Amikor Jancsi szülővárosában, Kispesten a második zsidótörvényről (1939. május 5.) olvasott az újságban, így szólt a szüleihez: „Nem leszek másodrangú polgár Magyarországon, megyek Palesztinába.” 1939 júniusában illegálisan érkezett Erecbe.

Később ezt a levelet írta haza:

„Részemről nagyon jól érzem magam itt, jól beleéltem magam az itteni körülményekbe, és könnyen alkalmazkodom a teljesen elütő életviszonyokhoz. Az élet kemény, nehéz, küzdelmes, de lehet dolgozni, harcolni, tervezni és kivívni, tehát nekem való. Egyszerűen napszámos vagyok, mindennemű munkát vállalok, és végzek, tuja, trágyahordás, szőlőszüret, talicskázás, ami jön. De a levegő tiszta, az írás és szó szabad, fejek és derekak egyenesek, a szemekben élet, büszkeség és öntudat van.”

Időről időre Jichak ellátogatott Fenyvesékhez – Lorándhoz, Alice-hoz és édesanyjukhoz. Fenyvesék másodfokú unokatestvérei voltak, az egyedüli rokonai Erecben.

1942 augusztusában Jichak bevonult a brit hadseregbe. Befejezte a kiképzést, hadnagy, később százados lett. A háború végén Egyiptomból Olaszországba küldték. A háború alatt minden kapcsolata megszakadt a családjával. Nővére túlélte az auschwitzi haláltábort, és levelet küldött Fenyvesékhez Tel-Avivba a Ben-Jehuda utca 234.-be. Jichak tőlük tudta meg, hogy nővére Ausztriában van, el is indult hozzá Nápolyból. Végigjárta az összes túlélőtábort, és az utolsóban végre megtalálta a nővérét.

A család jóvoltából, A Hantos család – Egy generáció története című könyv alapján

Héberből fordította Freireich Sommer Ágnes


A magyar kötet megrendelhető:
papírkönyv – Gondolat Kiadó, Írók Boltja
e-könyv – Libri
A könyvbemutató megtekinthető: facebook.com/huilproject

A kötet héber e-könyv változata: e-vrit.co.il
A kötet héber változatának könyvbemutatójáról Frank Peti fényképei: https://www.facebook.com/huilproject
A héber papírkönyv megrendelhető: huilproject2018@gmail.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.