Felfüggeszti johannesburgi járatait az El Al

Az El Al egyik gépe a magasba emelkedik
Az El Al egyik gépe a magasba emelkedik – Fotó: El Al / Facebook

Az El Al izraeli légitársaság, a kereslet meredek visszaesésére hivatkozva március végétől felfüggeszti Johannesburgba tartó járatait – jelentette be a légi társaság vezetése pénteken.

A repülőtársaság hetente két közvetlen járatot üzemeltet az útvonalon. A cég indoklása szerint a felszabaduló kapacitásokat a nagyobb kihasználtságú ázsiai és észak-amerikai útvonalakra helyezik át, de vizsgálják új útvonalak lehetőségét is.

„Folyamatosan törlik a foglalásokat. A gépek szinte üresen szállnak fel. Megértjük a helyzetet, korábban másképp volt” – fogalmazott a légitársaság szóvivője, utalva az Izrael és Hamasz közötti háborúra, melynek nyomán az Izrael és Dél-Afrika közötti kapcsolat megromlott, miután az afrikai ország népirtás miatt pert indított Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon. „Az a tény, hogy az izraeliek nem akarnak Dél-Afrikába utazni” – fűzte hozzá az El Al szóvivője.

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) pénteken hoz döntést arról a tavaly évvégén benyújtott dél-afrikai indítványról, amelyben Johannesburg az izraeli hadművelet azonnali leállítását sürgeti, és amelyben az izraeli vezetést háborús bűncselekményekkel, a többi közt népirtással vádolták meg a gázai övezetben végrehajtott hadműveleteik miatt.

Izrael az indítvány elutasítását kérte a bíróságtól; csütörtökön pedig az izraeli kormány szóvivője hamisnak és alaptalannak nevezte a vádakat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.