Zsidó-arab koalíció: jó ez nekünk?

Abbasz és Bennett a Kneszetben – Fotó: Noam Moskowitz / Kneszet

A szélsőjobboldal szemében árulással felérő zsidó-arab koalíciós szövetség nem előzmény nélküli az izraeli politikában. Ben Gurion kétszer is koalícióra lépett arab pártokkal, Levi Eskol kormánykoalíciójában is volt arab párt, Golda Meir két kormányában pedig még miniszterhelyettesi posztot is kaptak. Ez a régmúlt.

Utóbb viszont, a 2018-as önkormányzati választások során több vegyes lakosú városban is zsidó-arab választási szövetség szerezte meg a győzelmet. “Ha az önkormányzatoknál lehetséges zsidó-arab koalíció, miért ne lehetne kormányzati szinten is?” – tették fel akkor egyre többen a kérdést. Aggodalommal vagy reménykedve.

Izraelben nincs nagyságrendbeli különbség az arab pártot kormánykoalícióban elfogadó és az ezt ellenző szavazóbázis között. Sőt: mivel az ortodox pártoknak sincs ideológiai kifogásuk ellene, többségben lehetnek azok a szavazók, akik nem utasítják el kategorikusan a koalíciós szövetség lehetőségét.  

2019 óta volt négy országos választás, amely végül az épp most megbukó zsidó-arab koalícióhoz vezetett. Ezt a kormánykoalíciót olyan politikusok hozták létre, akik közül többről is elképzelhetetlennek tartották a negyedik választási forduló előtt, hogy arab párttal lépjenek koalícióra.

Hogy az őszi választásokon mit mond erre az izraeliek többsége, arról megoszlanak a vélemények. A pár naponta közölt közvélemény-kutatások továbbra is patthelyzetet vetítenek előre egyfelől. Másfelől ezeknek az emberek izgalomban tartásán túl semmi relevanciája nincs valójában, hiszen a jelenlegi pártokról kérdezik a szavazókat.

Pedig a következő hónapokban jelentős változás várható a pártok kínálatában. Az egyik ortodox párt már most közölte: ha Bibi megint nem tud kormányt alakítani, akkor más pártokkal is elképzelhetőnek tartja a szövetséget. Ezen kívül új arcok, új pártszövetségek megjelenése is várható.

A jelenlegi erőviszonyokban a legnagyobb változást azonban a bejutási küszöb lejjebb szállítása idézheti elő. A szóban forgó törvényjavaslatnak az ellenzék soraiban is vannak támogatói. Hogy mi lesz a sorsa? Egy héten belül ez is kiderül.

Ön szerint?

  • Nincs elvi kifogásom egy arab párttal közös koalíció ellen (72%, 53 Votes)
  • Csak akkor támogatom egy arab párt koalíciós tagságát, ha nélkülük is többsége van a kormánynak (12%, 9 Votes)
  • Elvi alapon ellenzem az arab párttal kötött koalíciós megállapodás lehetőségét (9%, 7 Votes)
  • Nincs kialakult véleményem (4%, 3 Votes)
  • Egyik válaszlehetőséggel sem értek egyet (3%, 2 Votes)

Összes szavazó: 74

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.