“Izraeli támadás Szíriában: olyan fegyverek semmisültek meg, amelyek létezéséről Aszad sem tudott”

Az irániak általában Tartusz kikötőjén keresztül szállítják a csempészett árut. A pusztítás, amelyet a ma reggeli támadás okozott

A szíriai állami hírügynökség szombat reggel egy izraeli támadásról számolt be az ország északnyugati részén, Al-Hamidiyah városának környékén, Tartusz kikötővárostól délre, ahol egy orosz haditengerészeti bázis található, ami Moszkva egyetlen bázisa a Földközi-tengeren. 

A jelentés szerint az izraeliek egy baromfitelepet támadtak, melynek során két civil, köztük egy nő megsebesült. A szíriai hadsereg egyik forrása szerint a támadás 6 óra 30 perc körül történt, amikor több rakétát lőttek ki a Földközi-tenger felől, az észak-libanoni Tripoli városától nyugatra.

Az ország ellenzékéhez tartozó Szíriai Emberi Jogi Szervezet szerint a támadás célpontja a Hezbollah által katonai és kereskedelmi célokra használt hangárok voltak. Azt is közölték, hogy a szír légvédelmi rendszer nem reagált a támadásra, ami azt jelzi, hogy ez teljes meglepetést okozott a szíriai hadsereg számára.

A megfigyelőközpont szerint az Aszad-rezsim tagjai nem tudták, hogy ezen a helyen fegyvereket tárolnak. Ezenkívül a támadást követően további hangos robbanások is hallatszottak, amelyek arra utaltak, hogy fegyvereket tároltak a helyszínen.

- Hirdetés -

A múlt hónapban a szíriai állami televízió egy izraeli támadásról számolt be a damaszkuszi nemzetközi repülőtér ellen. A másnap nyilvánosságra hozott műholdfelvételek tanúsága szerint két kifutópályán kráterek alakultak ki. A támadás következtében megszűnt a navigációs világítás, találat érte az irányítótornyot, és károk keletkeztek az egyik terminálépületben. Ezek után a szíriai hatóságok kénytelenek voltak ideiglenesen bezárni a repülőteret. Az orosz külügyminisztérium elítélte a támadást, és azt is Izraelnek tulajdonította.

Ugyanezen a héten a szíriai állami média robbantásokról és ellenséges célpontok lelövéséről számolt be az ország déli részén, egy úgynevezett “izraeli agresszió” során.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet, Haaretz