Ganz és Abbasz találkozón készítette elő Biden jövő heti izraeli és palesztin látogatását

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter és Mahmud Abbasz palesztin elnök Ramallahban megbeszéléseket folytatott Joe Biden amerikai elnök jövő heti, Izraelben és Palesztin Hatóságnál tervezett látogatásának biztonsági előkészítéséről – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet pénteken.

A muzulmánok egyik legnagyobb ünnepe, az áldozati ünnep előtti napon tartott megbeszélésen Ganz és Abbasz megállapodott a szoros biztonsági együttműködés további folytatásáról, és a stabilitást károsító lépések elkerüléséről. A Palesztin Hatóság közleménye szerint Abbasz a politikai jövőkép megteremtésének fontosságát is hangsúlyozta.

A csütörtök esti, Ramallahban tartott tárgyalásról Ganz azt közölte, hogy jó hangulatban és pozitív légkörben zajlott, s megvitatták a térség biztonsági és civil ügyekre vonatkozó kihívásait. Az izraeli miniszter tájékoztatta Abbaszt az elkövetkező időszak összetettségéről Izraelben, s megállapodtak a további koordinációról.

A Mukatában, a palesztin kormányzati negyedben vendégül látott izraeli védelmi miniszter kifejezte jókívánságát az áldozati ünnep, az Eid al-Adha alkalmából a Palesztin Hatóság elnökének és a teljes palesztin népnek.

- Hirdetés -

Abbasz a politikai horizont megteremtésének, valamint az egyezmények tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta, és felszólított a helyzet romlásához vezető lépések leállítására. Abbasz kijelentette, hogy Biden elnök látogatását áldással fogadják a palesztinok.

A Ynet korábbi értesülései szerint az izraeli rendőrség a terrorhullám újbóli feltámadásától tart a jövő szerdán esedékes Biden-látogatás miatt, és ezért fokozott éberségre és készenlétre utasítják a terepen dolgozó biztonságiakat, s fokozzák a rendőri jelenlétet a zsúfolt gócpontokon.

A Fehér Ház bejelentése szerint az elnök közel-keleti útja keretében érkezik Izraelbe, a Palesztin Hatóságba és Szaúd-Arábiába. Az izraeli politikai válság, s a november elsejére kiírt parlamenti választások nyomán washingtoni források szerint Izraelben Biden hangsúlyozni fogja, hogy az Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok jelentősebbek annál, mint hogy mely vezetők állnak az államok élén.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.