Beer Sheva – White Night – Golan – ZeneExpress

Beer Sheva – White Night – Golan – ZeneExpress

Június 26. VASÁRNAP

A tavaszi klubkoncert dömping elpárolgott a nyárban. Ha nincs egy-egy fesztivál nemzetközi fellépő gárdával, vagy egy erre kószáló világsztár, popcsemege, akkor a hét eleje üres, mint egy elveszett hangszertok.

Nem zsúfolódunk a színpadok előtt, inkább kinn szellőzködünk a lakóhelyünk szerint illetékes teraszon, valami hűset szürcsölgetve, várva a hétvégén fel-fel támadó élőzenés helyekre, hogy nyissanak ki végre…

Június 27. HÉTFŐ

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy teve.

A hetvenes években járunk Angliában, amikor sorra alakulnak a progresszív rock bandák. Kevés maradt közülük aktív mind a mai napig, az egyik a Camel. Nem lettek akkora sztárok mint a Pink Floyd, de a jelentőségüket jól mutatja hogy vannak a világon Camel tribute zenekarok. 

Izraelben működik a leghíresebb a The Humps. 

Aki szereti a gazdag szinfonikus hangzásokkal dúsított progrock időutazásokat a tisztelegjen a Camelnek a The Humps-szal a Barbyban!

Dana Eizen  fuvola, akusztikus gitár

Daniel Ashkenazi  gitárok

Yuval Eisenberg  billentyűk

Nadav Ivri – basszusgitár 

Tal Rubinstein – dobok 

Lior Goldman  hangmérnök

Ha egy koncertet meg lehet ismételni, a nagy sikerre való tekintettel, akkor az ajánló jegyzetét is:

“Mariza!”  ennyi volt erre a napra beírva, már nagyon régen. Számoltam vissza a heteket.

Portugáliába autóstoppal érkezni azt jelenti, hogy az északi határtól Lisszabonig 6 órán keresztül Amalia Rodrigez lemezeket hallgatsz egy kamionossal. Ezalatt mindent megtudsz a fado-ról; a “portugál bluesról” és a műfaj királynőjéről, Amaliáról, pedig a sofőr csak portugálul beszél. Az utad végén Evoránál, a királynő szülővárosánál stoppolsz ki az országból, de előtte még megállsz Amalia  szülőháznál.

Kifelejtettem egy bevásárlást: A lemezbolt  fado részlegén veszel egy tucat lemezt. Az egyik a műfaj trónörököséé,  Mariza-é. 

Ugyanolyan felkavaró, szentimentális utazás, mint Amalia dalai, de ez friss és mai hangon szól. Egy évvel később lemaradsz a portoi Mariza koncertről később a budapestiről is.

Aztán eltelik 25 év, és ebből a lányból a világzene egyik legjelentősebb dívája lesz, aki most éppen Tel-Avivban lép majd fel egy Amalia-t megidéző műsorral…

“Na, ezért vágtam a centit!”

(Februárban járt itt, és arról is lemaradtam, de most…)

A Tel-Avivi Kultúrpalotában hétfőn 21.00-kor Mariza Kamaraopera Zenekar kíséretében.

Vezényel: Doron Solomon

A beer shevai  zenebarátok komoly dilemma elé kerülnek hétfőn. 

Két koncert lesz a városban.

A Kivunim irányait a szimbolikus elhelyezkedése határozza meg. A Negev Múzeum és az Iszlám Kultúra Múzeuma között van egy udvar, ahol ismert zenészek beszélgetnek a hallgatókkal a zenéről a dalaik történetéről, és persze azok a dalok el is hangzanak.

Volt már Dikla, Rita…

Most hétfőn Shuli Randé a Kivunim szinpada a két múzeum között.

Shuli Rand cikkcakkos életpályáját már összfoglaltam egyszer (Éppen azt az életmű koncertet ajánlottam ahol ez klip itt lejjebb készült.)

Színész, énekes és a breslovi haszid mozgalom követője, de a lényeg, hogy karizmatikus előadó, aki slágereket tud csinálni a hite tanításaiból. 

Most ezen a beszélgetős  klubkoncerten érintés-közelbe hozza majd mindezt.

Öt percnyire a beer shevai múzeumoktól a Halutz 33 klubban egy sokkal partizósabb koncertre gyülekeznek majd a Quarter to Afrika rajongók.

Falafel pop. (Ezt ők találták ki, nem én.)

