Nagyonpop7 nagyonjazz7

Lesz pop is, nem is akármilyen, rock is, etno is, de ezen a héten mindent elsöpör a jazz. 

Amerikai sztárvendégek a freeből. Bebop a húrokon. Popswing a tengerentúlról. Bigband latinul. Orientjazz, etiojazz, afroacid groovok…

Ilyen kövér hét még nem volt a rovat történetében.

Ne lankadj, Olvasó!

Július 17. VASÁRNAP

Kezdjük a hetet egy világsztárral! 

Kelis soul, hiphop és R’&B’ legenda először érkezik Izraelbe, egyenesen a Barbyba. 

Hatmillió eladott lemez, hónapok a slágerlisták élén, díjak és nemzetközi turnék… Belehallgattam és beugrott, az összes dala itt van a fülemben, pedig az ezredforduló előtt alig hallgattam rádiót, de a vízcsapból is ő jött.

Kelis dinamikus, ötvözi a hip hop-ot és az R’&B’ -t, de a soul és keményebb funk sem idegen tőle. Szóval nem egy tipikus egynyári popbarbi, de a koncert a Barbyban lesz.

Végre az Abraham Hostel Tel-Aviv is visszatért a vírus előtti szokásához: koncerteket szervez.

Eliko Bass egy különleges duó-showval, érkezik a hostel színpadára.

Az Eliko Bass Eli Mualem világzenei projektje képzeletbeli utazás a nagyapja iraki házától a Szaharán át Izraelig. Ez a koncert a második Eliko Bass album, a “Moalem” bemutató turnéjának a vége.

A tel-avivi Abraham Hostel a helyszín.

Július 18. HÉTFŐ 

Bevallom, a Cure óta nem kedveltem meg egy dark bandát sem, de most…

Mafatal

Őket nem a szokásos nosztalgia-hullámlovaglás hozta a színpadra, ők már itt voltak a műfaj újkorában is. 

Ronit Rosenthal (dob) és Ilana Tsabari (basszusgitár, ének) körülbelül három évtizede zenélnek együtt. Az 1990-es évek elején kiadtak egy albumot, amely lassan és biztosan kultikus lemezzé vált. Most előkerült néhány zenésztárs a múltból, hogy újrakezdjék. 

A régi dalok meg éppen olyanok, mint újkorukban. Uri Frost – gitáros az új elem. Noise, törzsi zene, de semmi pakolás, simán a jelenlét is elég, hogy berántson.

Teder FM-ben a Rafi-ban pont jó helyen lesznek. Kicsi barlang a Mafatal törzsnek. 

Shtuby egy magentarózsaszín figura, aki kütyüket kapcsolgatva, ütögetve, a teremint nyekergetve okoz techno izét (majdnem zenét írtam!), és ezt furcsa one-man show-val egészíti ki élvezetes derűs produkcióvá. 

De ha beszáll mellé egy zenekar…?! Pörögnek mint a búgócsiga.

Nekem szerencsém volt, mert ezen ritka koncertek egyikét láttam. Valahol a balkáni lakodalmas és az keleti popzene közé lőném be, persze a magenta figura, a techno kütyük, sőt a teremin is maradnak. 

Ez a ritka alkalom most lesz újra a Barbyban. Az új show már Shtuby európai turnéjára készül, ahol az Ozora Fesztivált is útbaejtik majd. 

Turnéstart: Shtuby Barby

Mostantól a hétfő a nosztalgia jegyébe fordul majd, de nem ám úgy, ahogy a tribute-koncertes hetek frissre éhes napjain szokott.

Aperitifnek egy Pink Martini?

Telidobáljuk zsetonnal a wurlitzert, ami rogyásig van régi lemezekkel: swinggel, latinnal, klasszikus dalokkal, őspoppal, sanzonnal, jazzyvel, soul-lal, tingli-tanglival. Aztán mikor megszólal, felkapjuk a fejünket: ez friss, ez mai, ezek kiváló zenészek, ez teljesen eredeti program! Na, ezt tudja a Pink MartiniChina Forbs-szal és Storm Large-dzsal a főszerepben. 

Igazi amcsi cucc, de bejárták a világot és a turnéjuk hét nyelven beszél. Szó szerint: angolul, olaszul, franciául, spanyolul, portugálul, arabul és héberül is dalolnak majd a Hangar 11-ben a tel-avivi kikötőben.

Paul Anka már a kamaszkoromban, a 70-es években is nosztalgiazenének számított. Nénik és bácsik táncoltak a dalaira, összebújva. Persze hogy szívesen emlékeznek rá. Nekünk meg jött a rock, és már nem volt visszaút Paul Anka-hoz.

És mégis!

Bársonyos hangja átszivárgott az évtizedeken, és mivel 81 évesen is jó egészségnek örvend, itt van és énekel. 

