A Fehér Éjszaka (majdnem) összes partija

Fotó: Silló Sándor

A Fehér Éjszaka, White Night, Lajla Lavan (לילה לבן) nem egy meteorológiai vagy csillagászati jelenség, mint az északi sarkköri névrokona. Nevét akkor kapta, amikor az UNESCO a White City-t, Tel-Aviv Bauhaus épületegyüttesét a világörökség részévé nyilvánította 2003-ban. Egy ilyen örökséget, egy ilyen városnak minden évben meg kell ünnepelni! Utcabálok, koncertek, DJ-partyk napfelkeltéig…

Az idén június 30-án csütörtökön.

Annyi koncert és parti lesz egy éjszaka, mint máskor egy hónap alatt.

Nekem meg nagy volt a szám, amikor megígértem az ajánlóban – a Klipzűrben –, hogy sitty-sutty összelökök egy Fehér Éjszaka különkiadást…

Hát jó! 

Menjünk helyszínek szerint!

Kezdjük a Basel téren, mert ott kezdődik legelőször a program.

18:00-kor már zenés műsor várja a gyerekeket és a családokat. Nem tudom meddig tart a családi buli, de lépek tovább gondolatban a város szívébe a Dizengoff térre. Swing! A városunk születésének korát idéző zenei világ a vezérfonal. 

Holy Lindy Land swing tánccsoport és iskola, valamint a SpeechLess zenekar lesz a házigazda.

A legjobb alkalom az első swing-táncleckéhez!

A klipet a Bialik téren forgatták, folytassuk ott!

20:00-tól maratoni koncerten váltják egymást azok a fiatal zenekarok akik Tel-Avivot képviselik a pop-piacon a frissen megjelent lemezeikkel. Nincs listám a fellépőkről, de az izraeli indie-szcénát ismerve nem lesz rossz döntés itt lehorgonyozni.

Én sajnos nem tehetem meg, mert képzeletben száguldok tovább. A Meir Parkban belehallgatok Adi Ulmansky koncertjébe…

 …és már repülök is tovább a Habima tér felé, ahol cirkuszi és utcaszínházi produkciók szórakoztatják majd a FehérÉjszakázókat. 

Kikar Rabinon egy kísérlet zajlik majd: hogyan tud több száz ember néma csöndben partizni. Igen, fülhallgató, fejhallgató bedugva és a 102FM White Night setjét hallgatva. A tér környékén lakók alhatnak nyugodtan, bár nem hiszem, hogy a Lajla Lavan idején valakinek Tel-Avivban komoly igénye lenne ilyesmire.

Az Izraeli Operában gálakoncert lesz “White Night at the Opera” címmel. 

Az épület előtt az Előadó Művészetek terén egy koncert lesz a Tranzisztor együttes Arik Einstein dalokból összeállított műsora. 21:00 a kezdés.

Sarona felé veszem az irányt, ahol a fellépők felosztották egymás között az évtizedeket. Az 1960-as évekből indulunk a The Blues Rebels Banddel, a 80-as évek a Tel-Aviv Jazz Band reszortja lesz, a 90-es a Malabi Tropical zenekaré.

Sarona egy másik szöglete pedig a hip-hop, a rap és más popműfajok koncertjeitől lesz hangos. Tomer Yosef a Balkan Beat Boxból, Sima NoonStrong Black Caffe… és még sokan mások.

Cinematheque falára a egy furcsa filmet vetítenek majd. A tel-aviviak videóiból készült, amit a városukról készítettek.

Sötétedéstől hajnalig pörögnek majd a képek.

De ez nem minden!

Rock’n’rolloztál már moziban, de a szabad ég alatt, úgy hogy a “Grease” című film pörög a vásznon, és a film koreográfiái ott teremnek melletted élőben? Ez is a Cinematheque előtti tér bulija lesz.

Rothschild Bulváron a Habimától a Neve Tzedekig minden szögletben koncertek lesznek. Nem írom ide mindet, még így gondolatban is sok lesz végigsétálni. Az Allenby utáni szakaszon az Európai Unió országaiból érkezett street art művek kiállításán keresztül szambázhatunk majd tovább a Susan Delal Center vagy a Carmel-piac felé. Mind a két helyszínen hajnalig tart majd az élet.

Hopp! Kiértünk a tengerpartra! A Gordon Beachen minden korosztálynak ajánlható testmozgásra vár Shlomo Maman.

A dresscode a fehér!

Firshman Beachen élőzenés táncpartit ígérnek a 80-as évek zenéit idéző zenekarokkal.

Charles Clore Parkban is táncos bulik lesznek kivilágos kivirradtig. 

A következő állomás Jaffo előtt Az Állomás – HaTahana

Egy nagyon egzotikus koktélt kavart ide, erre az estére az ütőhangszeres Ben Aylon. Szenegáli mestere Saboula Bangoura, és az észak-indiai szufi dalokat izraeli köntösbe rejtő Shai Ben Tzur lesz a vendége. Utána a Yemen Blues jön funkba, afrobeatbe hajló jemeni etnoval.

Itt vagyunk Jaffón!

A Fehér éjszaka a  Mandel Centerben az arab zene ünnepe lesz, a Firqat Alnoor zenekarral és vendégével, Violet Salameh-val.

Jerusalem Bulváron, pedig a  szökőkút mellett, izraeli hora buli lesz, egy kis hazai, a sok multikulti cucc között.

Bolhapiac és vidéke az én nosztalgiám: az első Fehér Éjszakámon itt ragadtam Jaffón.

Fotó: Silló Sándor

Bucket & Joint ugyanott játszott ahol most fog, a Jaffo Hostel csücskében. Egy sarokkal arrébb egy hatalmas afro-brazil dobbanda, játszik majd: a Black Samba a brazil karnevál színeit keveri a Tel-Aviv–Jaffó éjszaka fehérjéhez.

Bolhapiacon az Aszfalt Színház utcacirkusz-showja, és Lilo C azaz Lilach Cohen és zenekara nyomja a slágereket a 90-es évektől napjainkig héberül is angolul is.

A Bolhapiac környékén sűrűn felhangzik majd a buzuki hangja is, több görög zenei koncert is lesz a Kedumim téren a dombon, pedig szinte egész éjjel a görög zene fennhatósága alatt lesz.

A jaffói White Night “nagyszínpada” a dombtető lejtője, a színpad háttere pedig a tel-avivi panoráma.

Kezdés: 21:30. 

Az izraeli pop-rock nemzedékei randiznak majd itt, és gondolom nemcsak a színpadon, a nézőtéren is. 

Tzlil Danin

Coral Bismuth

 Micha Shitrit

Nem írtam mindenről. (Még csütörtök este is körmölném a programokat.) Olyan extrákat “ugrottam át” mint az éjszaka is nyitva tartó múzeumok és könyvtárak, vagy a Ramat Avivi Tanuszoda, ahol medence parti pancsi party lesz.

És a végére hagytam a kedvenc helyszínemet, mert sehogy se tudtam földrajzilag hozzáfércelni a belvárosi körhöz.

HaTikva Negyed közepén a Vardi’el Sétálóutca 17. szinpadán. Dan Yefettel melegítünk majd …

…képzeld el egy kurdisztáni esküvő, egy goai rave party és egy isztambuli hafala keverékét! Így hirdeti a házigazda az Anna RF zenekar. Könnyen képzelgek, mert voltam már koncertjükön. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.