Persze a könnyen befalható slágerek világánál ez jóval igényesebb zene, és ebbe a gombócba minden izraeli népség zenéjét belegyúrták.

Június 28. KEDD

Maradjunk még Beer Shevában az idő füstjében:

Az Ashan HaZman a helyszíne a Malch Efesz (King Zero, Nulla Király) duó koncertjének. Minimal elektronikára ültetett duma-dalolás, mondjuk rap. Hip-hopnak túl alter, indienek túl pop.

De ennyire nem bonyolult.

Shai Hazan énekes (csak névszonosság a jazzbőgőssel) és Jonathan Sakharof zenei producer közös projektje a Malch Efesz az Ashan HaZmanban Beer Sheván.

Kuli Alma ingyenbuli kedden!

Felejtsd el amit a blues-ról gondoltál idáig!

A Yarkon és Mississippi összefolyásánál Tel-Avivban Tomer Katz szerint, másképp szól a blues.

Új projektje a D Fine Us már túl van az első albumon. Blues, gospel, soul, talán itt-ott jazz is, de nagyon mai ruhába öltöztetve, kemény elektronikára, futurisztikus hangzásokra ültetve. A zenei textúrák furcsa párosításai egy varázslatos új műfajt szültek: XXI. századi Yarkon-delta blues.

Nem kerül semmibe egy nagy sluk belőle a Kuli Alma-ban, kedden.

Június 29. SZERDA

Ha már az elektronika betette a lábát az élőzene ajánlómba akkor hagyom, hadd táncoljon egyet itt a határmezsgyén. 

Elektro-akusztikus tánc non-stop!

Andrey Orenstein (más néven Amor Entrave50DixDo You Like Trains?) elektronikus zenész és producer a Beit HaYotzer színpadára összetrombitálta, gitározta, billentyűzte, dalolta a zenész barátait egy szülinapi élő-elektronika showra, a house, a jungle, a neo-RnB, a downtempo, a tribal, az acid jazz, és az indie-pop, vidékeire.

Az Ice Hokku duo, a trombita-virtuóz Gregory Rivkin, a gitáros Kostya Chalykh (Tequilajazzz) az énekes From:ksusha és egy táncos-énekes-muzsikus vendég Kongóból Cherubin Ngemba Beit HaYotzer színpadán (a tel-avivi kikötő 9-es hangárja)

Saját piát hozhatsz!

A show kezdete szokatlanul korán lesz: 20:30 (!)

A jeruzsálemieknek is tudok szerdára egy korán kezdődő koncertet. 19.00 órakor a  Musrara negyedben a A Keleti Zenei Központ udvarán (Natan HaNavi 1) az iskola zenészhallgatói ezzel az ünnepi koncerttel búcsúznak az idei tanévtől.

A belépés díjtalan!

Esther Rada új műsorában azt ígéri visszatér a funk-soul gyökerekhez, ami az ő esetében magában foglalja a etio-groovokkal építkező jazzt is.

És máris a befogtuk az Esther Rada életművet, a sokszínűségében, és éppen a “szürkében”, a Gray Tel-Avivban.

Extra vendége is lesz: Rona Kenan

Június 30. CSÜTÖRTÖK

Maradjunk még a tel-avivi Greyben, mert nagyon pörög ezen a héten.

Eli Degibri “Három Duett” című koncertjének a bemutatója is itt volt, és itt lesz az ismétlése is. 

(Az ajánló jegyzetke is repeta.)

Eli Degibri az izraeli jazz egyik legenergikusabb muzsikusa, a szaxofon mellé három nagyon különböző karakterű zongoristát választott duettezni: Omri Mor, Shay Maestro, és a korábbi zenekarai állandó muzsikusa Tom Oren, a három különböző karakterű virtuóz más és más impulzusokkal mozdítja majd Eli Degibri világát. 

Grey Klub Tel-Aviv.

Egy régebbi duett Shay Maestroval:

Jártunk már a Golán-fensík borászatainak koncertsorozatán, itt az utolsó: A helyszín a Tel Shifon Pincészet, Ortalban.

A proféciák bolondjai Shotey Hanevuah egy hete ünnepelték a a sokadik szülinapjukat a Barbyban, most az alter-rock proféciákhoz egy pohárka Tel Shifon bor is lecsúszik majd.

Észak-izraeliek! 

Egy Shotey Hanevuah koncert még a Merkazban is ritka esemény! Fel Ortalba! 

