Lapid lemondta az izraeli diákok lengyelországi holokauszt emlékútjait, mert nem fogadja el a lengyelek követelését áldozati szerepük hirdetéséről

Az Élet Menete Auschwitzban, 2016 – Fotó: Wikimedia

Ismét fellángolt a diplomáciai viszály Izrael és Lengyelország között, mert Lengyelország azt mondta, hogy az oda utazó izraeli csoportok nem beszélhetnek a lengyelek részvételéről a holokausztban. Az idei ifjúsági utakat eredetileg Jifat Sasa-Biton oktatási miniszter függesztette fel, majd Jair Lapid is foglalkozott az üggyel annak diplomáciai vonatkozásai miatt.

Varsó azt állítja, hogy a lengyel „holokauszt-törvény” feltételei az országban zajló izraeli körutak tartalmára is vonatkozik. Ezen törvény szerint börtönbüntetésre számíthatnak azok, akik azt állítják, hogy lengyelek részt vettek a holokausztban, noha erről számos beszámoló és bizonyíték tanúskodik.

Jeruzsálem szerint a lengyel kormány sajátos narratívájával megpróbált beavatkozni az érettségi előtt álló diákok oktatásának tartalmába, és ez elfogadhatatlan. Korábban már azért is veszélybe kerültek az utak, mert a lengyel kormány nem akarta engedélyezni a csoportokat védő izraeli biztonságiak fegyverviselését Lengyelországban.

2018-ban Lengyelország elfogadott egy törvényt, mely börtönbüntetést írt elő annak, aki azt állítja, hogy a lengyelek bármilyen módon részt vettek volna a holokausztban. A törvényt Izraelben élesen bírálták, majd a két ország akkori miniszterelnöke – Benjamin Netanjahu és Mateusz Morawiecki – ellentmondásos közös nyilatkozatot tettek, amelyben Izrael elfogadta a lengyel narratíva egy részét, hangsúlyozta a lengyelek szerepét a zsidók mentésében a holokausztban, és mellékesnek tekintett szerepüket a zsidók elleni hajtóvadászatokban és meggyilkolásukban.

Ezt a közös álláspontot hevesen bírálták Izraelben, többek között az izraeli Jad Vasem holokauszt-emlékközpont is. Jair Lapid külügyminiszter elítélte, és tavaly bejelentette, hogy „hatályát vesztette”.

Lengyel tisztviselők több éve arra szólították fel a hatóságokat, hogy vegyenek részt az izraeli holokauszt-körútak tartalmának kialakításában, Lengyelország azon erőfeszítéseinek részeként, hogy kijavítsa a történelem torzulásait, amelyek negatív színben tüntették fel az országot – részben a holokauszt felelőseként. Azt is mondták, hogy a világ – különösen Izrael – nem ismerte el a lengyelek szenvedésének mértékét a második világháború alatt, sem az egyes lengyelek és lengyel szervezetek erőfeszítéseit a zsidók megmentésére.

Izrael úgy tekintett ezekre a lengyel állításokra, mint a történelem átírására és a holokauszt emlékének eltorzítására, melynek az a célja, hogy könnyítsen a lengyelek lelkiismeretén és tisztára mossa múltjuk foltjait.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.