A jordániai királlyal tárgyalt az izraeli miniszterelnök

Lapid és Abdallah Ammanban, 2022. július 27. – Fotó: Haim Tzach / GPO

Izrael és Jordánia kapcsolatainak fejlesztéséről tárgyalt az izraeli miniszterelnök és a jordániai király Ammanban szerdán – írta a Ynet. Jair Lapid kormányfőként először tárgyalt II. Abdallahhal.

II. Abdallah újból megerősítette, hogy létre kell hozni a politikai kereteket az igazságos, átfogó és tartós, a kétállami megoldáson alapuló béke eléréséhez a palesztinok és Izrael között. A király az általános nyugalom fenntartásának szükségességéről is beszélt, valamint arról, hogy tiszteletben kell tartani Jeruzsálem történelmi és jogi status quóját, az iszlám és a keresztény vallás szent helyeit.

Ammanban, szokatlan diplomáciai gesztusként, a jordániai zászló mellett elhelyezték az izraeli zászlót is – emelte ki a Ynet.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében hangsúlyozta, hogy a hosszú találkozó meleg légkörben zajlott, és az államférfiak közösen ebédeltek. Megvitattak számos lehetőséget, amelyekkel újabb tartalommal tölthetik meg a két ország közötti békeszerződést és javíthatják a nemzeteik közötti hosszú távú kapcsolatokat.

- Hirdetés -

A vezetők több kétoldalú projekt felgyorsításáról egyeztettek: Jordániában naperőművet építenek, amelynek energiája Izraelt szolgálja, Izrael pedig tengervíz sótalanító létesítményt épít Jordániának. Közös ipari parkot hoznak létre, együtt fejlesztik a turizmust a Vörös-tengernél, együttműködnek az élelmezésbiztonság érdekében és fejlesztik a közlekedési kapcsolatokat.

Izrael és Jordánia 1994-ben kötött békét, és azóta szoros a biztonsági együttműködésük. A kapcsolatok az elmúlt évtizedben némileg megromlottak, részben a jeruzsálemi Al-Aksza-mecsetnél történt incidensek, részben az izraeli települések terjeszkedése miatt a Jordániától 1967-ben visszafoglalt Ciszjordániában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.