Hétfőn a Ceasareai Amfiteátrumban

Július 19. KEDD

…kedden pedig Jeruzsálemben a Szultán Medencéjében.

Az Abu Josh jazz formáció Joshua Levy zongorista zenekara, néha csak trio, de néha oktettig duzzadó alakzat.

Nyugatról az amerikai jazz tradíciói határolják, keletről az észak-afrikai dallamok. A hafala táncolható tempóitól a bonyolult jazz ritmikákig minden belefér az Abu Josh szabad örömzenéjébe, mert mindezt valami elementáris derűvel játsszák. Az Inbal Center csendes volt a nyáron, most egy etno-jazz koncerttel nyit: Abu Josh 

Zongora: Joshua Levy

Hegedű: Eviatar Mored

Bőgő: Bar Geva

Dobok: Matan Deri

Ütőhangszerek: Ariel Smith

Qanun: Eyal Litvin

Ének: Shirel Monique Amsalem

Vendég: Haim Oliel – ének

Levontin7 sok zenekar bölcsőjét ringatta. Az alter műfajokból mindenki megfordult ott. 

Hoodna Orchestra is. Persze, hogy fellépnek a nyári buli-maratonon.

10 év, 12 muzsikus és számos műfaj ötvözete. Afrobeat vagy inkább etiobeat, és persze erős funk-bázis. Gazdag dallamkincs, a régió minden kultúrájából felszippantva, bulizós groove-okba gyúrva, jazzes fúvóskarral a tetején.

Ez a Hoodna Orchestra.

Most a Levontin7 szülinapi-nyári-fesztivál-heteken 360 fokos koncertet adnak majd kedden. Körbeülhetjük őket!

Eddie Roberts gitáros lesz a vendégük.

Július 20. SZERDA

A pszihedelikus zene hulláma a 70-es években felcsapott, aztán lecsendesült. A 90-es évek megint hozott egy hullámot. Ekkor startolt a Mercury Rev Buffaloban. Azóta is stabilan lebegnek ezen a hullámon. Pszihedelikus hangszőnyegen repülnek, gyönyörű kacskaringós dallamokon úsznak, és néha az irónia is megcsillan itt-ott. 

Mint minden magára valamit adó indie-banda, ők is jártak már Izraelben, 5 évvel ezelőtt. Most újra itt a Mercury Rev!

Barby

Könnyű nyárestét kínálok a Zappa Kfar Shuni Amfiteátrumában.

Binjaminán: Jimbo J, előételnek meg a Full Trunk. Az előzenekar jó kis kocsmazene keleti ízekkel rokkendroll energiákkal. Jimbo J pedig… 

Ha azt mondom raper, akkor azt hiszitek hip-hop, pedig…

Ha azt mondom pop, akkor elhúzzátok a finnyás orrotokat, pedig…

Inkább azt mondom, minden zene jó neki, amire ritmikusan szövegelni lehet. 

Pörög is a buli rendesen, mert Jimbo J igazi showman pörgeti.

Július 21. CSÜTÖRTÖK

Az Igorrr az a zenekar, amit metálosok is komálnak, és a technósok se teszik ki a tányér szélére, mert a francia banda zenéje ravasz koktél: bizarr sötét hangok a death metálból, és ha már ott a zúzós tempó, akkor mehet rá a trance, vagy a drum’n’bass, vagy az effektek a villanyzenéből az industrial noise-ból, hangszőnyegek a pszihedelikus zenékből, ehhez passzolnak a barakk operaáriák, sőt a metálos hörgések is, a breakcore recsegéseire, rázúdulnak a trashmetál gitár-riffjei… Ehhez még egy-két etno hangszer, hogy valami dallam jusson a fülnek is, és kész az Igorrr. Egyszerű. Nem?

Jártak már itt, akkor is egy európai turnéról tettek egy kanyart mifelénk.

Igorrr, irány a Gagarin!

Ezalatt két sarokkal arrébb a Balkan Beat Box játszik majd. 

20 éve hogy a balkán zenék berobbantak a szórakoztató iparba, a boom egyik úttörője volt a Balkan Beat Box. Az etno partykon kötelező volt játszani őket, és giga világturnékat nyomtak. 

10 évvel később – itt – tudtam meg, hogy izraeliek. Persze a mai fülem hallja már, hogy ez a Balkán közelebb van a Kelethez, és a mediterrán zenéjük a névadó tenger erre a csücskére kacsingat. Nehéz döntés lesz csütörtökön bulit választani. Barby – Balkan Beat Box

Ez megvan? Na, ugye?

Ha betekinthetnénk a tudatunkba zenehallgatás közben, mit látnánk? – teszi fel a kérdést Revolution Orchestra, és Roi Oppenheim és Zohar Sharon új műve a “Hangulatok” megpróbál válaszolni erre.

