimlő második esetének gyanúja Izraelben
Az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint újabb majomhimlő-esetet azonosítottak Izraelben. A páciens egy 27 éves indiai származású tengerész, aki egy hajón dolgozott, amely Asdod kikötőjében kötött ki. Enyhe tünetekkel érkezett a Barzilai Kórházba, most vizsgálják, hogy valóban elkapta-e a betegséget.

Frissítés: A Biológiai Intézetben végzett vizsgálat után kizárták a második izraeli majomhimlős eset gyanúját.

Az első esetet szombat este jelentette az Egészségügyi Minisztérium. A Biológiai Intézetben végzett vizsgálat eredménye egy férfinál, aki majomhimlőnek megfelelő tünetekkel érkezett az Ichilov kórházba, megerősítette a diagnózist. Azt is közölték, hogy állapota továbbra is jó. A beteg egy harmincas éveiben járó férfi, aki nyugat-európai útjáról tért vissza, és vírusgyanús elváltozásokkal érkezett a kórház sürgősségi osztályára, és elkülönítve tartják kivizsgálás és felügyelet céljából.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.