Halálos balesetet jelentettek egy iráni katonai kutatóközpontból

Halálos baleset történt egy, az iráni védelmi minisztériumhoz tartozó, Teherán melletti kutatóintézetben a tárca csütörtöki tájékoztatása szerint. A balesetet szerda este, a fővárostól mintegy 30 kilométerre délkeletre található Parcsin katonai létesítményéből jelentették, hozzátéve, hogy egy mérnök meghalt, sérült társát pedig a Taszním hírügynökség szerint kórházba szállították. Az iráni Mehr hírügynökség azt közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak. Az intézetből korábban is jelentettek robbanásokat.

Mindeközben szerda este az izraeli elnök azt vetette Teherán szemére, hogy módszeresen aláássa a közel-keleti stabilitást. A davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében Jichák Hercog emellett leszögezte: Izrael “és a világ más országai” nem tűrik, hogy Irán nukleáris fegyverre tegyen szert, ez ugyanis nem csupán Izraelre, de a Közel-Kelet “összes államára nézve fenyegetést jelentene”. (MTI)

Az ultraortodox pártok nyomására a Likud nem szavazta meg saját “zacskótörvényét”

Az ultraortodox pártok nyomására a Likud nem támogatta a párttagjuk, Gila Gamliel – korábbi környezetvédelmi miniszter – által benyújtott, az eldobható zacskók használatának csökkentéséről szóló törvénytervezetet. A Likud-képviselők egy része nem vett részt a szavazáson, néhányan pedig ellene szavaztak – és a javaslat megbukott. A Kneszet azonban első olvasatban jóváhagyta a koalíció azonos tartalmú javaslatát.

A megvitatásra kerülő törvények között szerepelt az eldobható zacskók illetékének – 60 agoráról egy sékelre – emelése és az ezekért fizetendő díjak beszedése minden kiskereskedelmi vállalkozásban – nemcsak a szupermarketekben, ahogy eddig volt. Az ultraortodoxok azért ellenzik a törvényt, mert szerintük ez anyagilag megterhelné a választóikat, akik a szegényebb rétegekhez tartoznak. (Haaretz)

Izrael tette el láb alól az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetőjét Teheránban

A New York Times írása szerint Jeruzsálem arról tájékoztatta Washingtont, hogy Izrael áll Haszan Siad Khodai teheráni meggyilkolásának hátterében, aki izraeli források szerint azon iráni 840-es egység parancsnok-helyettese volt, amely a világszerte elkövetett merényletekért felelős. Izraelben a meg nem nevezett biztonsági források azt mondták a Ynetnek, hogy nagyon dühösek, és magyarázatot követelnek az amerikai kiszivárogtatásra. Közben tegnap meghalt egy “ipari balesetben” Perchin körzetében egy másik vezető ott, ahol nukleáris kísérleteket végeznek. (bővebben >>)

A Ben-Gurion Egyetemen tartott nagygyűlést követően: Liberman az intézmény költségvetésének csökkentését fontolgatja

A Ben-Gurion Egyetemen két nappal ezelőtt tartott nagygyűlést követően, amelyen palesztin zászlókat lengettek és Izrael-ellenes kiáltások hangzottak el, Avigdor Liberman pénzügyminiszter elrendelte, hogy vizsgálják meg az egyetem magatartását, hogy gyakorolhassa törvényes jogkörét az intézmény költségvetésének csökkentése érdekében. A miniszter azt állítja, hogy az egyetem jóváhagyta a demonstrációt, a tüntetők használhatták az intézmény infrastruktúráját, valamint hogy a résztvevők erőszakra, rasszizmusra és Izrael Állam létezésének tagadására szólítottak fel. (Ynet)

Zandberg: Chomest el kell hagyni; Saked: mindent megteszünk, hogy ne evakuálják

A koalíción belül komoly nézeteltérések alakultak ki egy jesiva evakuálására irányuló petícióról szóló tárgyalás előtt a Szamária északi részén található Chomas kiürített településen, amelyet illegális előőrsnek tartanak. Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter (Merec) szerdán azt mondta, hogy a jesivát ki kell üríteni, míg Ajelet Saked belügyminiszter (Jamina) szerint a kormány “mindent megtesz annak érdekében, hogy Chomest ne evakuálják”.

Az államnak csütörtökig (máig) kell benyújtania a Legfelsőbb Bírósághoz álláspontját a kiürített településen lévő jesiva evakuálására irányuló kérelemmel kapcsolatban, a döntés pedig Ganz kezében van – aki a héten közölte, hogy evakuálják a jesivát. Jövő héten kerül sor a tárgyalásra a petícióról. (Haaretz)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.