Hamarosan életbe lép a központi városok tömegközlekedésében alkalmazott fizetési rendszer reformja – Hol lehet Rav Kav kártyát vásárolni, kinek éri meg, milyen fajtái vannak – és hogyan fizethetnek majd a turisták?

Az Izrael központi városaiban (“metropolin”) közlekedő buszokat üzemeltető Dan busztársaság 2018. december 21-től fokozatosan megszünteti az eddig megszokott fizetési rendszert, vagyis nem lesz lehetőség közvetlenül a sofőröknél készpénzért jegyet váltani. Ezeken a járatokon ezentúl csak névre szóló, vagy sima feltölthető kártyáról lehet majd fizetni az utazásért.

Rav-Kav kártya

A kártyákat a már most is használt töltőállomásokon (bankautomatákban, okostelefonon és számítógépen, a “HopOn”-aplikáción keresztül, illetve online a HopOn weboldalon) lehet ezentúl is feltölteni, valamint növelik majd az utcai töltőautomaták számát. Többek között a tel-avivi városi közösségi kerékpárkölcsönzők állomásai is töltőállomásként szolgálnak majd.

Mit érdemes tudni az új jegyvásárlási rendszerről?

Mi változik 2018. december 21-től?

Eddig lehetőség volt az egyszeri utazásra jogosító jegyet a buszvezetőnél megváltani, illetve készpénzért a Rav Kav bérlet is feltölthető volt náluk. Ez a rendszer teljesen megszűnik.

Hogyan lehet ezentúl jegyet váltani?

December 21-től kezdve kizárólag Rav Kav kártyával lehet majd utazni. A Rav Kav egy elektronikusan tölthető műanyag kártya, amelyet a buszvezető fülkéje mellett, egyes járatokon a jármű belsejében elhelyezett eszközön lehet érvényesíteni. Két fajta Rav Kav kártya váltható: a fényképes, névre szóló és a sima (anonim).

Helyileg hol lép életbe az új rendszer?

A Rav Kav kártyás fizetésre átállás már közel fél évvel ezelőtt életbe lépett Jeruzsálemben. December 21-től valamennyi Dan-vonalon, majd egy hónappal később Tel-Aviv, Bnei Brak, Givatayim, Holon, Bat Yam, Rishon LeZion és Petah Tikva (az ún. metropolisz-körzet) városain áthaladó, minden más vállalat által működtetett járaton is. A reform fokozatosan az egész országra kiterjed majd.

Rav Kav nélkül szállt fel a buszra?

Egy közel két hónapos átmeneti időszak során még lehetőség lesz a buszvezetőnél 10,90 sékelért jegyet vásárolni, amit egy nem névre szóló és a vonaljegy felhasználása után feltölthető Rav Kav kártyán kapunk meg.

Mire jó a nem névre szóló Rav Kav?

Az anonim Rav Kav egy bármikor, tetszés szerinti – maximum 200 sékel – összeggel feltölthető kártya. Utazáskor a rendes viteldíj összegét vonják le róla, tehát nem vehető igénybe kedvezmény (diák, nyugdíjas stb.). Napi-, illetve hetijeggyel is tölthető, havibérlettel azonban nem. A kártyát bármely töltőállomáson 5 sékelért lehet kiváltani. Bárkire átruházható, elvesztése esetén nem térítik meg a fel nem használt összeget.

Névre szóló Rav Kav – miért éri meg?

Ezen a kártyán név és fénykép is szerepel, és feltölthető rá kedvezményes napi- vagy havibérlet is, vagyis a megvásárolt bérletnek megfelelő időre meghatározatlan számú utazásra jogosít minden tömegközlekedési eszközön (busz, vonat stb). Például a 40 sékeles napijegy Tel-Avivban és Jeruzsálemben, vagy Tel-Avivban és Haifán minden buszjáratra, valamint a városok közötti vasúti és buszjáratokra is felhasználható. Havi 213 sékelért a déli-metropolin körzetben (Petah Tikva–Tel-Aviv) minden busz- és vonatjáratra igénybe lehet venni. Ha kiskorúak, diákok, nyugdijasok, mozgássérültek fizetnek az utazásért ezzel a fajta kártyával, ők további engdményre jogosulak.

Annak is megéri, aki nem vált napi/heti/havi bérletet?
Hol váltható, és hol tölthető a Rav Kav?
Egy turista mit tehet…?

A teljes írás a salom-olim.com oldalon olvasható >>

Az adatok a cikk írása óta (2018-11-26) változhattak.

Figyelem! A fentiekben részletezett információk kizárólagosan az általános tájékoztatást szolgálják. A közreadottak rendszeresen frissítésre kerülnek, de semmi esetre sem követik automatikusan a jogszabályi változásokat. A megjelölt források, és jogszabályi hivatkozások ezzel szemben részletesebb és a jogszabályi környezet változásait folytonosan követő információkat tartalmaznak, ezért elengedhetetlen, a konkrét és személyre szabott döntések meghozatalát megelőző tanulmányozásuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.