Vendégáradat egész hétre

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Július 10. VASÁRNAP

Két év London és három év korona után ez az ingyenbuli lesz Zohara első fellépése Izraelben! 

Persze, hogy a Kuli Alma-ban.

Elektronikus hangzás összefőzve az arab és keleti ízekkel, ilyen egyszerű a recept. És kell hozzá egy friss és varázslatos előadó: Zohara.

Július 11. HÉTFŐ

Maradjunk még egy koncert erejéig a hazai popzenénél, mielőtt mindent elsöpör a heti vendégözön. 

- Hirdetés -

Igértem, hogy bele-bele nézünk a Levontin-Nyár koncertjeibe. Íme!

Borito zenekar a villanygitár csillagképből érkezett, és indul tovább a múltba.

Laza trip, tremolós gitáron, villanyorgonán, kaliforniába’, hatvanvalahányba’. Borito

Levontin 7

Na, itt az első vendég!

A 90-es évek alter-boomja feldobott egy tucat zenekart a Keleti Parton. Sokan leestek azóta, a Pixies fennmaradt.

Lágy, dallamos részek és surf-punk zúzás, meglepő tempó-váltások. Harmincöt éve nem fogy ki az elem a Pixiesből. Garantált rákendroll, közbe-közbe egy kis balladisztikus ringatózással. Erre számíthatsz, ha kibumlizol a tel-avivi Expoba, hétfőn. Lesz egy sztárvendégük is, Jerry Cantrell, az Alice in Chains gitárosa.

Július 12. KEDD

A koncert-klubokra szabott műfajokban, például a szabad improvizációs zenében (lánykori nevén freejazz) is vannak világsztárok, akik gyakori vendégei voltak a győri Mediawave Fesztiválnak, amelyben dolgoztam. Az egyik ilyen sztár Assif Tsahar szaxofonos, aki akkor a new yorki avantgarde ifjú titánja, volt. 

Itt Izraelben a Levontin7-ben Assif klubjában már ismerősként üdvözöltük egymást.

Ezt a zenét a pillanat, a jelenlét szüli, csak élőben létezik, másolhatatlan, reprodukálhatatlan. Vékony kis kaszt szereti, de minket nem lehet konzervekkel  kielégíteni. Izraelben is vagyunk annyian, hogy megérje idehozni az improvizációs zene legnagyobbjait. Szerencsénkre Assif Tsaharnak szívügye a műfaj.

New York-i éveiben kötött zenei barátságainak köszönhető, hogy klubjában a Levontin 7-ben néha egymásnak adják a kilincset a jazz élcsapatának legnagyobbjai.

A keddi első vendég a Digital Primitives

Assif Tsahar ma is egzisztáló new yorki formációja, Chad Taylor dobossal, és Cooper Moor zongoristával, aki ebben a trióban saját barkács-hangszerein játszik. Hard-funk trió, írja róluk a szakirodalom, pedig mindössze arról van szó, hogy ez a jól döngölhető ritmika szolgál alapnak Assif extatikus szaxofon játékához.

Az este másik amerikai vendége a Levontinbana James Brandon Lewis Quartet. 

A szaxofonos James Brandon Lewis, nincs még benn a “nagyok” csarnokában, de három lemez után már tudható: odatart. 

A jazz tradicióit viszi tovább a free is, és ehhez a hagyományhoz – a legnagyobbakhoz – köthető James Brandon Lewis játéka. Köthető, de nem hasonlítható. Teljesen egyedi utakon jár. Lassan hív magához a játéka, aztán elsodor, és percek alatt mérföldeket tesz meg az áradó szabadsága.

James Brandon Lewis – szaxofon

Aruan Ortiz – zongora

Brad Jones – bőgő

Chad Taylor – dob

Levontin 7 kedd…

Július 13. SZERDA

…és szerdán este a James Brandon Lewis Quartet kirándul a Ranaanai Zenei Központba (Etsion 48.)


Egy jó kis amerikai indie-rock import szorongás a hét közepére. 

Other Lives 

Nagyon fut nekik a szekér odaát! El kell őket csípni, még a világsztár státusz előtt a Barbyban szerdán.

Egy kis hazai!

Liron Ben Shimon a tarka izraeli orient paletta érdekes színfoltja. Saját dalokat énekel, de mintha népzene lenne. A dalok hangszerelése is a folkból érkezik, hiába az elektronika és a gitárok. 

Jeruzsálemben a Nocturno színpadán: 

Liron Ben Shimon,

Nissan Ventura – török ​​kamándzsa és gitárok, 

Nir Blum – basszusgitár és számítógép, 

Noam Arbel – dob

Július 14. CSÜTÖRTÖK

Sandman Project Tal Sandman gitáros-komponista, és a hozzá kapcsolódó kiváló jazz zenészek laza fúziója.

Ha a létszám elér egy határt, akkor már Sandman Orchestraként szerepelnek a plakátokon.

A recept egyszerű: Elektrogroove-okban megforgatják a Észak-Afrika, zenéjét Etiópiától, Marokkóig. Forró jazzban kisütik. Az eredmény invenciózus funkos afrobeat, amiben minden íz markánsan megmarad.

Láttam, hallottam élőben: melegen ajánlom.

Csütörtökön egy jeruzsálemi színházi rendezvény-sorozaton a, Bazak Fesztiválon lépnek majd fel a Beit Mazia Színházban. 

