Bennett Abu-Dzabiban tárgyalt az emírségek államelnökével

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Mohamed Bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek államelnökével – Fotó: Kobi Gideon / GPO

Előre be nem jelentett látogatásra érkezett csütörtökön az Egyesült Arab Emírségekbe Naftali Bennett izraeli miniszterelnök, aki a kereskedelmi és biztonsági kapcsolatok elmélyítéséről is egyeztetett Mohamed Bin Zájid Ál Nahajannal, az arab ország államelnökével – jelentette az emírségekbeli WAM hírügynökség.

A látogatás előtt az izraeli elnöki hivatal azt közölte, hogy a tervek szerint Bennett találkozik Abdullah bin Zájid Ál Nahajan emírségekbeli külügyminiszterrel is.

Az al-Baján című, emírségekbeli napilap arról tájékoztatott, hogy Bennett részvétét fejezte ki Kalifa bin Zájid Ál Nahaján, az Egyesült Arab Emírségek korábbi államelnökének halála miatt. A 73 éves politikus májusban hunyt el.

A The Jerusalem Post című izraeli lap úgy tudja, hogy az elnök és a miniszterelnök találkozója mintegy két órán át tartott, emellett munkaértekezletek zajlottak az államelnök munkatársai és az izraeli delegáció tagjai között is.

Indulása előtt az izraeli miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a látogatás egyúttal “megerősíti és új szintre emeli a két ország kapcsolatait”.

A repülőtéren Bennett egyúttal emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerdán elmarasztalta Iránt, mert nem szolgáltatott hiteles információkat arról, hogy milyen nukleáris anyagokkal rendelkezik három, be nem jelentett helyszínen található létesítményben. A miniszterelnök méltatta a Teheránt elítélő javaslatot benyújtó országokat – köztük az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot.

A nyilatkozat alapján az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió azt közölte, hogy Abu-Dzabiban vélhetően Irán is szóba kerül majd a politikusok között, s emlékeztetett arra, hogy Izrael már a 2015-ös iráni atomalkut is ellenezte, azóta pedig többször leszögezte: nem tűri, hogy a síita állam atomfegyverre tegyen szert.

Az emírségek – Bahreinnel együtt – 2020-ban békeszerződést írt alá Izraellel. Mindaddig csak két arab ország, Egyiptom és Jordánia tartott fenn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

A mostani Bennett második látogatása az emírségekben és a harmadik Mohamed bin Zájid Ál Nahajánnal, akivel egyszer már az egyiptomi Sarm es-Sejkben is egyeztetett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.