A fizetési alkalmazás szolgáltatás elérhető lesz minden busz- és vasútvonalon ■ A szolgáltatás próbája február elején kezdődik, amelyben csak tucatnyi tesztelő vesz részt ■ Egyelőre a Rav Kav is használatban marad – írja a The Marker.

A Rav Kav kártya nemsokára a feledés homályába vész? Áprilistól kezdve a tömegközlekedés utasai – az összes buszvonalon és a vasúton – fizetési alkalmazások segítségével fizethetnek az utazásért. A szolgáltatás próbája február elején indul, melyben az okostelefonos alkalmazást csak tucatnyi résztvevőt fogja használni. A Rav Kav kártya várhatóan egyelőre továbbra is használatban marad, de kevésbé lesz kifizetődő az utasok számára.

2019 októberében tették közzé a változást vezető Nemzeti Közlekedési Hatóság pályázatának nyerteseit. A Discount Bank fogja futtatni a szolgáltatást a Paybox alkalmazáson keresztül az Isracard hitelkártya-társaság, valamint egy, a Moovit és a Pango cégeket magában foglaló csoport segítségével. Ezek a társaságok fogják futtatni az alkalmazást legalább egy évig, azzal a lehetőséggel, hogy ezt meghosszabbíthatják akár öt évre is.

A ma alkalmazott módszerrel a Rav Kav kártya használatakor az utazók megsaccolják az elvégzendő utazás mértékét és típusát, és a fizetési módot aszerint választják meg, ami számukra a legkifizetődőbbnek tűnik: havi bérlet, napi bérlet, egy utazás, távolsági utazás, a vonat- és buszutazás kombinációja, és még sok más. A tömegközlekedés használata befolyásolja a viteldíjat, és az utazásért fizetett összeget a kártya egyenlegéből vonják le. Áprilistól a kifizetés visszamenőleges hatállyal fog történni – minden hónap végén, a havi utazások száma szerint.

Az alkalmazás csökkenteni fogja az utazás költségeit, mert megméri és kiszámolja a már megtett utat, és kiválasztja az utasok számára a legolcsóbb fizetési lehetőséget. Például, ha egy utas sokat utazott távolsági útvonalon, akkor az alkalmazás havi díjat számít fel neki az utazott területen. Ha a felhasználó egyetlen napon utazott vonat és autóbusz kombinálásával, az alkalmazás napijegyet számít fel.

Az utazók megtakarításain túl Izrael államnak is pénzügyi érdeke a váltás. Az alkalmazással való fizetéssel az állam megtakarítja azt az elszámolási díjat, amelyet azoknak az üzleteknek fizetett, melyekben az utasok feltölthették a Rav Kav kártyáikat. Ma az állam 3%-os jutalékot fizet minden feltöltésért vagy fizetésért, amely évente 100 millió sékelt jelent. Az alkalmazásokat futtató csoportoknak fizetendő klíringdíjak sokkal alacsonyabbak lesznek, mivel azok nulla jutalékot számoltak az ajánlatukban.

Az aukció pénzügyi feltételei várhatóan nem fognak közvetlen gazdasági haszonnal járni a társaságok számára, ám a szolgáltatás kezelésére és üzemeltetésére vonatkozó döntésük a közvetett nyereség lehetőségeiből fakad – amelyekben kiegészítő szolgáltatásokat kínálnak a csatlakozó utazásokhoz, mint például a Dan társaság gyászszolgálata, robogók vagy taxik. Egy másik szempont a fogyasztói szokások és a fogyasztók átállása ezen fizetési módok más területeken történő használatára is. 

Ez jelentős piac ezeknek a vállalatoknak. A Nemzeti Közlekedési Hatóság adatai szerint 2018-ban a lakosság körülbelül 3 milliárd sékelt költött tömegközlekedésre. Az emberek 886 millió utazást hajtottak végre, ami átlagosan körülbelül napi 3 millió utazást jelent.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Marker