Revolution Orchestra most először játszik kotta és karmesterpálca nélkül egy teljes műsort, mert a zenészek hangszerrel a kézben a koreográfia és a vizuális effektusok részei. A zene a videóval, a világítással komplex élménnyé áll majd össze. A mű kiindulópontja Chopin és a Radiohead zenéje volt…

Jeruzsálem Színházban csütörtökön a Revolution Orchestra:

Hangulatok.

Az idei nyár legnagyobb dobását szeretném bejelenteni. 

Persze, ha nem számítom a háromnapos sivatagi showkat. De ez csak egy nap és Tel-Aviv szívében, a Művészeti Múzeumban. 

Zenei csemegék csúcstalálkozója. 

Egy 16 éves – még kamasz – klub szülinapi bulija. Egy éjszakára a Levontin7 a teljes zenei spektrumát rászabadítja a Múzeumra!

Nem pötyögöm ide mind a 20 koncertet, csak bele-bele nyalintok az udvarra tervezett partyba, a galéria fellépőibe, és persze írok a két amerikai jazz-sztárzenekar koncert-termi fellépéséről, ami a desszert lesz.

Bemelegítésnek Ron Asael x Babel Rap Trap a ritmus öngyilkossága. Ennél szebb megfogalmazást még nem olvastam a trap-ről. És ők ezt jazzes elemekkel vegyítik.

Uzi Navon popénekes és időutazó, aki lemezein  a mi évezredünkből kalandozik az izraeli popmúltba. A nosztalgiája iróniába, pszihedelikus hangzásokba mártva, de nyugi: tánczene marad.

Riff Cohen! Marokkó–Párizs–Tel-Aviv tengelyű derűs popzene. Régi restanciám meghallgatni élőben, ahogy azt énekli, hogy Marrakeshőő.

Otim Alpha! 

Egy sztárvendég Ugandából. Járt már itt, és most újra Afrikába ringatja majd a táncoló testeket. 

Nadav Dagon, aki élőelektronika show-jával, rázza majd a Múzeum kertet.

És még sokan mások, egy koncertjegy áráért a Művészeti Múzeum egész területén.

De a legnagyobb számot a végére hagytam. 

Két olyan amerikai jazz formáció, akik mikor Európában fellépnek, a jazz-rajongók Varsóig, Berlinig, Bécsig utaznak értük. Én Győrből a Mediawave Fesztiválról ismerem őket, ami miattuk is vált jazz-zarándokhellyé.

David Murray Trio az igazi jazz energiák eszenciája. David Murray szaxofonos az avantgarde jazzből indulva keresi az utat, ahol a benne rejlő szabad erő kitörhet. Vissza-visszatalál a dallamos jazzhez, a lábdobogtató ritmikákhoz, de újra és újra szétfeszíti a kereteiket, magával rántva a hallgatót a szabadságba. Brad Jones bőgős és Hamid Drake dobos a legjobb társak ehhez. Nem egyszerű ritmus-szekció, társak az áradásban.

Bocsánat, ha elragadtattam magam, de életem egyik legnagyobb koncertélményének a hatása alatt írok.

A másik trióról: mindhárom tagja járt már itt, írtam is róluk. 

Az első név William Parker.

Azon kívül, hogy a világ egyik legkiválóbb bőgőse, olyan zenekarvezető, aki hosszú pályáján szinte mindenkivel muzsikált már együtt az improvizatív zene élvonalából. Egy sugárzó muzsikus, aki mértani közepe a modern jazznek: egyenlő távolságra a bluestól, a freetől, és a nagy kompozíciók világától. Heart Trio az új formáció neve, és ő benne a szívverés. Régi muzsikus társa Hamid Drake dobos. Róla is elmondható, hogy a modern jazz minden figurája muzsikált már vele. Minden szólista mögött ott lüktetett a dobolása, ami nemcsak muzikális, impulzív, de szívből jövő energia is. Cooper Moore zongorista is ‘leg’, soha nem hallottam még ilyen lehengerlő erejű zongorázást, ami persze tele van meglepő és váratlan váltásokkal, lírával, ritmikával és… szívvel.

Cooper Moore szólója.

A triót majd élőben…

Két szívtrió: David Murray Trio és a Heart Trio.

A két szuper formáció egymást váltja majd a Tel-Avivi Művészeti Múzeum koncert-termének színpadán csütörtök este, a Levontin7 szülinapon. Erre a koncertre külön kell majd jegyet váltani.

Hamid Drake, William Parker, Assif Tsahar – Fotó: Silló Sándor

Ha valakinek a múzeumi szülinapi buli túl pörgős, túl alter, túl free, túl-túl, annak javaslom, sétáljon át az utca túloldalára a Grey Tel- Avivba! Ott lágyabb jazz szól majd:

Charlie Parker koncertek – kettő az egyben.

