Ki hogyan áll?

Hani Zubidának, a Kneszet TV jól értesült újságírójának friss Tweetje az izraeli pártokról

Kneszet – Fotó: a Kneszet weboldala

Választási tweet – az elmúlt két napban kapott álhírek és torz hírek ellenére… csak azokat az adatokat osztom meg a következőkben, amelyeket ellenőrzök, és megítélem igazukat, beleértve a közvélemény-kutatásokat és az előrejelzéseket – írja Hani Zubida, a Kneszet TV újságírója. Jelenleg a helyzet a következő:

1. A Likud mindent, de mindent megtesz az általános választások megakadályozása érdekében. Ide tartozik a közvetlen miniszterelnök-választás erőltetése – ahol Lapid és Netanjahu fej-fej mellett állnak, de ebben a becslések szerint Netanjahu esélyei nagyobbak (nem tudni, mi alapján). Forrásaim szerint megkeresések történnek könyörgésekkel, fenyegetésekkel, ígéretekkel, és megkörnyékeznek minden olyan tényezőt, mely ebbe az irányba elmozdítható.

2. A koalíció a pálya szélén ül, és élvezettel figyeli, ami történik. Aki korábban irányította a helyzetet és cselekedett (Netanjahu), most nagy bizonytalanságban van. A maguk részéről nyomást gyakorolnak a “lázadókra”, hogy Rinawi-Zoabi, Ghanaim és Orbach mondjanak le. Abban az esetben, ha ez a hétvégén megtörténik, megvan rá az esély, hogy új koalíciót terjesszenek elő, cserejátékosokkal. A köreikből azt üzenik, hogy nem félnek a választásoktól – ez a rendszert úgy alakítaná át, hogy többé-kevésbé ugyanabban a formációban térnének vissza. Netanjahunak szerintük, és a közvélemény-kutatások szerint pedig nincs esélye a 61-re – bár én hozzáteszem, hogy jelenleg.

3. Az ultraortodoxok pánikban vannak! Megértették, hogy a fiatal generációjuk jobban lelkesedik a vallásos cionistákért (Szmotrics, Ben Gvir). Nem tudják, mit tegyenek.

4. A vallásos cionisták egy része is pánikol, mert Ben Gvir nem könnyű teher és nem populáris – őt leginkább a Likud próbálja elfogadtatni, és ez még jobban idegesíti azokat, akik tehernek tekintik. A szóbeszéd szerint a Noam párt (Szmotrics pártja) nem lesz a pártszövetség tagja a közelgő választásokon – de ez még nincs lezárva.

5. A Közös (Arab) Lista számára – még mindig nem tudják, mi történik – nem kedvez a választások kiírása, egy részük szerint vezetői válságban vannak, és a Raám nagyon a nyomukban van! Félnek a választásoktól, és ha lehet, most elkerülnék a választásokat.

6. Raám: A Likud ismét udvarol a Raámnak – az biztos, hogy Manszúr Abbász minden beszélgetést és minden találkozást felvesz. Kicsit stresszelnek, mert az északon sok szavazatot hozó Ghanaim nem indul velük a választásokon, és ezzel a bejutási küszöb alá kerülhetnek. A megboldogult Said al-Harumi képviselő is hatalmas űrt hagyott délen, amit jelenleg nincs aki kitöltsön, és így nehéz felmérni a párt állapotát a bejutási küszöb százalékához képest.

7. A Jobbra (Jamina) pártban kicsit káosz van, a pártot jelenleg Matan Kahana tartja kézben, de Bennett még mindig képben van. Arra várnak, hogy a választások előtt összefognak-e az erők. Nem tudni, hogyan fog kinézni a párt a jövőben. Bennett a mellkasához tartja a kártyákat. A saját emberei nagyon megbántották.

8. Az Új Reménynél (Tikva Hadasa) csend van. Sok kísérlet van arra, hogy a Likudhoz csábítsák őket, de ellenállnak. Jelenleg futnak, és átjutnak a bejutási küszöbön – nem világos, hogy milyen összetételben állnak fel Szaar alatt, aki kemény kézzel vezeti őket. Mindenesetre tárgyalnak velük mindenféle szcenáriókról.

9. Akik kiváltak a koalícióból: aki a jövőben nem tanul Shikli, Ghanaim, Rinawi-Zoabi és Silman példájából, az vagy buta, vagy nem a megfelelő országban él. Nem éri meg kiválni – minden pártból kivált ember, beleértve Orbachot is, valószínűleg megválik kneszet tagságától. Annak is bizonytalan az esélye, hogy Orbach helyet kap a vallásos cionisták pártjában. Idit Silman valószínűleg nem csatlakozik a Likudhoz, Shikli pártja pedig meg sem közelíti a bejutási küszöböt. Ghanaim és Rinawi bejelentette visszavonulását.

10. A Kék-Fehér párt – csendes! Ganznak az egész világot felkínálják – de ő nem is válaszol, és közben a vezérkari főnök kinevezésével van elfoglalva. Szerintük nekik kedveznek a választások, fel tudnak mutatni eredményeket, és azt látják, hogy egyre erősebbek. A közvélemény-kutatásokban nem állnak rosszul.

11. Jes Atid (Van jövő) párt – ünnepelnek. Örülnek neki, hogy szerintük Bibi pánikol. Azt mondják, Lapid megmutatta, hogy ura a helyzetnek, kezdeményező, és nem egy Ganz, mert sikeresen működött a rotáció. Nagyon erősen emelkednek a közvélemény-kutatásokon – emlékeztetnek rá, hogy a legutóbbi választáson 3-4 mandátumot “átadtak” a Munkapártnak és a Merecnek, és azt mondják, hogy ez a közelgő választásokon nem fog megtörténni! Ennek a történetnek vége. Aki nem áll az őrségben, az nem kap ellátmányt. Jair a miniszterelnök a választások előtt, és az lesz utána – mondják. Aki egységkormány akar, az majd jöhet tárgyalni, és Jair lesz az első rotációs miniszterelnök – Lapid nem Netanjahu… Keddig bármi megtörténhet.

Megkértek, hogy adjam hozzá a Merecet és a Munkapártot – hát tessék.

12. Merec – pánikba esve, félnek a bejutási küszöbtől, túl sokat hibáztak, és Horowitz vezetését is problémásnak tartják. De nincs idő a javításra és félnek, hogy eltűnnek a térképről. Napirenden van az egyesülés a Munkapárttal vagy a pártlista alapvető megváltoztatása. Mindeközben pánik…

13. Munkapárt – tartják magukat. Nem hangoskodnak és nem mozognak feleslegesen. Nem hajlandók ebben a szakaszban az egyesülésről beszélni a Mereccel, és nem csapnak túl nagy zajt. Megpróbálják kezelni a közlekedési dolgozók sztrájkját (Michaeli közlekedési miniszter – a szerk.), és remélik, hogy legalább annyi szavazatot kapnak a következő választásokon, mint amennyit legutóbb szereztek.

Ön szerint?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.