Zöld utat kapott több ezer etióp bevándorlása – a Legfelsőbb Bíróság feloldotta az ügyben korábban hozott ideiglenes végzést

Fotó: Ela Shilov / GPO

A Legfelsőbb Bíróság kedden hatályon kívül helyezte 3000 etióp állampolgár Izraelbe történő beutaztatását felfüggesztő korábbi ideiglenes intézkedését, ily módon lehetővé válik az Addisz-Abeba és a Gondar tranzit táboraiban hónapok óta várakozók alijázása – írja az Új Kelet Onlie.

Novemberben a kabinet már jóváhagyta a zsidó származású etiópok, és a zsidó államban elsőfokú rokonokkal rendelkezők izraeli bevándorlását, egy petíció azonban ideiglenesen megakadályozta a döntés végrehajtását.

Az Izraeli Bevándorláspolitikai Központ (Eitan) jobboldali civil szervezet megtámadta a kormányzati döntését a Legfelsőbb Bíróság előtt, többek között azért, mert állításuk szerint a potenciális bevándorlók többsége nem zsidó. Ennek eredményeként a Legfelsőbb Bíróság februárban ideiglenes intézkedést bocsátott ki az említett etióp alija befagyasztására az eljárás befejezéséig, amit végül kedden oldottak fel.

A kabinet döntése egy korábbi, 2015-ös kormányhatározatot volt hivatott végrehajtani, ami magában foglal olyan családokat is, amelyek évtizedek óta várnak arra, hogy láthassák rokonaikat – beleértve azokat a gyerekeket, akik a szüleik nélkül vándoroltak be Izraelbe. A novemberi határozatot Pnina Tamano-Sata bevándorlási és integrációs miniszter javasolta Ajelet Saked belügyminiszterrel egyeztetve, amit az egészségügyi és a külügyminisztérium egyetértésével hagytak jóvá.

Tamano-Sata kedden köszönetet mondott a bíróknak, amiért elutasították a „felháborító petíciót, amely – sajnálatomra – életeket is követelt. A kabinet novemberben egyhangúlag fogadta el azt a döntést, hogy hazahozzák az etiópiai zsidókat, akiknek elsőfokú rokonai vannak Izraelben. Az Etiópiában várakozók több mint eleget szenvedtek, elszakadva családjuktól, szüleiktől, testvéreiktől, gyermekeiktől és a közösségtől. Az etiópiai háború és a koronavírus-járvány tovább rontotta helyzetüket, és eljött az idő, hogy hazahozzuk őket Izraelbe.”

“Hamarosan az Ukrajnából érkező bevándorlók mellett Etiópiából érkező bevándorlók is lesznek. Az izraeliek mind testvérek. Ahogy ígértem, mindenki minisztere leszek. Harcolni fogok azért, hogy az Etiópiából érkező bevándorlók mellett a zsidókat Ukrajnából és bárhonnan a diaszpórából, ahonnan valaki bevándorolni akar Izraelbe, idehozzam” – tette hozzá a bevándorlási miniszter.

Az Új Kelet Online teljes cikke itt olvasható.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live