Izrael kvázi összeomlik?

Székely Róbert a Klubrádió stúdiójában

Az rendben van, hogy Izraelben gyakran vannak választások, de sokak számára zavaró tényező – ami másoknak meg örvendetes –, hogy Netanjahu visszatérhet a hatalomba, és folytathatja ott, ahol abbahagyta. Hogyan lehetséges az, hogy miniszterelnökké választható olyan, aki ellen bírósági eljárás folyik? Hiszen Izrael egy demokrácia!

Székely Róbert önkéntes (mint minden…) munkatársunk arról is beszél a Klubrádió Eurozóna című műsorában, hogy részben éppen Izrael demokratikus volta miatt állhatott elő az a helyzet, hogy a Netanjahu elleni bírósági eljárás okán több jobboldali párt eltávolodott Netanjahutól – sőt, azok éppen miatta, a kétes ügyei miatt alakultak. Szerinte megszűnt az a hegemónia, hogy minden jobboldali szavazó automatikusan Bibire szavaz. “Annak ellenére, hogy Izraelben a választók nagy többsége jobboldali, már több mint három éve nem sikerül Netanjahunak kormányt alakítani” – mondja.

Mit jelent Izraelben a jobboldaliság? A baloldaliak kiárusítanák Izrael egy részét a palesztinoknak?

Izraelben nagyjából egymillió orosz, illetve ukrán él. Döntő többségük miért jobboldali? Az orosz-ukrán háború nyomán – a húsz évvel ezelőtti nagy orosz alija után – az izraeliek először tesznek különbséget orosz és ukrán zsidók közt.

Szíria és Irán is szóba kerül a beszélgetésben.

Netanjahu és Putyin őszinte barátok, vagy csak közös érdekek mentén együtt dolgoznak?

Az oroszok potenciálisan vannak-e olyan pozícióban, hogy ha Izrael – orosz szemszögből – “jól viselkedne”, akkor ők cserébe tálcán hoznának valamiféle békemegállapodást Libanonnal, vagy akár Szíriával, netán még Iránnal is? Zentai Péter ilyen és hasonló kérdéseire válaszol Székely Róbert – ezúttal személyesen, a budapesti stúdióban.

Klubrádió mikrofon Izraelinfo1

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.