A Sandman Orchestra tel-avivi rajongói pedig várjanak szombatig!

Akkor a város leghangulatosabb kocsmájában, a Hoodna Bárban tekerik az afrobeat groove-okat.

Az izraeli trashmetál nyaralni volt, de boldogan jelentem, hogy megjött, itt van.

Jan Jack próbaterem és hangstúdió nem először szerepel az ajánlóban, és akkor is a metál démonai hörögtek benne. Most a Trashmania Production új metál koncertsorozatot hirdet “Trashing the Jan Jack” címmel, és ez a csütörtöki csépelés lesz az első buli.

Black Shabak és a Deah in Your Yard zúzza majd az agyakat. 

Jan Jackban (a Tmuna Színház mellett) Halál az Udvarodban.

HaHalutz33 Beer Sheván szorgalmasan hívogatja a bandákat, akikre itt a Merkázban pörögni szoktunk.

Headbanger, pogó is jöhet, mert a Bzaat inkább erre való. Gitár, dob duó.

Hadar Levy – gitár

Spring “Skippy” Brett – dobok.

Első látásra két zord punk figura. 

A cucc mégsem kétakkordos (bocs punkok!) haragszom-zene, hanem rafinált instrumentális hardcore. Még a jazz szó is ideférne, ha nem lenne szentségtörés ebben a pusztító zúzásban.

Nincs rá garancia, hogy a söröd a kezedben marad.

Megint egy sztárvendég!

Cory Henry ezen a videón 4 (!) éves. 1991 ben egy brooklyni kápolnában próbált…

A csodagyerekből aztán csodafelnőtt lett. Minden sztár lemezén ő billentyűzött, a szakma a lábainál hevert, de ő saját karrierre vágyott. Akkor alapította meg a Cory Henry and the Funk Apostles nevű zenekarát. Ez azonnal a szupersztárok közé emelte. Feelingben a 70-es évek soul dalaitól a napjaink jazz-funk zenéig minden benne van Cory Henry billentyűkön futkosó kezeiben. Future soul, ez a legjobb szó rá. Persze az amerikai fekete zene, minden tradíciója ott lüktet ebben a jövőbe ringató muzsikában. 

A Barbyban a csütörtöki koncertre már minden jegy elkelt.

De…

Július 15. PÉNTEK

…a péntekire még vannak jegyek.

Cory Henry és egy kvintett a funk apostolokból. 

Ez a klip bearanyozta a napomat.

Július 16. SZOMBAT

Szombatra elfogytak a vendégek, főzünk a hazaiból.

Django Reinhard zenekarában volt egy hegedűs Stéphane Grappelli. Azóta természetes hangszer a jazzben a hegedű. 

Omar Ashnu személyében Izraelnek is van jazzhegedűse. Standard triója Duke Ellington, Django Reinhardt, Antonio Carlos Jobim és mások darabjainak virtuóz feldolgozásait játssza majd, az Anette Stúdióban. (A Shapira dél-nyugati csücskében a Shvil ha-Merets 2-ben)

Nemcsak az izraeli rock krónikájának, de a társadalmi mozgalmak történelmének is fontos darabja a Pollyanna Frank zenekar.

Énekese Ellyott 1989-ben elsőként rontott neki a dalszövegeiben olyan tabuknak mint a szexizmus, a rasszizmus, a háború mítosza. Ő volt az első izraeli énekesnő, aki nyíltan és magabiztosan beszélt leszbikus létéről, és ezzel utat nyitott másoknak is. Tanár, DJ, rádióműsort szerkeszt és vezet. Ellyott továbbra is olyan témákat vet fel, amelyek vitákat generálnak, társadalmi küzdelmeket, kisebbségi narratívákat, identitásokat és közösségeket támogat. Heti rádióműsorában az Ellyott platformot és műsoridőt kínál olyan közösségek művészeinek, akik nagyon kevés szerepet kapnak a mainstream izraeli rádióban. Mindez persze csak széljegyzet a Pollyanna Frank zenekar egy koncertnyi feltámadásához. A 90-es évek cult-bandája a Gagarinban nyomja majd szombaton a postpunkrockot. Meglepően frissek a témák amelyekről újra énekel majd: a háború előérzete, a szexuális szabadság, a rasszizmus és a gender problémák…

Ami egyszer érvényes volt, az soha nem öregszik. A zene konzerválja.

Pollyanna Frank Ellyott-tal az élen Gagarin szombat.

Furulyák, hegedű tangoharmonika, bőgő, buzuki, gitár, dob, klarinét és szaxofon és még számos hangszer. És öt srác, aki mindezeken játszik, ők a Gute Gute. A vietnami turnéról egyenesen a jeruzsálemi Nocturnoba érkeznek. A balkán, a klezmer, az orient ritmusok, dallamok koktélja mindenütt a világon kelendő portéka. Az izraeli zene minden impulzusa ott lüktet a zenéjükben. 

És ezek saját dalok!Jó kis táncra-perdítő zene a Gute Gute muzsikája.

(Most jön a hazabeszélés: Erre a tánczenére próbál majd rálicitálni DJ GLoBe TLV, azaz jómagam. Gyertek! Ott találkozunk a Jeruzsálemben, a Nocturnoban, szombat este. Hozom a BalkanOrientExpress buli-listát.)

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?