Tel Shifon Borászat csütörtök 21.30

Azt hiszem itt az ideje a “nagyszabású” jelzőnek, mert ez a kántor-koncert a Jeruzsálemi Kongresszusi Központban az lesz. Rafi Bitton és a Mennyei Hangok Kórus Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekar.

És akkor jöjjenek a szólisták! 

Shimon Farkash (a vele készült interjú itt olvasható)

Nissim Saal 

Yaakov Motzen

Israel Rand

kántorok és

Yonatan Razel

A helyszín: Nemzetközi Kongresszusi Központ Jeruzsálem (ICC Jerusalem)

A nap legfontosabb eseménye a White Night, a Lajla Lavan, a Fehér Éjszaka, ami nem egy légköri jelenség, csak egy ünnep. Tel-Aviv örül annak, hogy a Bauhaus fehér házai miatt a város a Világörökség része lett. És ennek az örömnek évente egyszer hangot ad. Az utcák, terek ingyenes buliktól hangosak, de nem folytatom, inkább megígérem, hogy amint meglesz a végleges program, írok egy különkiadást.

Addig is egy koncert, ami már tudható.

Tahana (a jaffói régi vasútállomás) házigazdája az ütőhangszeres Ben Aylon, vendégei pedig Shai Ben Tzur és a Yemen Blues, és Ben Aylon szenegáli mestere Saboula Bangoura.

A zenevonatozás megállója a HaTahana a Fehér Éjszakában.

Július 1. PÉNTEK

Borászatok már invitáltak minket északi zenei kirándulásra, most Galileából, egy olíva-présházból az Avtalioni Beit ChaBadból jött egy meghívás egy péntek délutáni jazzkoncertre: 

Harvey Price tanár úr, vibrafonos,  a philadelphiai Delaware Egyetem jazz-szakán ütő hangszereseket tanít a 4 évtizedes zenekari tapasztalatával a háta mögött.

A vibrafon virtuóz most az  Adam Leb Trió vendégeként vibráltatja majd négy ütőjével a hangszert.

Yair Levinson – gitár

Igor Khotinsky  bőgő

Adam Leb  dob

és az amerikai vendég:

Harvey Price  vibrafon

Ritka lehetőség egy ilyen mestert hallani, mint Harvey Price. Megéri érte ez a galileai kirándulás a bibliai olajfák dombjai közé a festői Avtalionba!

A mester járt már Izraelben, ime: 

Annyi sok friss dolog volt mostanában, hogy szinte teljesen kiszorultak az ajánlóból a nosztalgikus tribute-showk.

Így a hétvégére befér egy kis Santana-tributolás? 

A Latin Power Band, Fernando Knopf mester bandája komoly showra készül: Újra végig utazunk Carlos Santana életművén.

Zappa Hertzlia 22.00

Még egy tribute, de ez most családbarát: 

A Disney filmek előtt tiszteleg Eli Gorenstein színész és énekes, akinek a  hangját biztosan ismeri az összes izraeli gyerek és Disney-rajongó felnőtt, mert számos Disney-figurát ő szinkronizált.

A rajzfilm-zene show pénteken 13.00-kor kezdődik Raananan az Előadóművészetek Házában

Július 2. SZOMBAT

…szombaton pedig Haifán a Rappaport Csarnokban 11:30-kor.

Figyelem Jazz Orient Express indul a Kfar Saba-i Beit Shapir Auditóriumból szombaton 21-órakor, Keletre!

A koncert Izrael minden népcsoportjának muzsikájánál megáll. Érdekes zenei útvonalat igér új műsorában  Alexander “Sasha”  Kantsberg  jazzbigbandja a Big Zebang és a szólisták  Anna SpitzDavid Davidov és Ram Fleming!

A ringatós szalonjazz, de igazi show!

Kfar Saba Sapir Auditorium

Kár lenne Einav Jackson Cohen-t besorolni a minden nehezen katalogizálható előadót elnyelő indie-be. Jó, a poptól tényleg független. A jazztől már kevésbé. 

Én simán sanzonnak hívnám a melankolikus, néha fájdalmas dalait, amiket, a nagy fekete hangszeren kísérve magát, énekel. De a sanzon egy letűnt műfaj, Einav Jackson Cohen dalai viszont mai érzelmeket fejeznek ki, hiába a romantikus nagy fekete partner.

Levontin7 

A popdalok lelassítása ritkán sikerül, a nagy előadók slágereinek coverjei pedig ritkán jobbak mint az ősváltozat. Bocs Madonna rajongók, de ez jobb mint a eredeti.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.