Izraeli bringás remények a Tour de France-ra

Izraeli bringás remények a Tour de France-ra

Izrael pro-tour országúti kerékpár csapata az Israel Startup Nation a 2022-es szezon elején nevet változtatott. Az idén már Israel Premier Tech-nek hívják. Az első komoly siker is megvolt már ezen a néven…

A kazah Astana csapat belső hatalmi harcai indították el azt a földcsuszamlást, amely az izraeli csapathoz is elért. De a mieink szerencsésen jöttek ki ebből. 

A kanadai Premier Tech cég és a másik főszponzor, a Kazah állam folyamatos konfliktusai szakadáshoz vezettek.

A csapat két sztárját, a kanadai Hugo Houle-t és a dán Jacob Fuglsangot már korábban megkereste az izraeli csapat, de a bizonytalan helyzetben nem mertek dönteni. Féltek tőle, hogy két szék között a pad alá huppannak. Ígéretet tettek Jean Bélangernek, a kazah csapat kanadai társszponzorának, hogyha lép, együtt lépnek…

Itt jön be a képbe egy másik kanadai Sylvan Adams, aki az akkor még Startup Nation néven jegyzett izraeli csapat tulajdonosa. Hosszú egyezkedés zajlott a színfalak mögött, és végül a fúzió összejött. Ez azt jelentette, hogy a nagy körversenyek rutinos sztárja Jacob Fuglsang is a csapat tagja 2022-től.

Israel Premier Tech, ízlelgessük az új csapat nevét!

A legtarkább, legtöbb nemzetet felsorakoztató csapat a miénk. A kanadai és izraeli versenyzők mellett még 13 országból verbuválódott a csapat. Ha a bringásokat kiszolgáló team névsorát is hozzávesszük, akkor 20 ország zászlaja díszíti a klub oldalát.

“Ez egy olyan csapat, ahol rögtön éreztem, hogy könnyen be tudok majd illeszkedni” – nyilatkozta az első napokban Fuglsang.

“Nagyon tetszik a hangulat a csapatban. Olyan, mint egy család. Az Astanában sem volt semmi konfliktusom, de ott klikkek voltak. Egy nagy csoport kazah, akikkel nehéz volt kommunikálni. Egy szorosan összetartozó spanyol csoport és a ‘többiek’. Itt az Israel Premier Tech-nél más a helyzet. A hivatalos nyelv az angol, és nincsenek nyelvi klikkek, ahhoz túl kevesen vagyunk egy-egy nemzetből. A kanadaiak is vagy angol, vagy francia anyanyelvűek. De ez a soknyelvűség nem zavarja a munkát. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, hogy a karrierem így alakult, a tavalyi bizonytalan év után.”

A Giro d’Italia-n még nem állt rajthoz Fuglsang, de a Tour de France-ot felvezető egyik francia “klasszikuson” a Mercan’Tour Classic-on már ott volt.

Ő és csapattársa, Michael Woods végig bírta az iramot a szökésben lévőkkel, sőt az utolsó emelkedőn a Col de Couillole-n Fuglsang robbantott, és az utolsó 7 kilométeren szerzett előnyével magabiztosan nyerte meg a versenyt. A második helyért az utolsó méterekig komoly harc folyt, de a hajrában Michael Woods erősebb volt a FDJ versenyzőjénél, David Gaudunál, így a dobogó első két fokán az Israel Premier Tech versenyzője állt a Mercan’tour Classic-on.

Fuglsang sikere komoly remény a csapatnak a közelgő Tour de France-ra. 

A csapat másik nagy neve, Chris Froom tavaly végigbetegeskedte az évet, versenyeket hagyott ki, vagy a teljes felépülés előtt elindult, sérülések hátráltatták a felkészülését, de mégis bizakodó. 

Az izraeli csapat álom-forgatókönyve az, hogy a 37 éves “veterán” annyira formába lendül a hátralévő hetekben, hogy a team vezetése jó lelkiismerettel jelöli majd őt is francia körversenyre.

A két “tour-menő” mellé komoly csapatból válogathat majd  az új csapat vezetősége. Van remény egy-egy szakaszgyőzelemre, sárga trikóra, vagy egy top 10-es helyre az összetettben.

Hajrá, a Tour-ra, Israel Premier Tech!


Az írás megjelent a Mazsihisz honlapján is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.