20:30-kor Robert Anchipolovski Quartetje tiszteleg majd a Nagy Bebop Mester “Bird” Charlie Parker előtt. Robert Anchipolovski egy másik bebop mester Phil Woods tanítványa, akinek “Bird” volt a példaképe. Így öröklődik a jazzben a tudás. 

A második koncert: Charlie Parker a húrokon. Robert Anchipolovski Quartetjéhez oboa hegedű, brácsa, cselló és hárfa csatlakozik. 

Szentségtörés?

Bird muzsikája felröppen a húrokról is, ha értő ujjak érintik azokat. Lágy, barátságos nyáreste lesz a Grayben Tel-Avivban…

Július 22. PÉNTEK 

Maradt még egy kis epilógus a Levontin7 szülinapi pörgéséhez.

Nyugodtan nevezhetjük hagyománynak, hogy a klub rendezvényein megforduló sztárokat a házigazda Assif Tsahar összeboronálja az improvizációs zene izraeli krémjével. Nem laza kis jam session ez, inkább műhely, ahol rendszerint revelatív produkció születik. 

Ez az egyszeri és megismételhetetlen jelenidejűség a jazz eszenciája.

David Murray is bevállalta ezt a kalandot. Izraeli oktettje pénteken debütál és búcsúzik a Levontin7-ben. Nem teljes még a névsor…

David Murray – tenorszaxofon

Jonathan Kretschmer – tenorszaxofon

Assif Tsahar – altszaxofon

Asa Kook – trombita 

Milton Michaeli – zongora 

Asaf Shchori  – bőgő

Shahar Haziza – dobok 

Na, most ezt milyen klippel ajánljam???

David Murray széles diszkográfiájában volt már egy pár nyolctett, akkor abból egyet…

A Kineret partján Migdalban a Selina Hotel is feliratkozik néha egy-egy koncertajánlattal. Na, most elcsíptem! 

The Hoog

Ha vannak kirándulók, akik szeretik a lendületes, keleti motívumokkal, ritmikákkal bűvészkedő jazzrock funkot is, azokra egy szép koraeste vár. Migdal, Selina Hotel péntek 18:30.

The Hoog 

Ilan Arad – altszaxofon, bariton szaxofon,fuvola

Tamir Friedman – gitár

Shahar Kaufman – basszusgitár

Eitan Yehezkeli – dobok és ütőhangszerek

Július 23. SZOMBAT

Latin jazz még nem volt a héten, pedig van hozzá izraeli szakember!

Alon Yavnai zongorista, és a született brazil, ütőhangszeres-énekes Joca Perpignan elkötelezett “latin-szakos” muzsikusok, akkor már csak egy zenekar kell…

“A Zenekar”, ahogy jazzkörökben becézik az Israel Jazz Orchestra-t.

Egy bigband, a latin-harmóniák, két briliáns szólista, és kész a tökéletes szombat este az Új Zappa Tel-Avivban.

Liquid Saloont nehéz lenne simán jazz-zenekarnak titulálni, pedig csupa jazz-muzsikus játszik benne.

Afrobeat, afrofunk, és mindez a legfrissebb hangzásokkal összeforrasztva. Lendületes cucc, képtelenség ülve hallgatni.

Szombaton este a Teder FM változik majd folyékony nappalivá. 

Liquid Saloon

A Voca People vokálshowról nehéz lemaradni. Újra és újra felbukkannak itthon, két nemzetközi turné között. Nyolc fehér bohócpofa és megszámlálhatatlan zenei ötlet. A zenetörténet vokálra átgyúrva. Zenekabaré emberi hangokra.

Zappa Herzlia, szombat.

Haifa! Wunderbar!

Ez nem egy német turista lelkes felkiáltása, hanem egy ajánlat: Black Sabbath Haifán! 

Nem az a híres banda Ozzyval, hanem egy szombati blackmetal minifest a Wunderbarban.

Winterhorde a dallamos metál veteránjai.

Az új black-star a Srefa. És a progmetál Orpheus Blade.

Most kellene egy kis gyorstalpalót rögtönözzek az izraeli rocktörténelemről. Úgy kezdeném, hogy Arik Einstein, és akkor rögtön meg kellene említenem az ikercsillagát Shalom Hanoh-ot. 67-68 nál járunk! Aztán 70-ben megalapították az első igazi rockbandát, a The Churchill-t. A dalokat Shalom Hanoh írta…

A nemzetközi siker sem maradt el. Aztán a progresszív rock is elérte Izraelt, a Tamouz zenekar élén megint ott találjuk Shalom Hanoh-hot…

Most átugrok 50 (!) sikerekben gazdag évet…

És Shalom Hanoh még mindig színpadon van, szombaton az Ariel Sharon Parkban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.