30 év után az IDF felfedte: Izrael támadó drónokat használ

A katonai cenzúra több mint harminc éves jelképes késés után tegnap (szerdán) lehetővé tette a Közel-Kelet legkevésbé őrzött titkának nyilvánosságra hozatalát: az IDF hadműveleti tevékenysége részeként támadó drónokat vet be. A cenzor katonai riportereknek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy “a személyzeti munka, valamint egy alapos és tényszerű vizsgálat után” úgy döntött, lehetővé teszi számukra, hogy közzétegyék, hogy az IDF pilóta nélküli légi járműveket (UAV) használ a hadsereg keretében.

A Gázai övezetben élő palesztin gyerekek, akik már a 2000-es évek elején tudtak az égen lebegő “berregőről” a hadsereg és a Sabak célzott likvidálásai előtt, már régen felnőttek. Mostantól Izrael polgárai is megismerhetik az igazságot.

A cenzor szerint e tények nyilvánosságra hozatalának nincs akadálya, mert várhatóan nem rontja a hadsereg katonai képességeit vagy hadműveleti módszereit.

Külföldi források az elmúlt 15 évben többször is beszámoltak arról, hogy az IDF pilóta nélküli légi járműveket használt támadó célokra – többek között a második libanoni háborúban és a Gázai övezet területén. Idén februárban több száz iráni pilóta nélküli repülő semmisült meg egy Izraelnek tulajdonított támadásban, és a libanoni Al-Mayadin csatorna arról számolt be, hogy hat drón vett részt az izraeli támadásban.

Tudomásunk szerint az IDF három fő pilóta nélküli légi járművet használ támadó célokra, ezek közül kettőt az Elbit gyárt – a legrégebbi a Hermes 450, „Zick” néven, a legnagyobb a Hermes 900, „Kochav” néven, és az izraeli légi ipar (IAI) által készített „Eitan”. Az elmúlt két évtizedben használatuk különösen általánossá vált a hadseregben.

Fotók: IAI, IDF

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.