Orbach kilépésével a kormány még közelebb került az összeomláshoz

Úgy tűnik, hogy Izrael ingatag kormánykoalíciója hétfőn közelebb került az összeomláshoz, miután Naftali Bennett miniszterelnök Jamina pártjának egyik képviselője kijelentette, hogy „már nem tagja” a kormánynak. “Tájékoztattam a miniszterelnököt, hogy a jelenlegi helyzet alapján már nem vagyok tagja a koalíciónak” – mondta Nir Orbach közleményében. A képviselő szerint a “szélsőséges és anticionista” parlamenti képviselők “problémás irányba” vitték a koalíciót. Nyilatkozata szerint el akarja kerülni az újabb választásokat, és nem szavaz a parlament feloszlatására, jóllehet távozása miatt Bennett koalíciója 59 mandátumra csökkent a 120 tagú Kneszetben. Netanjahu ellenzéki vezető a visszatérést ígéri, bár korrupciós vádjával bírósági eljárás alatt áll, azt mondta, hogy a kormány “a történelem egyik leghosszabb temetését” tartja. (Ynet)

A legszigorúbb figyelmeztetés: “Azonnal el kell hagyni Isztambult”

A legmagasabb szintre szigorították az isztambuli utazási figyelmeztetést. A terrorelhárító parancsnokság komoly utazási figyelmeztetést adott ki Törökországba, Isztambulba pedig a legfelsőbb szintre emelte a figyelmeztetést azzal a kifejezett utasítással, hogy senki (izraeli) ne utazzon oda. Jair Lapid külügyminiszter ma (vasárnap) felszólította az izraelieket, hogy ne repüljenek Törökországba, és az ott tartózkodó izraeliek a lehető leghamarabb térjenek vissza Izraelbe, mivel Irán az elmúlt hetekben megpróbált akciókat végrehajtani az Isztambulban tartózkodó izraeliek ellen. “Ezek a terrorista incidensek a szabadságra utazó izraeliek ellen irányulnak” – figyelmeztetett Lapid pártja (Jes Atid) frakcióülésének elején a Kneszetben. “Szándékosan választanak izraeli állampolgárokat, hogy elrabolják vagy meggyilkolják őket. Ez valós és közvetlen veszély.” (Ynet)

A Zsidó Ügynökség elnöki posztjára esélyes jelölt: Olmert és Netanjahu volt szóvivője

A Zsidó Ügynökség (Szochnut) elnöki posztjára jelenleg a legesélyesebb jelölt Mark Regev, aki korábban Izrael nagy-britanniai nagyköveteként, valamint Ehud Olmert és Benjamin Netanjahu miniszterelnökök szóvivőjeként tevékenykedett. (Haaretz)

Izraeli fejlesztésű páncélozott terepjárót mutattak be

Új kompakt, saját fejlesztésű páncélozott terepjárót mutatott be az izraeli Plasan. Szembetűnő megjelenéssel, központi motorral és egyedi kabinnal, kiváló terepjárói adottságokkal és lenyűgöző manőverezőképességgel rendelkezik. Itt van minden, amit tudni kell róla (héber).

13 éves lány: a sofőr nem engedte, hogy felszálljak a buszra, mert trikóban voltam

Egy 13 éves lány arról panaszkodott, hogy egy sofőr nem volt hajlandó felvenni őt a buszra a Binjamina csomópontnál, azt állítva, hogy ruházata – rövidnadrág és trikó – “a törvény szerint szexuális zaklatás”. A Kavim busztársaság közölte, hogy a sofőrt és a terület vezetőjét belső meghallgatásra idézik be. (Haaretz)

Egy bűnözőt rendőri ügynökként aktiváltak, aki több tucat fegyverüzletet dokumentált; 30 gyanúsítottat őrizetbe vettek

A rendőrség engedélyezte annak közzétételét, hogy egy robbanószerkezet-készítéssel és illegális fegyverkereskedelemmel foglalkozó bûnözõt titkosügynökként aktivizált, és több tucat fegyver-, robbanóeszköz- és kábítószer-tranzakciót dokumentált. Több száz rendőr vett részt a letartóztatási és házkutatási hullámban országszerte, amelynek során több mint 30 gyanúsítottat vettek őrizetbe Jaffa, Lod, Ramla, Haifa, Kfar Kaszem, Kirjat Bialik, Kirjat Motzkin, Tel Seva, Barta és Szadzsur településekről. A rendőrség tájékoztatása szerint a fogvatartottak között volt a Palesztin Hatóság egyik tisztje, aki gépkarabélyokkal, géppisztolyokkal és pisztolyokkal kereskedett, és az üzlet során meg akart bizonyosodni arról, hogy a fegyvert zsidók ellen használják majd fel. (Ynet)

Pedagógusok tiltakozása: Haifa kerületében 10 órakor kezdődik a tanítás

A haifai járás óvodáiban, általános iskoláiban és középiskoláiban ma 10 órakor kezdődik a tanítás a pedagógusok szakszervezetének szankciói miatt. A gyógypedagógiai intézményekben és más körzetekben a tanítás a megszokott módon zajlik. A Pedagógusok Szakszervezetének főtitkára, Yaffa Ben-David tegnap bejelentette: “Sajnos még mindig zsákutcában vagyunk a Pénzügyminisztériummal szemben.” (Ynet)

A palesztin újságírónő, Sirin Abu Akla halálának kivizsgálását sürgeti Bidennél az újságírónő testvére

Sirin Abu Akla megölt palesztin újságíró ügyének azonnali kivizsgálására szólította fel Abu Akla testvére Joe Biden amerikai elnököt, emlékeztetve arra, hogy a nő amerikai-palesztin kettős állampolgár volt. Anton Abu Akla azt mondta, még mindig nem történt előrelépés az újságíró ügyében, akit csaknem egy hónapja lőttek le. “Arra kérem (Bident), hagyjon fel a kettős mércével! Izraelt – vagy bárkit, aki lelőtte Sirint – felelősségre kell vonni. Amerikai elnökként kötelessége megvédeni valamennyi amerikai állampolgárt, a tengerentúliakat is”. (teljes cikk >>)

Tunézia cáfolja, hogy normalizálná kapcsolatait Izraellel

A külügyi tárca közleményben jelentette be: Tunisz továbbra is teljes mértékben támogatja a palesztinokat “jogaik visszaszerzésében”, különös tekintettel az önálló palesztin állam megteremtésére, Jeruzsálem fővárossal. A tunéziai hatóságok leszögezték: a több izraeli weboldalon megjelent, Tunisz és Izrael állítólagos közeledéséről szóló hírek “pusztán ártani akarnak Tunézia jóhírének”. Jóllehet, választási kampányában 2019-ben Kaisz Szaíd tunéziai elnök “hatalmas árulásnak” minősítette a kapcsolatok normalizálásának gondolatát, az országban így is azt vetik a kormány szemére, hogy hiba volt engedélyt adni az izraeli útlevéllel rendelkező zarándokoknak. (teljes cikk >>)

Az izraeli gázkitermelés ellen tüntettek Libanonban

Az izraeliek által történő gázkitermelés ellen tiltakoztak Dél-Libanonban egy olyan tengerfenéki gázmező közelében, amit Bejrút részben magának követel. A tengeri szénhidrogénkitermelésről régóta éleződik a vita a két ország között. Új fejlemény, hogy Izrael speciális hajót küld a térségbe, illetve napokon belül amerikai közvetítő érkezik a feszült viszony enyhítésére. (euronews.com)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.